GMİS: “Kimse madencinin sabrını zorlamasın”

GMİS: “Kimse madencinin sabrını zorlamasın”

GMİS: “Kimse madencinin sabrını zorlamasın”


 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, 15 Aralık 2016 tarihinde Sendika Genel Merkezinde toplandı.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci başkanlığında toplanan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na; GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve şube yönetimi, Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ve şube yönetimi, Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve şube yönetimi, Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ve şube yönetimi, MTA Şube Başkanı Durmuş Kılıç ve şube yönetimi, Merkez Servisleri Şube Başkanı Birol Kundakçıoğlu ve şube yönetimi, Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya ve şube yönetimi katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci; Başbakan Binali Yıldırım’ın sendikalarını ziyaretinin ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, Milletvekili Turpcu’nun sorularına verdiği yanıtta  “TTK’nın özelleştirme kapsam/programında olmadığını” ifade etmesinin hemen ardından TTK’nın özelleştirilmesinin taslağının hazırlandığı haberinin mahalli basında yer almasının tesadüf olamayacağını belirterek, “GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak biz diyoruz ki bu telaş neden?” diye sordu.

Demirci, “Kimse madencinin sabrını daha fazla zorlamasın. Maden işçisi ve Zonguldak halkının TTK’nın özelleştilmesine asla müsaade etmeyeceğini herkes bilmelidir. Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu’nun her ferdi canı pahasına TTK’yı savunmaya ve bu gerçekleri tüm Türkiye’ye anlatmaya devam edecektir” dedi.

Demirci şunları söyledi;

“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Sayın Şerafettin Turpçu,  TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sorduğu sorulara verilen yanıtları 14 Aralık 2016 tarihinde açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak; “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) özelleştirme kapsam/programında yer almamaktadır” diyor. Sayın Albayrak, TTK’nın yapılandırılması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu ve çalışmaların Bakanlık tarafından yürütüldüğünü belirtiyor.

Mahalli basında geniş yer bulan bu açıklamalara başta madenciler olmak üzere Zonguldak, Bartın, Karabük halkının büyük ilgi gösterdiği görüldü.

Ne tesadüftür ki aynı gün sadece bir gazetede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na dayandırılarak “Zonguldak Yeniden Yapılandırma ve Çalışma Taslak Planlaması” adı altında bir açıklama yer aldı. Ayrıca, “Bakanlığın, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesi çalışmasını resmen başlattığı” yorumuna yer verildi.


BU TELAŞ NEDEN?

Şimdi GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak biz diyoruz ki bu telaş neden?

Eğer böyle bir çalışma yapılıyorsa neden muhatapların haberi yok?

Ve neden sadece bir gazeteye servis yapılıyor?

Türkiye’de “Milli Seferberlik” ilanının tartışıldığı bir günde maden işçisi ve Zonguldak halkı neden tahrik ediliyor?

Daha geçtiğimiz hafta (9 Aralık 2016) Cuma günü Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Sendikamızı ziyaret etti. TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün Atalay, bölge milletvekillerimiz, Genel Başkan olarak ben ve TTK Genel Müdür Vekilimiz, başta TTK olmak üzere Zonguldak hakkında bilgiler verdik. Sayın Başbakanımız sorulabilecek pek çok soruyu sordu. Netice itibariyle yerli zenginliğimiz olan taşkömürünü daha çok üretmemiz gerektiğini belirterek, kendilerine sunduğumuz TTK Raporu’nu inceleteceğini ve konunun takipçisi olacaklarını ifade etti. Yerli kömürümüzü koruduklarını, Türkiye’nin dört bir yanında sondaj çalışmalarının devam ettiğini de hatırlattı.

Sayın Başbakanımızın açıklamaları ve Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın verdiği cevaplardan, bazılarının ciddi biçimde rahatsız olduklarını anlıyoruz. Bu çevrelerin her fırsatta TTK’nın özelleştirilmesi, Maden Makinaları Fabrikası’nın boşaltılması, TTK binalarının başka amaçlarla kullanılması gibi konuları gündeme getirerek madenciler arasında ve Zonguldak’ta huzursuzluk yaratmaya çalıştıklarını biliyoruz.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenciler olarak her şart altında işimize, aşımıza, bölgemize, ülkemizin ve milletimizin geleceğine sahip çıkacağımızı bir kez daha tekrarlıyoruz.


KİMSE TTK’YI KÜÇÜLTMEKTEN, DARALTMAKTAN SÖZ EDEMEZ

Biz, Türkiye’nin taşkömürüne, TTK’ya ve Zonguldak’a ihtiyacı olduğunu biliyoruz.

En az yüzyıllık kömür rezervi bulunan bölgemizde, kimse 168 yıllık üretim kültürüne sahip Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu küçültmekten ve daraltmaktan söz edemez.

Bir kez daha yaşayarak gördük ki TTK ve Zonguldak küçüldükçe, Türkiye; borç krizine girdi ve kendi kaynaklarına, kendi zenginliklerine yüzünü dönmek zorunda kaldı.

Biz üretmek, kazandırmak ve kazanmak istiyoruz. Türkiye bu ekonomik krizi aşmak için üretmek zorunda.

Bugün TTK, kömür talebini karşılayamıyor. Kömür fiyatları yükseldiği halde satacak kömürü yok. Zonguldak, işsizlikten göç veriyor ve tek gözbebeğimiz olan TTK zor durumda.

Özellikle iktidar partisinin Zonguldak milletvekilleri bu gerçeği görmek ve TTK’yı savunmak zorundadır. TTK’yı savunmayacaklar ise neyi savunacaklar? Nerede, kaç kişiye istihdam yarattılar?

Kimse madencinin sabrını daha fazla zorlamasın.

Maden işçisi ve Zonguldak halkının TTK’nın özelleştilmesine asla müsaade etmeyeceğini herkes bilmelidir.

Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu’nun her ferdi canı pahasına TTK’yı savunmaya ve bu gerçekleri tüm Türkiye’ye anlatmaya devam edecektir.”                       

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2016, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER