Genel Maden-İş 70. yaşında

Genel Maden-İş 70. yaşında

Genel Maden-İş 70. yaşında

Türkiye’nin ilk sendikalarından biri olan, Türkiye ve dünya sendikacılık tarihinde çok önemli yeri bulunan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) 70’inci Yılını kutluyor.

17 Kasım 1946 tarihinde kurulan GMİS’in, 70. kuruluş yıldönümü nedeniyle Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Sendikanın mücadele tarihinin, maden havzasındaki 168 yıllık üretim tarihine dayandığı belirtilerek, ekonomik ve demokratik mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğü vurgusu yapıldı.

Yönetim Kurulu açıklaması şöyle;

“Türkiye’nin ilk sendikalarından biri olan, Türkiye ve Dünya ve sendikacılık tarihinde çok önemli yeri bulunan, mücadele geleneği 168 yılı bulan Genel Maden İşçileri Sendikamızın, 70. Kuruluş yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 17 Kasım 1946 tarihinde kurulan Sendikamızın kurucuları başta olmak üzere, tüm genel başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerine ve Sendikamıza emeği geçen herkese teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Maden ocaklarında, MTA işyerlerinde ve özel sektör işyerlerinde yaşamını yitiren kardeşlerimizi sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.  Mücadele geleneği ve üretim kültürü, ülkemizde taşkömürü üretiminin başladığı 1848 yılına kadar uzanan ve kurulduğu 1946 yılından bugüne, maden işçilerinin örgütlü gücü olarak ülkemiz demokrasi mücadelesinde; bölgemizin ve ülkemizin kalkınıp gelişmesi mücadelesinde; üyelerimizin insanca çalışıp insanca yaşayacakları koşulların yaratılması mücadelesinde, saygın bir yer edinen Genel Maden İşçileri Sendikamız, bundan böyle de aynı anlayışla mücadelesini sürdürecektir. Taşkömürü üretiminin başladığı 1848 yılından itibaren gelişen üretim kültürünün bugünlere taşınmasında önemli bir işlevi bulunan Sendikamız, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgemizde sosyal hayatın çağdaş bir düzeyde gelişmesi için elinden gelen gayreti göstermiştir ve bu mücadeleyi kesintisiz olarak sürdürmektedir. Türkiye’de siyasal alanda yaşanan en sıkıntılı dönemlerde bile ulusal çıkarlarımızı, ulusal bütünlüğümüzü koruma yönünde mücadele veren Sendikamız, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan yabancı şirket işgallerinden, maden işçilerinin çıkardığı dersleri de bugüne taşımasını bilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Ankara’nın ardından il olma özelliğini kazanan Zonguldak, taşkömürü üretimi arttıkça büyümüş, gelişmiş ve giderek Türkiye sanayisinin can damarı olarak, ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkı vermiştir. Ülkemizde sadece Zonguldak bölgemizde bulunan taşkömürü, koklaşabilir özelliği ve yüksek kalorisiyle demir-çelik sanayisi başta olmak üzere diğer sanayinin  de ana enerji hammaddesi olarak sanayimizin gelişmesinin lokomotifi olmuştur. Yanlış ekonomik politikaların uygulanmaya konduğu 1980 ve özellikle 1990 sonrasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Zonguldak büyük zararlar gördü. Bizler bölge insanı olarak örgütlü gücümüzle büyük mücadeleler verdik ve her şeye rağmen ayakta kaldık.

Bölgenin, TTK’nın ve Türkiye’nin ihtiyaçları ortadadır.  TTK’nın bugün, 14 bin olan norm kadroya göre 6 bin işçi açığı bulunuyor. Kurumun işçi açıkları iş sağlığı ve güvenliğini riske sokacak noktaya gelmiştir.

Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor.  Oysa ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 30 milyon tondan fazladır. Ülkemiz her yıl milyarlarca dolarını taşkömürü ithalatı için dışarıya veriyor.  Ülkemizin taşkömürü ihtiyacı her geçen yıl artarken, bölgemizde bulunan 1.3 milyar tonun üzerinde kömür rezervimizin ekonomiye kazandırılması gerekiyor. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK’nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin azalacağını, bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. Türkiye’nin kendi doğal kaynaklarımızın tespiti için Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) ve taşkömürü üretimini artırmak için TTK’ya, Zonguldak’a ihtiyacı var. Üretimin artması ve kurum zararının ortadan kalkması için öncelikle Kuruma işçi alınması gerekiyor.  Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bağlı bulunduğumuz Türk-İş’te, IndustriALL Europa ve IndustriALL Global’de maden işçilerinin sesi olmaya, demokrasi adına her türlü eylem ve etkinliğin ön saflarında bulunmaya devam edeceğiz.

            Sendikamızı bugünlere taşıyan yönetici ve üyelerimize bir kez daha sevgi ve saygılarımızı sunuyor, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri ile tüm maden işçileri olarak tek yürük, tek ses mücadelemize devam ediyoruz. Tüm bölge halkını, bizlere destek olmaya çağırıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2016, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER