15 TEMMUZ DEMOKRASİ GÜNÜNDE ANIT ÖNÜNDE PROGRAM DÜZENLENDİ

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 4’üncü yıldönümünde Kdz. Ereğli Kaymakamlığı’nın düzenlediği programda, ilçe protokolü ve halk bir araya geldi.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ GÜNÜNDE ANIT ÖNÜNDE PROGRAM DÜZENLENDİ

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 4’üncü yıldönümünde Kdz. Ereğli Kaymakamlığı’nın düzenlediği programda, ilçe protokolü ve halk bir araya geldi.

Karadeniz Ereğli’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi.  Etkinliklere, Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanı İsmail Aydın, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul,  siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve özel kuruluşların temsilcileri ile yüzlerce vatandaş katıldı.

Anma etkinlikleri, protokolün Atatürk Anıtı arkasında bulunan ve askeri darbe girişiminin yaşandığı gece çekilen fotoğraflardan oluşan 15 Temmuz Milli Birlik Günü Sergisi’ni ziyaretiyle başladı.  Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, sergi için hazırlanan deftere, güne dair düşünce ve duygularını yazdı.

Etkinlikte saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Kdz Ereğli Müftülüğü Din görevlileri Vedat Alkan ve Hüseyin Öztürk tarafından sela okundu.  Daha sonra 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ile ilgili görsellerden oluşan sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “TÜRKİYE’NİN SAHİBİNİN MİLLET OLDUĞU İSPATLANDI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkinlikte canlı olarak yayınlanan Ulusa Sesleniş Konuşmasında, 15 Temmuz’u anlamak için milletimize diz çöktürme, devletimizi ele geçirme, ülkemizi parçalama gayretlerinin gerisindeki sinsi projeyi görmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Milletimiz eşsiz irfanıyla darbenin ilk saatlerinden itibaren tüm bu gerçekleri görmüş ve hemen harekete geçmiştir. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, her kesimden, her meşrepten insanıyla Türk Milleti, ülkesinin sahipsiz olmadığını göstermiştir. Bin yıldır hep süregeldiği gibi, yerin üstünde yaşayanları ve yerin altındaki şehitleriyle Türkiye’nin sahibinin bu aziz millet olduğu bir kez daha teyit edilmiştir. Milletimizin her bir ferdi ezanı, bayrağı, özgürlüğü ve geleceği için yenilmez birer kahramana dönüşebileceği ispatlamıştır. Artık tamamen sönüp gittiği düşünülen istiklal ateşinin, közlerinin ardından yeniden harlanabileceği anlaşılmıştır.”

15 Temmuz gecesi hürriyet aşığı millete zincir vurmayı tekrar denediklerini ve başaramadıklarını belirten Erdoğan, “Ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek, milli iradeyi ayaklar altına almak, geleceğimizi karartmak isteyen hainleri şanlı bir direnişle hüsrana uğrattık. Dünyada şehadete cesaretle yürüyen, şairin ifadesiyle ‘ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun’ diyerek hainlerin karşısına dikilen başka bir millet yoktur” dedi.

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU: “TARİH DERS ALSAYDI TEKERRÜR ETMEZDİ”

Bugünün demokrasi günü olduğunu ifade eden ve demokrasinin kendi iradesiyle kendimizi yönetme kültürü olduğunu belirten Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu şunları söyledi:

“Ne yazık ki ülkemizde zaman zaman bu kültürden bizi uzaklaştırmaya çalışan mihraklar, bizim demokrasimize ket vurmaya çalıştılar. 15 Temmuz da böyle bir gündü. Ama bugün de  Milli Birlik ve beraberliğimiz demokrasimizi korudu. Cumhurbaşkanımızın emriyle Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Karadeniz Ereğli’de, Zonguldak’ta ve ülkemizin her bir meydanında değerli vatandaşlarımız meydanları doldurdu ve demokrasiye sahip çıktı. Tarih ders alınsaydı tekerrür etmezdi. Bize burada düşen görev, bu tarihten ders alıp tekerrür etmemesini sağlamak. Bunun için de milli birlik ve beraberliğimizi her zaman dimdik ayakta tutacağız.15 Temmuz, 251 canımızın verildiği bir gündür. Nice gazilerimizin olduğu bir gündür. Ama 15 Temmuz’a dolu tarafından bakmak gerekirse, içimizdeki hainlerin temizlendiği bir gündür. 15 Temmuz’dan sonra her bir birimimiz, her çalışma ekibimiz, daha güçlü, daha başarılı bir şekilde koşmuştur. Yıllardır terörle mücadele ediyoruz, başarılı olamıyorduk. Yıllarca biz de görev yaptık o bölgelerde. Ama 15 Temmuz’dan sonra  anladık ki içimizdeki hainler bu başarıya ulaşmamızın önünde durmuşlar. Bugün Suriye’de, Libya’da, İslamiyetin yaşandığı ve gözyaşının aktığı her yerde Türk damgası varsa, bizim bayrağımız varsa, bizim sözümüz söyleniyorsa, bu 15 Temmuz’da içimizdeki hainlerin temizlenmesinden mütevellit bir gelişmedir.”

Tanklara karşı, topa, mermiye göğsünü geren bu millet olduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilelebet Payidar kalacağını belirten Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Bizim borcumuz var. Biraz önce şurada koşuşturan çocuklarımıza iyi bir ülke, iyi bir vatan bırakma borcumuz var. Biz bu emaneti, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarından, beraberce mücadele ederek şehit olanlardan bu emaneti aldık, burada koşturan yavrularımıza bu emaneti devredeceğiz. Bundan en ufak bir şüphem yok. Adımı, soyadımı bildiğim kadar Türk Milleti’ne güveniyorum.  Sizlerle birlikte çalışacağız, sizlerle birlikte üreteceğiz; 2023 yılı, 2053 yılı, 2071 yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında ülkemiz  sayılacak. Karadeniz Ereğli olarak bizler bu üretime, bu birlik ve beraberliğe katkı sağlayacağız. Ormanlı köyündeki fındık üreticimiz, Erdemir’deki çelik üreticimiz de, Kandilli’deki kömür üreticimiz de, Gülüç’teki tersane üreticimiz de bu ülkenin büyümesi için, gelişmesi için katkı sağlayacağız. Hem Kdz Ereğli’de vatandaşımız müreffeh yaşayacak, hem de ülkenin her tarafında gelişmiş, kendine yeten ve dimdik ayakta duran 83 milyon değil, 100 milyon vatandaşımız olacak.”

POSBIYIK: “VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da Türkiye Cumhuriyetinin, kuruluşundan günümüze kadar birçok badire atlattığını, demokrasimiz darbelerden yara aldığını belirterek şunları kaydetti:

“ 15 Temmuz darbe girişiminin bertaraf edilmesi Türk halkının demokrasiye olan inancının ve birikiminin bir göstergesidir. Darbelere karşı etkin ve kalıcı mücadele ancak ve ancak demokratik bir sistemin tüm unsurlarıyla hayata geçirilmesiyle mümkün olur. Türk milleti olarak 15 Temmuz 2016 gecesinde yaptığımız gibi halk egemenliğine ve Türkiye'nin laik, demokratik birikimine sahip çıkma kararlılığımız sürecektir. Darbe girişimine karşı yalnızca milletimiz değil Gazi Meclis ve siyasiler de ortak bir direniş sergilemiştir. Bu hain girişimin sorumluları mutlaka hukuk karşısında bedelini ödemek zorundadır. Çok iyi bilinmelidir ki, Türk Milleti sivil ya da askeri hiç bir otoriter gücün kendi egemenliğini yok saymasına, laik ve demokratik yönetim şeklinin ortadan kaldırılmasına izin vermeyecektir. Bizler, darbeleri ve darbe girişimlerini tarihin çöp sepetine atmak için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu hedef, tarihi sorumluluğumuzdur.”

Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Dünyanın Son ve En Yaşlı Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu, eğitimci, araştırmacı, Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz da bir konuşma yaptı. Kaçmaz, konuşmasında, “Eskiden düşman, İngiliz, fransızdı, şuydu, buydu. Bugün düşman cahillik, bugün düşman, PKK, Fethullah. Asırlarca tek yürek, tek bilek, bu vatan, bu bayrak, bu ezan bizim. Bizler birlik beraberlik içinde oldukça, Çanakkale’den, Edirne’den Ardahan’a kadar bu yurdun bir karış toprağı geçilmez, bölünmez. Bütün PKK, Fethullah bunu böyle bilsin. Milli ordumuz, milli polis gücümüz, Türk Milleti, Türk gençliği, bu vatanı böldürmez, bu bayrağı indirmez, bu ezanları susturmaz. Bütün bölücü terör örgütleri bunu böyle bilsin” diye konuştu.

Kaçmaz, katılımcılara “Bayrakları Bayrak Yapan Üstündeki Kandır, Toprak Üstünde Ölen Varsa Vatandır” dizelerini tekrarlattı.

Etkinlik çerçevesinde, Kdz Ereğli Müftülüğü din görevlileri tarafından ilahiler seslendirildi, Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.  İlçedeki lise ve dengi okullardan öğrenciler, 15 Temmuz, vatan ve özgürlük temalı şiirler seslendirdi.

Etkinliğe katılanlar maskeleri ile sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yerleştirilen sandalyelere oturdu. Alana gelenlerin ateşi ölçüldü, kolonya ve şeker ikramında bulunuldu.  Katılımcılara tören alanındaki görevliler tarafından Türk bayrakları dağıtıldı.

Kdz. Ereğli Kızılay Şubesi tarafından tören alanında kan bağışı kampanyası düzenlendi. Etkinliğe katılanlara ilerleyen saatlerde yemek ikramında bulunuldu. 

Etkinliklerin arasında 15 Temmuz’a dair çeşitli görüntüler ve fotoğrafların gösterildiği sinevizyon gösterileri gerçekleştirildi.

Saat 00.13’te ilçedeki tüm camilerden selalar okundu. Gece boyunca Demokrasi Nöbeti devam etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2020, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER