Demirtaş: ´´Zonguldak cezalandırıldı´´

Demirtaş: ´´Zonguldak cezalandırıldı´´

Demirtaş: ´´Zonguldak cezalandırıldı´´

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın 1991 Madenci yürüyüşü- Rödevansçıların maliyet farkının giderilmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Demirtaş şunları söyledi;

 “Bugün, Zonguldakta değil,İstanbulda, Bursada, Somada, Türkiyenin birçok kentinde Zonguldaklılarmahalleleri oluştu. Emeğin başkenti, emeklinin başkentine dönüştü. Zonguldaknüfusu küçüldü, ekonomisi küçüldü, Zonguldak iflas eden bir kent hâline geldi”dedi.

Demirtaş TBMM Genel Kurulunda EmekliSandığı Yasası ve bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin 11. Maddesiüzerindeki görüşmeler esnasında yaptığı  “1991 büyük madenci yürüyüşü ve rödevansşirketlerinin maliyet farkının giderilmesi konulu   konuşmasında,7 Haziran’dan bugüne gelen terör zincirinin son halkasının İzmir’de yaşandığınıbelirterek terörü kınadı.

“ARABAYLA GİDEMİYORUZ. AMA AYAKLARIMIZVAR. YÜRÜYECEĞİZ.  ”

Zonguldaktaki büyük madenciyürüyüşünün 26ncı yıldönümünün yaşandığını ifade eden Demirtaş şöyle konuştu:
“ 1980 darbesi en büyük darbelerinden birisini de işçi sınıfına vurmuştu.Darbeciler Türkiyedeki işçi haklarını baskı altına aldılar, darbeden sonraZonguldaktaki maden işçileri de yıllarca en fazla hakları gasp edilenişçilerdi. Maden işçileri 30 Kasım 1990da Genel Maden-İş Sendikası GenelBaşkanı Şemsi Denizer liderliğinde greve başladılar. 30 Kasımdan yürüyüşün başladığı4 Ocak 1991 tarihine kadar Genel Maden-İşe bağlı 48 bin işçinin tamamı grevekatıldı. Çevre illerdeki işçilerin de gelişiyle Zonguldak, Türkiye tarihinin enbüyük işçi hareketine sahne oldu. Ama işçiler bir ayı aşkın süredir maaşlarınıalamadılar. Kış çöktü, eylemlere katılan işçilerin bir kısmı işten kovulduancak erzak yardımları ve tüm Zonguldak halkının grevdekilerle dayanışmasıişçilere büyük bir güç verdi ve bir kent esnafıyla, köylüsüyle, memuruyla,sokaktaki vatandaşıyla birlikte maden işçilerinin yanında durdu. TümTürkiyedeki işçiler, aydınlar, sanatçılar Zonguldaklı madencilere destekverdi.

3 Ocak 1991 tarihine gelindiğindeHükûmetle görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmadı. 4 Ocakta madenciler ZonguldaktanAnkaraya gitme kararı aldılar. Ancak, Ankaraya işçileri götürecek olan 1.150otobüsün şehre girişi engellenmiş oldu. Bunun üzerine Genel Başkan SayınDenizer 4 Ocak sabahı madencilerin toplandığı meydana baktı veArabalarımızı engellediler. Arabayla gidemiyoruz ama ayaklarımız var, yürüyeceğiz.açıklamasını yaptı ve 4 Ocak 1991de büyük madenci yürüyüşü başladı vemadenciler aileleriyle birlikte 100 bin kişi beş gün boyunca yürüdü. Yürüyüşdevam ettikçe yürüyenler çoğaldı ve iktidar işçilerden korkmaya başladı.İşçiler Mengene geldiklerinde iktidar karşılarına dozerleri ve kepçeleriçıkardı. Sonunda, hükûmet geri adım attı ve sendikacılarla masaya oturacağınıaçıkladı ve bunun üzerine yürüyüş, yürüyüşün lideri Denizer tarafındansonlandırıldı. İşte, bu grev, bu yürüyüş Türkiyedeki en büyük işçi hareketiolarak tarihe geçti.”

“ZONGULDAK CEZALANDIRILDI”

Bu yürüyüşten sonra Türkiyedekiözelleştirme politikaları AKP iktidara gelinceye kadar on iki yıl ertelenmekzorunda kaldığını savunan Demirtaş şunları kaydetti:

“İşte bu yürüyüşten sonra Zonguldakcezalandırıldı. Önce, Zonguldak bölünerek iki il daha çıkarıldı, Bartın veKarabük; sonra da Taşkömürü Kurumu kapatılmaya çalışıldı. 1991 yılında 48 binmaden işçisi olan TTKda bugün itibarıyla 8 bin işçi kaldı. On dört yıllık AKPiktidarı döneminde Zonguldakın hiçbir sorunu çözülmediği gibi mevcut sorunlarabirçok sorun eklendi. Bu sorunlardan da en önemlisi işsizlik. Bir zamanlarTürkiyenin Almanyası olan ve tüm Türkiyeden göç alan Zonguldak, maalesef,göç vermeye başladı. Bugün, Zonguldakta değil, İstanbulda, Bursada, Somada,Türkiyenin birçok kentinde Zonguldaklılar mahalleleri oluştu. Emeğin başkenti,emeklinin başkentine dönüştü. Zonguldak nüfusu küçüldü, ekonomisi küçüldü,Zonguldak iflas eden bir kent hâline geldi.”

REDÖVANSA TEŞVİK MADDESİNE  DESTEK

“ Zonguldaktaki redövansişletmecilerinin TTKnın elindeki atıl durumda bulunan maden ocaklarınıekonomiye kazandırdığını ifade ederek, “ Redövansçı şirketlerde 5 bin işçiçalışıyordu, ancak, son yıllarda artan maliyet artışları nedeniyle şirketlerişçi çıkarmak zorunda kaldılar ve şu an işçi sayısı binin altına düştü.Ereğlideki Alacaağzı işletmesinde çalışan bin işçi işsiz kaldı. 2 defa ihaleyeçıkmasına rağmen ihaleyi alan çıkmadı. Bu madde yasalaşırsa bu bin işçiylebirlikte binlerce işçi tekrar iş sahibi olabilecektir, atıl durumdaki taşkömürü tekrar ekonomiye kazandırılabilecektir. Bu sebeplerle, bu maddeyidestekliyoruz” dedi.

“AKP MİLLETVEKİLLERİ SAHTE OYKULLANIRKEN YAKALANDI”

Rödevans işletmecilerinin maliyetfarkının giderilmesine yönelik hazırlanan torba yasanın 11. Maddesi  CHP’nin de desteği ile TBMM Genel Kurulundakabul edildi. Ancak torba yasanın 27. maddesinin görüşmeleri esnasında CHP GrupBaşkanvekili Levent Gök, AKP milletvekillerinin oylama için yeterli sayıda olmadığınıöne sürerek, yoklama istedi. Bunun üzerine yapılan yoklamada AKPlilerin Mecliste olmayan milletvekilleri yerine kutuya yoklama kağıdı attıklarıCHPlilerce tespit edildi.CHP Grup Başkan vekili LeventGök, durumu kayıt altına aldırdı. Bunun üzerine yeniden yapılan yoklamada ismipusulaya yazılarak kutuya atılan AKP milletvekillerinin bir çoğununun Meclisteolmadığı kesinleşti.  AKP’lilerin yaptığıbu sahtecilik  üzerine, torba yasanındiğer maddelerinin görüşülmesi anayasa değişikliği görüşmeleri sonrasına kaldı.

                     

                                                    

 





 

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2017, 07:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER