YEŞİLAY BİR ASRI DEVİRDİ

YEŞİLAY BİR ASRI DEVİRDİ

Yeşilay tam 100 yıllık bir kuruluş.
Bir asır.
Dile kolay.
O günlerden bugüne gelinmesi.
Çok da kolay olmadı.
Yeşilay bugün çok daha kapsamlı çalışıyor.
Çok önemli projelere imza atıyor.
Teknolojiyi müthiş kullanıyor.
Yaptığı etkin çalışmalar ülke geneli dikkat çekiyor.
Sigara içimi ile mücadele.
Bağımlılık.
Uyuşturucu.
 Alkol.
Yeşilay hepsinde var.
Toplumu her konuda bilgilendiriyor.
Bu konuda hazırlanan broşürlerde çok önemli.
Her şey tabi ki gençlerimiz için.
İnsanımız  için.
Yetişkinimiz için.
Yeşilay bu anlamda çok değerli ve çok önemli çalışmalara imza atıyor.
Bugün 100 yaşında olan Yeşilay’ın kısa bir tarihçesini kaleme alalım.
100 . yaşını da kutlayalım.
İyi ki varsın diyelim.
Bu anlamda Zonguldak Yeşilay’a da  başarılar dileyelim.l
 Yeşilay 1920 yılında, yani Cumhuriyetimizden daha önce kurulmuş, bir asrı devirip 101 yaşına girmiş bir sivil toplum örgütü, bir halk sağlık kuruluşudur. İstanbul işgalinin hemen sonrasında Yeşilay'ın kurulduğu bu yıllarda savaşa karşı Anadolu'da milli mücadele bilinciyle bir direniş olduğunu biliyoruz.
Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur.
Başta İngilizler olmak üzere düşmanlar bu milli direnişi kırmak, Türk gençliğini bağımlılıklara duçar edip gençlerin işgale karşı direnişini zayıflatmak için kendi ülkelerinden kasa kasa getirdikleri içkileri, bazen de uyuşturucuları İstanbul'da ve Anadolu'da dağıtıyorlar ve böylece gençlerimizi bağımlı hale getiriyorlar. Direnişin altının oyulduğunu fark eden değişik kesimlerden aydınlar, İstanbul'da bir araya geliyor ve 5 Mart 1920'de o günkü adıyla Hilal-i Ahdar'ı, bu günkü adıyla Yeşilay'ı kuruyorlar.
Yeşilay başlangıçta daha çok alkole karşı bir mücadele cemiyeti gibi başlıyor çalışmalarına. Kısa bir süre sonra uyuşturucu, sigara gibi diğer bağımlılıklar da çalışma alanına giriyor. Nihayet daha yakın tarihlere geldiğimizde kumar ve son yıllarda tüm dünyada özellikle de gençleri tehdit eden bir bağımlılık türü olan teknoloji bağımlılığı Yeşilay mücadelesi alanına girmiş bulunuyor.
Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1 - 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin ve uyuşturucunun toplumumuza, aile yapımıza ve bireylere verdiği zararlar anlatılır.
Esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler, uyuşturucu olarak adlandırılır. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden, hareketlerini ve düşünceleri kontrol etmesini engelleyen her tür içkidir. Alkollü içki veya uyuşturucu alan kişiler vücutlarında önce rahatlık, baş dönmesi gibi etkiler görürler. Bu kişiler daha sonra vücutlarının ve akıllarının kontrolünü kaybettikleri için doğru düşünüp doğru karar veremezler. Bu nedenle diğer insanlara göre kolay suç işlerler. Alkollüyken araç sürenler, kazalara neden olurlar.
Alkollü içkiler, uyuşturucular insanda zamanla bağımlılık yaratır. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlere alkolik denir. Alkolikler kazandıklarının önemli bir bölümünü bağımlılıklarını karşılamak için alkole harcarlar. Alkol aldıkları anlarda duyarsızlaşır ve çevrelerini rahatsız ederler. Alkol alamadıklarında ise sinirli olur ve çevrelerindekilere karşı kırıcı davranışlar sergilerler. Bu yüzden alkolikler toplum içinde sevilmezler ve saygı görmezler. İçki ve uyuşturucu kullanan kişilerin aile düzenleri ya yoktur ya da bozulmuştur.
Uyuşturucu ve alkollü içkiler insan sağlığı açısından da zararlıdır. Vücudumuzun tüm önemli organları içki ve uyuşturucudan olumsuz etkilenir. Ülser, siroz, felç gibi hastalıkların nedenleri arasında uyuşturucu ve alkollü içkiler önemli yer tutar.
Ne yazık ki sigara, toplumumuzda yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Sigara; iştahı keser, sindirimi güçleştirir, dişleri sarartır, ülsere sebep olur, akciğere zarar veri, kansere ve pek çok hastalığa doğrudan ya da dolaylı neden olur. Sigara kullanan insanlar sadece kendilerine değil çevrelerindeki insanlara da büyük zarar verirler. Sigara dumanında yer alan zararlı maddeler, sigara içmeyen insanları da olumsuz etkilemektedir. Öyle ki; sigara içilen bir ortamda uzun süre kalan kişiler, sigara içenlerin yakalandıkları hastalıklara maruz kalırlar.
Ülkemizde uyuşturucu maddelerin yapımı, satışı, kullanılması, taşınması, bulundurulması kesinlikle yasaktır.
Çalışma Alanları
Alkol bağımlılığı, Tütün bağımlılığı, Madde bağımlılığı, bağımlılığı,Teknoloji bağımlılığı
Faaliyetleri
Yeşilay çalışmalarında, kalite yönetiminde bir dünya standardı olan Mükemmeliyet Merkezi Modelini esas alır. Toplumsal ihtiyaç ve beklentileri, üye, gönüllü ve paydaşlarının taleplerini bu vizyonla karşılar.
Bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütür ve aldığı sonuçlara göre projeler üretir ve uygular.
Yeşilay bilimsel ve akademik çalışmaları destekler. Dokümantasyon merkezi oluşturarak Yeşilay Yayınları aracılığı ile gazete, dergi, kitap ve bültenler yayınlar.
Üye ve gönüllü ağını güçlendirerek yurt içinde ve yurt dışında teşkilatlanma çalışmaları yaparak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlar.
Bağımlılıklarla mücadelede yazılı ve görsel medyayı, internet ve sosyal medya ağlarını aktif bir mücadele alanı olarak görür ve mesajların toplumun tüm kesimlerine aktarılması için çalışır.
İlk ve ortaokullarda, lise ve üniversitelerde Yeşilay Kulüpleri kurarak eğitim kurumlarında yaygınlaşarak çocuklarda ve gençlerde Yeşilay bilinci ve bağımlılıklarla ilgili farkındalık oluşturur.
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bağımlılıklarla mücadele amaçlı yaygın ve örgün eğitim kurumları için müfredat hazırlar, yüz yüze ve uzaktan eğitim içeriği oluşturur, bağımlılıklarla mücadelede eğitim mecralarında aktif olarak yer alır.
Çalışma alanına uygun uluslararası teşkilatlarla işbirliği yapar. Yurt dışında Yeşilay’ların kurulmasına öncülük eder.
Dünyada bağımlılıklarla mücadele eden uluslararası çatı kuruluşların oluşumunda yer alır veya oluşumuna önayak olur.
Bağımlılıklarla mücadelede yasal mevzuatın geliştirilmesi için savunuculuk çalışmaları yaparak toplumsal farkındalığı arttırmaya çalışır.
Ülke çapında faaliyet ve etkinlikler yoluyla bağımlılıklarla ilgili farkındalığı arttırmak için çalışır.
Çalışma alanı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak proje ve faaliyetler yürütür. Ulusal ve uluslararası birliklere, çatı kuruluşlara ve federasyonlara katılır; çalışma alanı ile ilgili tüm paydaşlarla etkili işbirliği geliştirir.

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2021, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER