İNSAN OLMAK.

“Güneş elmayı tatlandırırken, biberi acılaştırır. Kabahat güneşte değil, karakterdedir” diye bir söz okudum. 
Bir arkadaşımla insan karakterlerinin nasıl, neye göre şekillendiğini konuşmamızın üzerinden daha birkaç gün bile geçmemişti.
O kişilerin karakterlerinin yaşa ve okulda aldığı eğitime bağlı olarak şekillendiğini savunurken ben sadece bunların etkili olmadığını söylemiştim.
Evet, hepimiz aynı etkenlerle doğuyoruz fakat doğumlarımızın aynı olması, yani anne babadan çiftleşme yöntemiyle doğmuş olmamız hepimizin aynı olacağı anlamına gelmiyor.
İçinde bulunduğumuz aile ve o ailenin alt dokusu, gelenekleri, kültürleri, eğitim seviyeleri, çevresindeki insanların yaşama bakış açıları, yaşanılan acı veya tatlı olaylar ve hatta doğduğumuz gün bile arkadaşımın dediği faktörlerle birleşince karakter şekillenir.
Şekillenen karakteri hangi yönde kullanılacağı ise kişinin iradesine kalmıştır.
Kişi çok kötü bir ailede dünyaya gelmiş olabilir ve en çoğumuz için en kötü dediğimiz davranış şekillerine maruz kalabilir ve bunlar kişinin karakterinde birçok noktayı birleştirebilir fakat kişi eğer doğup büyüdüğü ortamdaki gibi bir karakter geliştirmeyi reddederse, karakterini farklı bir yönde kullanmış olur.
İşte elma ve biberden ayrıldığımız noktada budur. 
Bitkilerde olmayan irade dediğimiz şey karakterimizin kilit noktasıdır.
Karakteri ben cüzdanımızın bölmelerinden birinde sakladığımız kötü gün parası olarak düşünüyorum zaman zaman.
Nerede ne şekilde ortaya çıkaracağımızı ancak elimizi cüzdanımıza attığımız zaman karar verdiğimiz bir özellik gibi.
Şu kişinin karakteri bu diyerek tahmin yürütüp, sonrasında o kişinin karakterinin o olmadığı durumlarla karşılaşmamızın ana nedeni az önce de dediğim gibi, cüzdanımızın bölmesinde sakladığımız para gibi olmasından.
Karşımızdakilerin tavrına göre ortaya çıkardığımız karakterlerimiz varken, kim gerçek manada elma gibi tatlı ya da biber gibi acı olabilir ki?
Elma, elmadır, biber ise biber…
Ama insan çok kompleksli bir merkez gibi karmaşık ve her katmanında gideceği yönlerin belirtildiği haritalara ihtiyaç duyulur.
O yüzden de karakterlere gerçek gözüyle bakmanın bir manası yok.
Neticede herkes göstermek istediği gibi davranıyor hem de tam olarak ne olduğunu bilmeden…

GÜNÜN SÖZÜ:Sermayeniz adamlıksa, her ticarette başarılı olursunuz.

YORUM EKLE