ERDEMİR´DE GÖRÜŞMELER TIKANDI. İŞÇİLER BEKLEYİŞTE

Erdemir işçisinin ilgilendiren toplu iş görüşmelerinde uzlaşmazlık

ERDEMİR´DE GÖRÜŞMELER TIKANDI. İŞÇİLER BEKLEYİŞTE

gundemeregli.com-Kdz. Ereğli’de Demir Çelik Fabrikalarında çalışan 4 Bin 800 işçiyi ilgilendiren toplu iş görüşmelerinde uzlaşmazlık zabtının tutulduğu bildirildi.

Görüşmelerin tıkanmasına görüşülen 16 maddenin neden olduğu ve arabulucuya gidileceği kaydedildi.

ERDEMİR ile şirkette yetkili Türk Metal Sendikası arasında süren 25. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin 3. Oturumunda “Uyuşmazlık Zaptı” 16 madde için tutuldu.

    Erdemir adına sözleşme görüşmelerini yürüten Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) İstanbul’daki binasında saat 14.00’de başlayan görüşmelerde, çoğunluğu ücret artışı ve sosyal hakları içeren 24 madde üzerinde uzlaşı arandı.
   Yapılan görüşmelerde 8 madde üzerinde anlaşmaya varan sendika ve işveren kanadı, ücret artışı ve ücret artışına ilişkin sosyal hakları kapsayan 16 maddede ise uzlaşma ortamı sağlayamadı.
   Bu doğrultuda, yasa gereği “Uzlaşmazlık Zabtı” tutularak tamamlanan görüşmelerde, “Arabulucu”ya gidilme kararı alındı.
   
   15 GÜN İÇİNDE BELİRLENECEK
   Bilindiği gibi Sendikalar yasasında Arabulucu, Hükümet tarafından belirleniyor. Ortalama 15 gün içerisinde belirlenecek Arabulucu, taraflarla bir araya gelerek görüşme ve anlaşma zemini arayacak. Bu arada, taraflar da kendi istekleriyle aralarında görüşme talebinde bulunup, uzlaşı zemini arayabilecek.
   Ancak, Arabulucu´nun da uzlaşma ortamı sağlayamadığı durumda, her hangi bir görüşme de olmadığı taktirde, yasal süre sonunda sendika “grev”, işveren kanadı ise “lokavt” kararı alabilecek.
   
SON GÖRÜŞMELERDE DE YAŞANMIŞTI
   Bilindiği gibi 24. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde de taraflar “Uzlaşmazlık Zabtı” tutmuş, aynı süreçte Arabulucu´dan da sonuç çıkmayınca sendika “grev”, iş veren kanadı da “lokavt” kararı almıştı.
   Alınan bu kararlara rağmen görüşmelerini sürdüren taraflar, bir yıllık gerçekleştirilen sözleşmede işçiye ilk altı ay yüzde 11, ikinci altı ay için ise enflasyon artışı eşdeğerinde ücret zammı almıştı.
   24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, işçinin de beklentisi üzerinde gerçekleşirken, oluşan moral ortamı Ereğli’deki esnafa da olumlu yansımıştı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 08:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER