BAŞKAN POSBIYIK: “KAÇAK OLARAK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

BAŞKAN POSBIYIK: “KAÇAK OLARAK  ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Atatürk Kültür Merkezi Meclis toplantı salonunda Ereğli Halkını bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Gülüç çayı üzerinde Erdemir Enerji Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan Kızılcapınar barajı projesi kapsamında Zonguldak çevre ve şehircilik il müdürlüğünün yazılarıyla işlem başlatıldığının bilindiğini ifade eden Posbıyık:“ Bizler de Ereğli belediyesi olarak bir elektrik santrali yapacaksanız bunun mutlaka yapılması lazım. Boşa su akmaması lazım. Bir damla bile su akmaması lazım. Bunu Ereğli Belediyesi ile , Ereğli halkıyla beraber yapalım, biz de yardım edelim dedik. Bizim de yardımımızla daha iyi şekilde olayı getiririz. Ereğli halkının da haklarını korumuş oluruz dedik. Bizi dinlemediler, bakanlıktan karar aldırdılar. ÇED’e gerek yoktur diye Resen. Dolayısıyla bölgemizde yapılan, suyla ilgili bir Hidroelektrik santrali yapmaya kalktılar.Geçmiş tarihlerde bir protokol, kuraklık dönemlerinde 95 kotuna geldiğinde Ereğli’ye su vermeyecekler, sadece enerji üretimi için kullanılacak diye saçma sapan, hukuka, akla mantığa uymayan birtakım kararlar aldılar. Biz de Ereğli halkının haklarını korumak için, bu kararın iptali için mahkemeye başvurduk. Halkın önünde ÇED yapılsın, halkın talepleri de dinlensin dedik. Hukuk bu doğru adımımızı doğru buldu ve Belediye başkanlığının açtığı dava konusunda resen ÇED davası iptal edildi.” dedi 

“KAÇAK OLARAK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Karar yazımı tamamlandıktan sonra 6 Ekim’de kendilerine bildirildiğini belirten Posbıyık şunları söyledi:

“Mahkeme kararı. Bu ne demektir, mahkeme olarak ben iptal ettim, çalışmalarını olduğu gibi burada durdur, yeniden çed yapılacak demektir. Bu kararla hem belediyemize, hem de il çevre müdürlüğüne elektronik ortamda gönderildi.Ayın yedisinde gündem dışı olarak belediye meclis toplantısında bu konuya değinmiştim. Ereğli olarak davayı kazandık. İnşaatlar durmuştur dedik, yeniden ÇED kararına dönüldü dedik.

Ancak devamlı duyumlar geliyor bize orada çalışmalar devam ediyor diye. Dün akşam orayı takibe aldık. Gündüz çalışmıyorlar, akşam karanlığına doğru çalışıyorlar. Dikkat edin, OYAK kaçak inşaat yapıyor. OYAK, Erdemir, kaçak olarak inşaata devam ediyor.  Halbuki mahkeme kararına rağmen 12 Ekim tarihi itibarıyla bunların devam etmesi mümkün değildi. Hukuk durdurmuştu ama akşam karanlığında betonyerler gidiyor ve maalesef kaçak olarak çalışmalar devam ediyor. Dün akşam oradaki çalışmaları görüntüledik.

Bu görüntü dün akşam 18.30’da çekildi, hummalı bir çalışma var. Gördüğünüz gibi bu resimlerde çalışma devam ediyor. Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti sosyal hukuk devletidir. Hukuk devleti kamu hizmeti görenlere hukuki güvenceler sağlayan, bu güvenceleri sağlamak için koyduğu kurallara bağlı olan ve yargı kurallarını ilgililerin başvurusuna gerek kalmadan infaz eden devlettir diyor. Anayasanın ikinci maddesine girmiştir. Ama kaçak inşaat devam ediyor.”

“OYAK/ERDEMİR HUKUKA VE HALKA MEYDAN MI OKUMAKTADIR”

Belediye başkanı olarak öncelikli görevinin, kanun ve mevzuat hükümleri doğrultusunda Ereğli halkının sağlığını ve menfaatlerini korumak olduğunu belirten Posbıyık şunları söyledi: “OYAK ne yazık ki Ereğli halkını muhatap almadığı gibi Türkiye Cumhuriyeti devletinin mahkeme kararlarını da muhatap almamaktadır. OYAK/Erdemir bu cesareti nereden almaktadır? OYAK/Erdemir’i kim ya da kimler koruma altına almıştır? OYAK/Erdemir kendini halkın ve hukukun üstünde mi görmektedir? OYAK/Erdemir hukuka ve halka meydan mı okumaktadır?

Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi, halkın ve hukukun üstünde hiçbir güç yoktur. Buradan tekrar sesleniyorum. OYAK Ve Erdemir ülkemizin güzide kurumlarıdır. Bu kurumları kimsenin yıpratmaya hakkı yoktur. Çok merak ediyoruz, sayın OYAK ve Erdemir yöneticilerinin bu durumlardan haberi var mı, yoksa oradaki İrlandalılar mı bu işi yapıyor bilemiyoruz. Mahkeme kararına rağmen hukuku tanımayan OYAK Erdemir yönetimini hukuka uymaya çağırıyoruz. Mahkeme kararına uymamanın hem hukuki, hem cezai sorumluluğu olduğunu hatırlatıyoruz. Devletimizin ilgili birimlerine hürmetimizden dolayı cezai sorumluluğa geçmiyoruz, hukuki bildirimlerimizi yapıyoruz şu anda. İl Çevre Müdürlüğüne yazımızı yazdık. Çevre bakanlığı ve tüm ilgili yerlere bu yazılar dağıtılacak. Eğer bu hukuki sorumluluğu kaale almayıp aynı inşaatlara devam ederlerse, cezai sorumluluk için harekete geçeceğiz.”

“BİR AN ÖNCE ÇATIYI KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Baraj inşaatında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Posbıyık, “Şu anda Erdemir /OYAK Kızılcapınar’da kaçak inşaat yapmaya devam ediyor. Şu anda çalışmalar devam ediyor.  Dün akşam betonu döktüler. Çatı makasını hazır vaziyette ama oradaki vinç yetişmedi, uzun vinci istediler, uzun vinci getirmek üzere harekete geçtiler. Bir an önce çatıyı kapatmaya çalışıyorlar. Altta çok değerli malzemeler var. Mahkeme kararına uymadan koskoca OYAK kaçak inşaata devam ediyor. Buradan ihbar ediyorum” dedi.

GAZETECİLER SORDU, POSBIYIK CEVAPLADI

Posbıyık, gazetecilerin bir sorusu üzerine OYAK tarafından yapılan açıklama konusunda, “Biz bu yazıya çok mutlu olduk. Bizi muhatap almıyorlardı, aldılar mutlu olduk. Ama bunlar Ankara’da oturdukları için Ereğli’den haberleri yok. Erdemir’i tanımıyorlar. Ereğli’yi tanısalar OYPA’nın haklarını verirler, cüruf işine girmezler.” diye konuştu. Posbıyık, “Halkla da uzlaşamıyorlar. Her zaman söylüyorum. İşçi işveren ilişkileri son derece önemlidir. Daha önemlisi işveren ve halk barışıdır. Bu barış çok daha önemlidir. Barışı bozuyorlar. Artık ben halkı zorlamıyorum eylemlere gidelim diye, halk beni zorluyor” diye konuştu.

Posbıyık, Belediyenin tam olarak neye karşı olduğu sorusuna ise “Biz HES yapılmasına hiç karşı olmadık. Orada bir damla dahi su boşa akmasın. Erdemir’in büyümesini, gelişmesini istiyoruz. Ama bizi adam yerine koymuyorlar. Orada bir protokol var. Bunun o maddesinin değişmesi lazım. Bunu değiştirecekler. Her yerden sıkıştıracağız” cevabını verdi.

Basın mensuplarının kendisine soru sormadığını öne süren Posbıyık şöyle devam etti:

“Ondan sonra büyük çoğunluğu kenara çekiliyor, bazı arkadaşlar akşam rüyalarında mı görüyorlar makaleler yazıyorlar, felsefe mi yapıyorlar. Hiçbir şeyi bilmiyorlar, nereden çıkarıyorlar, neler yazıyorlar? Mesela Bozhane’de seçimi kaybetmişim. Nereden çıkarıyorsun? Gazeteciliğe bu yakışmaz. Geleceksin soracaksın. Felsefi yazılarla millete yazıyorlar. Alakası yok, ilgisi yok. Balıkçılarla benim ne işim olur. Balıkçılar benim canım, hepsi dostum. Benim onlarla problemim yok. Biz balıkçı barınağından bir lira para almıyoruz. Orada trilyonluk yatırımlar yaptık dünyanın parasını harcadık. Bir lira dahi almıyoruz, beklentimiz de yok. Sadece orada dört lokanta var, insanlar mağdur oluyor. İstanbul’dan Ankara’dan insanlar gelip oradan yemek yiyor. İlk defa bürokrasiden bir adım geldi, sabah baktım, kaymakamlık, emlak müdürlüğü burası günübirlik turizm alanı olsun diyor. Eskiden siyasetçiler yapardı, bürokrasi bozardı.”

SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİNİN AÇIKLAMASINA DEĞİNDİ

Kendisinin sadece gelen teklifi değerlendirdiğini ifade eden Posbıyık, Belediye Meclisi oylamasında hayır oyu veren Yaşar Balcı ve CHP ilçe Başkanı Eylem Ertuğrul’a eleştirilerde bulundu. 

Posbıyık, Su Ürünleri Kooperatifinden yapılan açıklamalar konusunda ise “Oradaki Su ürünlerine bu ifade yakışır. Beyefendi Atasoy vardır onu ayırıyorum. Ona saygı duyuyorum.Beyefedi adamdır. Diğerlerine, Veysel falan, onlara bu laflar yakışır. Bir belediye başkanına saygısız adam. Yalan söylüyor Gelsin benimle konuşsun. Belediye gelecek buraları alacak. Ya ben ne yapacağım onları. Hep bunları anlatıyor. Her gün yalan söylüyorlar. Onlara o yakışır. Onlara yol gösteren abileri var Yaşar Balcı, bu üslup onlara da yakışır” değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2020, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER