“İnşaat Sektörü Dijitalleşmeli”

İnşaat sektörü lokomotif sektör
Bir çok konu başlığını ilgilendiriyor.
İnşaat durunca ekonomi de duruyor.
Hareket olmuyor.
Tabi ki berekette olmuyor.
İnşaat alanında ülkemiz çok önde.
Lider bile diyebiliriz.
Bir çok inşaat şirketlerimiz var.
Uluslararası ölçekte çok başarılılar.
Dünyanın her yerinde iş alıyoruz.
İnşaat sektörü 1970 lı yıllardan bu yana büyüdü ve gelişti.
Bu büyümenin temellinde Libya faktörünü de o yıllarla dönersek.
Unutmamak gerekir.
Bugün Rusya.
Uzakdoğu.
Kafkaslar.
Avrupa.
Afrika.
Ortadoğu.
Her yerde Türk şirketleri inanılmaz işler başarıyor.
Mucizeler imza atıyor.
Tabi ki kaliteli işler ortaya çıkıyor.
İnanılmaz projeler başarılıyor.
İnşaat firmalarımız ile.
Mühendislerimiz ile gururluyuz ve onurluyuz.
Ve bugün inşaat sektörü ile ilgili dijital ortamı değerlendirelim.
Hazır mıyız?
Hazır olduk mu?
Rusya başkenti Moskova’ da inşaat sektörünü ve gayrimenkul durumunu , konumunu Türkler yönetiyor.
Bunun daha örneklerini de çoğaltabiliriz.
Yurt içinde de müthiş bir çalışma ortamına sahibiz.
Ever, devam edersek,
 İnşaat ve Emlak sektörü büyümesini sürdüren nadir sektörlerin başında geliyor. Korona virüs nedeniyle etkilenen inşaat ve emlak sektörü yine de büyümesini sürdürdü. Dijital Projeler Girişimcileri, inşaat ve emlak sektörünü değerlendirerek “ daha da büyüyecek” dediler.
İnşaat ve emlak sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ivme kazanmaya devam ediyor. Büyümenin nedenini ve sektörün geleceğini değerlendiren uzmanlar “ her sektörde olduğu gibi inşaat ve emlak sektöründe de dijitalleşmeyi tam manasıyla yerine getiren firmalar büyümeye devam edecek. Dijitalleşmeyi başaramayan veya eksik yapan firmalar ise zamanla yok olacaklar” ifadelerini kullandılar.
“İNŞAAT VE EMLAK DİJİTALLEŞMELİ”
Dijitale geçen, online ve çevrim içi hizmetler veren sektörler arasında görünen inşaat ve emlak sektörü de maalesef tam anlamı ile dijitalleşmedi. Mevcut dijital projeler üzerinden ilerlemeye çalışan sektörün daha kalıcı ve daha alternatif üreten projeler ile dijitale geçmeleri gerekiyor. Örneğin, emlak işiyle uğraşanların uğrak yeri sahibinden. com ’dur ama emlakçıların kendilerine ait bir yerel, bölgesel veya ulusal projeleri bulunmuyor. Tekelcilik hem sektör mensuplarına hem de ülke ekonomisine kaybettirir” diyerek önemli tespitlerde bulundu.
İnşaat ve emlak sektörünün daha da dijitalleşmesi gerektiğini savunan sektör önde gelenleri, inşaat ve emlak sektörüne mensup firmaların ve kişilerin yeni dijital projelere imza atması gerektiğini belirttiler.
“İSTİHDAMI DA SIRTLIYORLAR”
İnşaat ve emlak sektörünün en çok istihdam sağlayan sektör olduğunu belirten ünlü girişimci Adem Atbaş, “yalnızca inşaat ve emlak sektörüne odaklanmış dijital istihdam projeleri, online satış projeleri, e-ticaret projeleri geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Sektör Platformları tarafından yayınlanan raporlarını analiz ettiğini belirten Adem Atbaş, “dijital projelere en çok ihtiyacı olan sektörlerden biri de inşaat ve emlak sektörüdür. Sektör mensupları bu açığı bir an önce görmeliler” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“İNŞAAT VE EMLAK SEKTÖRÜ İNSANLARIN FİKİRLERİNE KULAK VERMELİ”
“İnşaat ve emlak sektörü insanların fikirlerine ve önerilerine kulak vermeli” diyen Dijital Projeler Girişimcisi Adem Atbaş, “ geliştirilecek dijital projelerde insanlarla birlikte çalışılabilir. Onların fikir ve önerileri doğrultusunda yeni inşaat projeleri, yeni emlak konseptleri geliştirilebilir. Dünyada farklı örnekler mevcut, bu örnekleri yerelleştirerek ülkemizde faaliyete geçirebilirler.” İfadelerini kullandı.
“KALİTE SEKTÖRE DAHA FAZLA KAZANDIRIR”
Kalite sektöre daha fazla kazandırır diyen Adem Atbaş bunu bir örnekle açıkladı. “ Bir emlak ilanında kaliteli ve doğru perspektiften çekilmiş fotoğraflar satışı ikiye hatta üçe katlar. Buna ek olarak güzel bir dijital proje ile bunu insanlara sunanlar sektörün en çok kâr edenlerinden olur” ifadelerini kullandı.
DİJİTALLEŞME NEDİR?
Dijitalleşme nedir sorusu son dönemde sıklıkla duyduğumuz sorular arasında yer almaktadır. Teknolojinin gittikçe gelişmesi ile tüm sektörde zorunlu bir dijitalleşme süreci yaşandığı görülmektedir. Hemen herkes dijitalleşen bu sürece ayak uydurmak adına elinden gelen çabayı göstermektedir. Dijitalleşmenin bu şekilde devasa bir düzeye gelmesi, insan hayatını hiç olmadığı kadar kolaylaştırmaktadır.
Aslında her ne kadar yeni gibi görünse de dijitalleşme kavramı hayatımıza 30 yıldır etki etmektedir. 1990’lardan itibaren hayatımızda bazı alanlara dijitalleşme kavramı nüfuz etse de 2019 yılına bakıldığında, bilgisayarın kullanılmadığı hiçbir sektörün kalmadığı dikkat çekmektedir. Dijital kanal ve internet sitelerinin müşterilerle sağlam bir bağ kurması, sürecin marka ve müşteri arasındaki hızlı gelişimine katkı sağlamıştır.
DİJİTALLEŞMENİN BUGÜNÜ
Dijitalleşmenin bugününe baktığımızda markaların bu alana yatırım yaparak hedef büyüttükleri görülmektedir. Hatta bu yeni dijital kanalları yönetmek için de markaların dijital ekipler kurdukları göze çarpmaktadır. Şirketlerde dijitalleşme örnekleri şirketlerin faaliyet gösterdiği tüm alanlarda kendini hissettirmektedir. Dijitalleşme sonucunda marka ve müşteriler açısından iki tarafın da birbirini çok iyi anladıkları görülmektedir. Bu anlamda, müşterilerini en iyi anlamayı başaran ve bunu gösteren markalar çok hızlı bir şekilde yükselişe geçmiştir. Dünyada dijitalleşme hızla artarken rekabetçi sektörlerin müşteri odaklı yaklaşımları olumlu geri dönüşler sağlamıştır. Yeni dünyada dijitalleşme müşteri odaklı bir dijitalleşmeyi beraberinde getirmiştir diyebilmekteyiz.
DİJİTAL TEKNOLOJİLERİN DURUMU
Dijitalleşme nedir sorusu dijital teknolojilerin durumu göz önüne alınarak cevaplandırılmalıdır. Dijital teknolojiler sayesinde iş dünyası yeni metotları benimseyerek verimlilik, kişiselleştirme ve güvenlik anlamında hedef olarak belirlenen kitlelerine daha kaliteli hizmetler sunmaya başlamıştır. Ayrıca bu hizmetlerin daha sürdürülebilir bir yapıda oldukları da görülmektedir. Son 10 yıl içerisinde dijitalleşme anlamında önemli bir yol kat edilmiş olsa da mevcut durum yalnızca gelecekte nasıl bir dijitalleşme olacağına yönelik varsayımlar oluşturmaktan öteye gitmemektedir.
Yeni teknolojilerin hızlı bir şekilde gelişmesi sonucunda Ekonomide dijitalleşme yaşanırken aynı zamanda hemen her sektörde Türkiye’de dijitalleşme yaşanacağını da göstermektedir. Bu durum, iş imkanlarının daha esnek bir yapıya kavuşmasına imkan tanıyacaktır. Dijitalleşme nedir sorusuna ‘gelecekte dijitalleşme nasıl bir boyuta ulaşacak’ sorusu ile birlikte cevap verilmesi gerekmektedir.
 

YORUM EKLE