12 Mart İstiklal Marşı Etkinlikleri

"AKİF, İSTİKLAL MARŞI İLE SADECE GEÇMİŞE SES OLMADI"

12 Mart İstiklal Marşı Etkinlikleri

Karadeniz Ereğli'de 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü dolayısıyla program düzenlendi. Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi (KEAL)'nin hazırladığı programda öğrencilerin sahne performansları beğeni ile izlendi.

Kdz. Ereğli'de 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü dolayısıyla program düzenlendi.

Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi'nde Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi (KEAL) tarafından düzenlenen törene; Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Sevdekar Aras, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Erkan Bülbül, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

ARSLAN: "AKİF, İSTİKLAL MARŞI İLE SADECE GEÇMİŞE SES OLMADI"

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayan programın açılış konuşmasını KEAL Müdürü Ersan Arslan yaptı. Arslan, tarih boyunca istiklal ve özgürlüğüne düşkün olan Türk milletinin zillet ve esaret altında yaşamaktansa izzetle ölmeyi her zaman tercih ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Orta Asya'nın bozkırlarından Viyana önlerine kadar at koşturmuş, her an eli kılıcının kınında yaşamıştır. Ne zaman sınırlarına, mukaddesatına bir saldırı olsa, çoluğuyla çocuğuyla saldırılara karşı göğsünü siper etmekten geri durmamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı yazarken, tarih boyu tüm kahramanlarımızın hissiyatına tercüman olmuştur. Akif, Ertuğrul koyu'nda, 62 eriyle beraber 18 saat direnip düşmana geçit vermeyerek şehit olan Ezineli Yahya Çavuş ve 62 erinin imanına ses olmuştur. ‘Dinim ve vatanım uğruna tüm ailemi kılıçtan geçirseniz, zürriyetimi kurutsanız, en son tebamı öldürseniz, tek başıma, son nefesimi verinceye kadar savaş ederim, Nikola'yı tanımam diyen Şeyh Şamil'in dik duruşuna ses olmuştur. Osmanlı Rus savaşında bebeğini beşikte bırakarak, ‘Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar' diyerek cepheye koşan Nene Hatun'un yüreğindeki ateşe ses olmuştur. Medine'de 72 gün boyunca düşmana direnen, peygamberin mezarını terk etmeyen Fahrettin Paşa'nın sadakatine ses olmuştur. Savaşın en zor zamanında ordularına ölümü emreden Başkomutan Mustafa Kemal'in cesaretine ve Türk milletine inancına ses olmuştur. Mehmet Akif yazdığı İstiklal Marşı ile sadece geçmişe ses olmamıştır. Ölümün üstüne üstüne gidip, iki dakika sonra şehit olacağını bilerek bozgunculara geçit vermeyen Fethi Sekinel, attığı bir mermi ile tüm hesapları altüst eden Ömer Halisdemir'in yüreğine de ses olmuştur. Sözlerimi vatan şairi Namık Kemal'in şu beytiyle sonlandırmak istiyorum. ‘Ecdadımızın heybeti maruf'u cihandır. Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır.'"

ÖĞRENCİLERİN SAHNE PERFORMANSI GURURLANDIRDI

KEAL öğrencileri ve öğretmenlerinin düzenlediği Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Oratoryosunda, Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazması öncesindeki Türkiye'nin durumu, İstiklal Marşının yazılış süreci sahnelendi. Oratoryoda, Mustafa Kemal, Halide Edip Adıvar gibi tarihsel şahsiyetlerin dönemlerine ilişkin önemli söylevleri de öğrenciler tarafından seslendirildi, dönemi anlatan şarkılar söylendi. Oratoryo'da muhteşem sesiyle Çanakkale Türküsünü seslendiren okul öğrencilerinden Evin Bal, salondakileri duygulandırırken; öğretmen Muhittin Tosun'un okuduğu ‘Bülbül' şiirine, seslendirdiği şarkı ile eşlik eden öğrencilerden Çağla Keskin de beğeni topladı.

Oratoryonun sonunda ise öğrenciler tüm Türki Devletlerin bayraklarını açtılar.

MİNİK EYLÜL ARSLAN, BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Program çerçevesinde ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma yarışmasında birinci olan, İzmirlioğlu İlkokulu Öğrencisi Eylül Arslan tarafından İstiklal Marşı'nın dizeleri okundu. İstiklal Marşı'nı ses tonu ve mimikleriyle başarılı bir performans ile okuyan Arslan'a salondan büyük alkış geldi.

Program, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce günün anlam ve önemine ilişkin düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin Kaymakam Çorumluoğlu, Milletvekili Demirtaş, Bölge Komutanı Tuğamiral Yazıcıoğlu ve Belediye Başkanı Uysal tarafından takdimi ile son buldu.

Programın sonunda ise protokol üyeleri; sahnede toplanan KEAL öğretmenleri ve öğrencilerini kutladı, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2019, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER