BİLSEM'den bir başarı daha...

Türkiye’de, özellikle salgın hastalığın başladığı günden itibaren ayrı bir önem taşıyan Mekanik Ventilatör’ün BİLSEM’deki maliyeti, satışı yapılan diğer cihazlara göre üçte bir orana düşürüldü.

BİLSEM'den bir başarı daha...

Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Serkan Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarından gelen talep doğrultusunda solunum sorunu yaşayan hastaların yer değişikliklerinde kullanabilecekleri taşınabilir mekanik ventilatör ürettiklerini söyledi.

Alınan bilgiye göre, kısa adı BİLSEM olan Karadeniz Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi’nde, hem ventilatör hem de oksimetre üretiminin yapıldığı bildirildi. İki cihazında arduino temelli olduğu, öğrenciler tarafından kodlanabileceği ve hiçbir hazır kitin kullanılmadığı belirtildi. Kodları okulda yazılan ve yine okulda bulunan 3D yazıcılar ile meydana getirilen Mekanik Ventilatör’ün, hastane içinde ya da dışında tomografiye giden hasta içinde kullanılabileceği ifade edildi. Cihazın taşınabilin hale getirilmesi ile birlikte, kaza ve diğeri benzeri durumlarda da kolaylıkla kullanılabileceği kaydedildi.  

KODLARI AÇIK; İSTEYEN ÜRETEBİLİYOR!
BİLSEM Müdürü Serkan Çakır, tamamen kendi üretimleri olan cihaz ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, daha öncede tıbbi maske ve yüz siperliği ürettiklerini söyledi. Şimdi ise otomatik ventilatör yaptıklarını dile getiren Çakır, şu sözlerle konuştu:
“Mekanik Ventilatör ile oksimetreyi tamamen kendimiz ürettik. Sağlık müdürlüğümüz ile hastanelerimize faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu cihazı hekimler ile yaptığımız istişareler ile geliştirdik. Her aşamasında onlardan faydalandık. Yaptığımız cihaz tamamen arduino tabanlı oldu. Yani yazılım kodları açıktır ve tüm kodları isteyen herkesle paylaşacağız. Bunu bu kodları alanlar, belki cihazı daha da geliştirebilirler dile kodları açık bıraktık.
ÜCRETSİZ YAPMAYA HAZIRLAR
Hastanede yapılan ‘ambulama’ sistemini yani acil servislerde, ambulanslarda kullanılan elle yapılan sistemi otomatik hale getirdik. Parmağa takılan, Pulse Oksimetre denilen hastanelerde kullanılan medikal bir ürün vardır Bunu da kendimiz yaptık. İnşallah hayırlı olur. Amacımız sağlık kurumlarımıza yardımcı olmaktır. Ürettiğimiz bu cihazı hangi kurum isterse malzeme tedarikini sağladıkları müddetçe ücretsiz yapmaya hazırız. Kalkınma Ajansı’na da bununla ilgili proje yazdık. Eğer kabul görürse hızlıca 20 adet yapıp Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edeceğiz.”
MALİYETİ DÜŞÜRDÜLER!
Bu tip ventilatöler 5 bin lira bandındadır. Farklı fiyatlardan satılan Pulse Oksimetre de yine ortama fiyatı 300 liradır. Bu ikini bir cihazda birleştirdiğimiz Medikal Ventilarörü biz 1500 liraya yaptık ve parçaların çoğunu 3D yazıcılarımız ile yaptık. Sonuç olarak bunu üçte bir oranda yaptık. Şuandan itibaren günde bir tane cihaz üretebilecek durumdayız.”
YANKI UYANDIRDI; ANKARA’DAN ÇAĞIRDILAR!
Yaptıkları cihazın Bakanlık nezdinde de karşılık bulduğunu, önümüzdeki gün Ankara’ya gideceklerini anlatan Müdür Serkan Çakır, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Hemen MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı Oktay Kılıç aradı, Genel Müdür Mehmet Nezir Gül ile görüştük. Davet ettiler. Cihazı alıp Ankara’ya gideceğiz. Geliştirilmesi gereken yerleri var ise Sağlık Bakanlığı’ndan onları da bize söyleyebilirler ya da ‘tamam’ deyip cihazı olduğu gibi seri üretime geçilebilir.   

GİZLİ KAHRAMANI, TEKNİK BİLGİ VERDİ
Kodu yazan BİLSEM öğretmeni Taylan Çağatay Akın ise bir buçuk aylık araştırma-geliştirme sürecinin ardından başarıla ulaştıklarını söyledi. Akın, cihazın taşınabilir olması özelliği ile dikkat çektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Normalde manuel olarak kullanılan ‘ambu’ denilen hava sirkülasyonu sağlayan aparatı otomatik olarak çalışır hale getirdik. Bebekten yaşlıya kadar belli bir skalası vardır. İstediğimiz şekilde ayarlarını yapabiliyoruz. Uzun süre çalışabiliyor, sıkıntı yaratmıyor. Akü ile çalışabilir hale getirdiğimiz için ambulanslarda, hastane içinde hastaları bir yerden bir yere götürürken veya nakil sıralarında kullanılabilir. Bunu dışında üzerine Pulse Oksimetre ekledik. Tamamen kendi üretimimizdir. AR-GE aşamamız yaklaşık bir buçuk ay sürdü.”    

ÖNCESİNDE NE OLMUŞTU?  

* Covid 19 hastalığı ile mücadele kapsamında BİLSEM’de, ‘kod’ yazılımı tamamlandıktan sonra ABS Flament maddesi kullanılarak solunum maskesi üretimi yapılmıştı.

* Bir yazıcının 2 saatte bir adet maske yazabildiği, bir maskenin maliyetinin 1,5 lira ve ömrünün ise yaklaşık 10 yıl olduğu açıklanmıştı.

* BİLSEM’de farklı odalara konulan 12 adet 3D yazıcının tam zamanlı maske yazdığı kaydedilmişti.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2020, 16:43
YORUM EKLE
YORUMLAR
Esnaf
Esnaf - 4 yıl Önce

Tebrikler çok güzel bir iş başlatılmış emeği geçenlerden Allah razı olsun inşAllah bu işten fazla para kazananlar işi baltalamazlar da herkes için hayırlı sı olur

SIRADAKİ HABER