Ereğli ve Alaplı tavukçuluğun merkezi oldu

Ereğli ve Alaplı tavukçuluğun merkezi oldu...

Ereğli ve Alaplı tavukçuluğun merkezi oldu

Kdz. Ereğli ve Alaplı son zamanlarda tavukçuluğun merkezi oldu. Eski ve ufak kümesler gündemden düşerken, artık modern kümesten, milyonlarca tavuk kesilmek amacıyla Bolu’da bulunan tesislere gönderiliyor.

Zonguldak ve ilçelerinde tavuk çiftliklerinin sayısı her geçen gün artarken,  400 civarında tavuk çiftliğinin bulunduğu bölgede Kanatlı hayvan üreticiliğine ilginin her geçen gün artmaya devam ediyor.  Yetiştiricilik yaparak geçimi sağlayan tavuk çiftlikleri sahipleri ise hayvanların telef olmaması içinde büyük mücadele ve fedakârlık gösterirken, bu sektörden 10 bin kişi geçimini sağlıyor.

A`dan Z`ye tam otomatik kümeslerde Isıtma, fan, havalandırma sistemleri tamamen bilgisayar sistemiyle kontrol edilirken,  tavukçuluk bölgede en büyük sektörlerden biri haline geldi.

40 Bin, 100 bin bin kapasiteli tavuk çiftlikleri her meslek sahibinin ilgilendiği bu sektörde; kuyumcudan, öğretmene, çiftçiden, işçiye kadar pek çok meslek gurubundan patron yer alıyor.

TAVUKÇULUK ÜZERİNE…

Devlet destekli tavuk çiftliği kurma fikri bir çok girişimciyi heyecanlandırmaktadır.  meslek edindirme adına yaptığı çalışmalar sonucu tavuk çiftliği kurma gibi bir çok alanda kredi vermektedir. Bu tür girişimler içerisinde en çok tercih edilenlerden biri de tavuk çiftliği kurmaktır. Bu durumu, organik tarıma ve tarım ürünlerine talebin artması daha da teşvik etmektedir. Tavuk çiftliği yatırımcılarının en önemli yatırım nedeni halkın organik ve sağlıklı ürünlere talebinin artmasıdır.

Tavuk çiftliği kurmak neden avantajlıdır?

Ülkemizde özellikle son dönemlerde halk sağlığına ve konforuna daha da önem vermeye başlamıştır. Bu nedenle kıyafetten gıdaya her konuda daha da hassaslaşmıştır. Özellikle gıdalardan kaynaklanan hastalıkların kamu spotu ile tüketicilere tanıtılması bu konuda farkındalık yaratmıştır. Bahse konu olan gıdaların başında tavuk ürünleri gelmektedir.

Özellikle tavuk yumurtası ile ilgili organik ürün talebi eskiye nazaran iyice artmıştır. Bu nedenle tavuk çiftliği işletmeciliği girişimcilerin ilgi alanı haline gelmiştir. Tavuk çiftliklerinin sayılarının giderek artmasının temel sebebi budur. Devlet destekli, girişimcileri teşvik kredisi de bu sayının daha da artmasına neden olmuştur.

Tavuk Çiftliği kredisi 2017 yılında verilecek mi?

Salma tavukçuluk diğer adı ile gezen tavukçuluk yetiştiriciliği için hibe kredi verilmektedir. Faizsiz olarak verilen bu kredi için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 30.000 TL teşvik verilmiştir. Geçen yıllarda verilen bu kredi 2017 yılında da verilmeye devam edilecek.

Devlet destekli tavuk çiftliği kredisini hangi kurum vermektedir?

Tavuk çiftliği kredisi KOSGEB aracılığı ile verilmektedir. KOSGEB’in size hibe kredi vermesinin nedeni, aldığınız hayvanlarla ürün elde etmeniz ve bu ürünlerden para kazanmanız için gereken işletme ortamına sahip olmanız içindir. Üretim aşamasında da sağladığı araç gereçlerle KOSGEB sizlere desteklemektedir. Özellikle üretim yaparken kesimhanede kullanılan kesme ve paketleme makinelerinin temini için KOSGEB’den yararlanabilirsiniz. Ancak bu durum kurulum aşamasında alteratif bir destek olarak görülmemelidir.

Devlet destekli tavukçuluk kredisi için Ziraat Bankasına başvurmalısınız. Devlet destekli tavukçuluk kredisini %0,5 faiz oranı üzerinden Ziraat Bankasından alabilirsiniz. Diğer bankalara nazaran, teşvik amaçlı çok uygun faiz oranı sunmaktadır. Ancak bu krediyi alabilmeniz için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Kredinin adı devlet destekli damızlık kanatlı yetiştiriciliği kredisi olmalıdır. Bu kredinin sözleşme koşulları için en yakın banka şubesine gidip bilgi alabilirsiniz. Bu krediyi alabilmeniz için öncelikle çiftçi belgesine sahip olmanız gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2017, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER