18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali düzenlenecek

Ahşap evler diyarında "Gazozuna sinema" nostaljisi

18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali düzenlenecek

KARABÜK - ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ve En iyi korunan 20 kent arasında bulunan Karabükün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesindeki eski sinema binasında sinemaseverler anılarını canlandırma imkanı bulacak.

Tarihi Muallimler Birliği binasında kurulacak olan Sinema Müzesi ile Belgesel Film Kütüphanesinde, sinema bölümü öğrencileri ve meraklılarına ünlü yönetmenler tarafından 3-4 günlük eğitimler verilecek.

Merkezde, sinemaseverler tahta sandalyelerde gazozlarını yudumlayarak sinema izlemenin tadını çıkartacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinema Müzesi ve Belgesel Film Kütüphanesini 18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivaliyle ilişkilendirerek açacaklarını söyledi.

- Gazozuna Sinema

Kültürel Miras ve Korumacılık ana temasıyla yapılan festivalin bu yılki alt temasının Gazozuna Sinema olduğunu ifade eden Aksoy, Bu bina Muallimler Birliği, daha sonraki yıllarda Çınar Sineması olarak kullanılmış. Bu binayı 2015 yılında yeniden Safranbolunun hayatına geri kazandırdık. Geçmişte olduğu gibi bu bina yine Türk sinemasına hizmet etmeye devam edecek. Sinemacılıkta kullanılan aletler, çekilmiş sinema filmleri, sinema için lazım olan geleneksel sinema motiflerini burada canlandırmaya gayret edeceğiz. Türkiyedeki en büyük Belgesel Film Kütüphanesini ve Sinema Müzesini burada oluşturmak istiyoruz. diye konuştu.

- Tahta sandalyelerde Türk sinemalarını seyretmek büyük bir keyif

Haftanın belli günlerinde sinema gösterimleri yapılacağını aktaran Aksoy, Safranbolunun geçmişinde var olan sinema kültürünü yeniden canlandırmaya çalışacaklarını vurguladı.

Aksoy, Safranboluda 1950li yıllarda açık hava sinemaları, 1960larda kapalı alan sinemaları ve daha sonra modern sinemaların hizmet vermeye devam ettiğini aktararak, Safranbolu deyince akla sinema ve gazoz gelmekte. Tahta sandalyelerde oturup, onun gıcırtılarıyla beraber gazozumuzu yudumlayarak tarihi Türk sinemalarını seyretmek büyük bir keyif. Bu keyfi Safranboluda yeniden canlandırmak istiyoruz. dedi.

- Akademi kurulacak

Sinema Müzesinde aynı zamanda bir akademi kurulacağını anlatan Aksoy, Akademi bünyesinde de sinema öğrencilerimiz gelip burada kurslarını alacaklar, sinema yönetmenleriyle onları buluşturacağız. Önemli yönetmenlerle 3-4 günlük uygulamalı eğitimler vereceğiz. Geçmişte kullanılan kameralar, diğer aletler de burada sergilenecek. Modern sinema alet ve teçhizatı da burada hazır bulundurulacak. Eğitimler süresince onlar uygulayıcılara tanıtılacak ve kullanmaları sağlanacak. ifadelerini kullandı.

Sinema Müzesi için TRTden destek aldıklarını söyleyen Aksoy, TRT ile irtibata geçtiklerini, kendilerine çok sayıda film ve bazı makineler göndereceklerini belirtti.

TRTnin göndereceği makinelerin festivalde burada hazır olacağına değinen Aksoy, şöyle devam etti:

Sinema Müzesi ve Belgesel Film Kütüphanesinde bu güne kadar Safranbolu Belediyesinin 18incisi düzenlenecek Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivaline gönderilmiş eserler, belgesel filmler, bunun yanında toplayabildiğimiz kadar yüksek sayıda Türkiyede ve uluslararası alanda üretilmiş belgesel film ve sinemalar burada dijital olarak arşivlenmiş olacak. İsteyen onlardan belli bir bölümünü izleyebilme şansına sahip olacak.

- Sinema günleri

Belirli zamanlarda etkinlikler düzenleyeceklerini, bunun da ülkenin tanıtımı için çok önemli olacağını belirten Aksoy, şunları kaydetti:

Burada yine ülke sinema günleri düzenlenecek. Azerbaycan, Bosna Hersek, İspanya, İtalya, İran, Hindistan sinema günleri gibi o ülkelerin klasikleşmiş kendi özelliklerini yansıtan filmlerini de burada halkımıza göstermeye devam edeceğiz. Ünlü belgesel film yönetmeni, Safranbolunun bugünlere gelmesinde en önemli temel taşlarından birisi olan Safranboluda Zaman belgeselini çeken Suha Arının da kişisel bütün eşyaları da burada sergilenmeye devam edecek. Safranbolu için çok önemli olan bu belgesel filmci üstadımızın kullandığı kameraları ve teçhizatı görmek isteyenler de burada onları görebilecekler.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2017, 08:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER