"Bu madalyalar bir haykırıştır"

Muharip Gazilere Milli Mücadele Madalyası Verildi

"Bu madalyalar bir haykırıştır"

Karadeniz Ereğli’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Gaziler için hazırlanan, Milli Mücadele Madalyası ve Beratlarının takdimi dolayısıyla tören düzenlendi. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, törende “Bugün Bosna’da, Balkanlarda, Myanmar’da, Suriye’de bir Müslüman kardeşimiz, vatandaşımız, soydaşımız varsa bunlara el uzatmak zorundayız.  El uzatmak istiyorsanız ülke olarak güçlü olmak zorundasınız.” Dedi.

Karadeniz Ereğli Öğretmenevi’nde Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce düzenlenen törene, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Kdz. Ereğli Ağır Ceza ve Komisyon Başkanı İsmail Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Erkan Bülbül, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, gaziler ve gazi yakınları katıldı.

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından yaptığı konuşmada, böyle bir törende bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları söyledi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti tarafından verilen bu madalyaları sizler büyük bir gururla taşıyacaksınız. Zamanlama itibarıyla biraz geç gelen bir madalya olabilir ama hiç biriniz Kıbrıs’a giderken bu madalya için veya bir beklenti için değil, ülkemizi korumak, ülkemizin bir parçasını korumak için oralara gittiniz. Bu açıdan biz Türk Milleti olarak sizlere minnettarız.

Olaylar karşısında ders almayı da bilmek lazım. Kıbrıs o yıllarda önemliydi, şu yıllarda önemsiz mi? Hayır belki şu an Kıbrıs daha da önemli. Her akşam haberleri dinlerken, en az beş dakikalık bir program Kıbrıs’a ayrılmış durumda. Üstü kadar altının da kıymetli olduğu daha yeni anlaşıldı. Sadece Kıbrıs mı önemli? O da hayır. Nerede bir Müslüman kardeşimiz varsa, nerede  ülkemizin bir vatandaşı varsa, biz buralara el uzatmak, destek olmak ve varlığını sağlamak zorundayız. Bugün Bosna’da, Balkanlarda, Myanmar’da, Suriye’de bir Müslüman kardeşimiz, vatandaşımız, soydaşımız varsa bunlara el uzatmak zorundayız.  El uzatmak istiyorsanız ülke olarak güçlü olmak zorundasınız. Güçlü değilseniz kendi kendinize zor yetersiniz, kimseye de el uzatamazsınız. ABD’ye bakıyorsunuz, neden her yerde var, çünkü kendi ekonomik güçleri var.”

“BU MADALYALAR BİR HAYKIRIŞTIR!”

Türkiye’nin ülke olarak bu ekonomik güce ulaştığını ifade eden Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Ama ekonomik güce ulaşmanın en önemli etkilerinden biri de birlik ve beraberlik içinde olmaktır. Bizim en yumuşak karnımız, belki bu birlik ve beraberlik içinde olmayı Amerika, Avrupa ve bizi bölmeye çalışan dış mihraklar çok iyi kullanıyor. Bugün Alevi Sünni diyorlar, yarın demokrat şu bu diyorlar, başka b ir sebep buluyorlar bizi bölmeye çalışıyorlar. Onun için dimdik, omuz omuza, nasıl beş parmağın beşi birbirinden ayrılmıyorsa, biz de bir arada olduğumuz sürece, Sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu dünyanın gelişmiş ilk on ülkesi arasına sizlerin varlığıyla, bizlerin çalışmasıyla gireceğiz.

Bugün sizlere tevdi edilen madalyalar,  son derece önemlidir ve dünyaya bir haykırıştır. Yarın bize bir iş düştüğünde, hepimiz Kıbrıs’a nasıl çıktıysak, Bosna’ya, Suriye’de, Libya’ya da gideriz. Bu mesajı vermek açısından bu etkinlik önemlidir.  Buradaki bütün arkadaşlarımızla bizler gazi arkadaşlarımızın, şehit ailelerimizin emrindeyiz. Burada askeriyeyi temsilen değerli Bölge Komutanımız var, seçilmiş arkadaşları temsilen belediye başkanımız var. Hukuku temsilen savcılarımız, hâkimlerimiz var.  Özel sektörden yine değerli bir kuruluşumuz, Erdemir Genel Müdürümüz var. Beraber çalışmaktan onur duyduğum daire amiri arkadaşlarımız var. Yeter ki bir alo deyin, sizin bütün taleplerinizi yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz.”

POSBIYIK:  “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ HAREKATLARINDAN BİRİ”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ülkemiz, vatanımız için Kıbrıs’ta şehadet şerbetini içmek için Ereğli’den kendisinin de dostları bulunduğunu, bu kişilerin kendilerini de onurlandırdığını belirterek, “Kıbrıs Harekatı Türkiye’nin önemli harekatlarından bir tanesidir. Bugün içinde bulunduğumuz ortamda Kıbrıs’ın kurtulmasının ne kadar önemli bir olay olduğunu, ülke menfaatleri doğrultusunda ne kadar başarılı bir operasyon olduğunu daha iyi görüyorum. Ülkemiz için orada şehadete eren büyüklerimizi, rahmetli olan gazilerimizi rahmetle anıyorum. Bugün ödül alan arkadaşlarımızın arasında bulunmaktan onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Allah hepinize sağlık sıhhat versin diliyorum” dedi.

ŞAHİN: “ GURUR NİŞANESİ OLARAK TAŞIYACAĞIZ”

Muharip Gaziler Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin Kıbrıs Türkü’nün can güvenliğini sağlayarak yok olmalarını önlemek ve Kıbrıs adasının Megalo İdea uğrunda Yunanistan’a bağlanmasına mani olmak maksadıyla 20 Temmuz 1974’te 37 bin 500 arkadaşıyla birlikte Kıbrıs Barış Harekatına katıldıklarını dile getirerek şunları söyledi:

“Bu harekatta bizlere verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirdik ve muzaffer birer gazi olarak vatanımıza geri döndük.  Kıbrıs Gazileri, üstün cesaret ve kahramanlık örnekleri göstererek emsalsiz bir zafer kazanmışlardır. Paraşütle atlayan, helikopterlerle inen ve denizden çıkarma yapan bu kahramanlar kısa bir  süre içerisinde düşmanı hezimete uğratarak Kıbrıs Türkü’nü esaretten kurtarmış ve Kıbrıs’a barış getirmiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı Türk Savaş tarihinde altın bir sayfadır. Biz, gözümüzü kırpmadan katıldığımız bu harekâtta atalarımızdan aldığımız feyizle Türk askerinin savaşlardaki emsalsiz kahramanlığını dünyaya bir kez daha gösterdik. Bugün, Kıbrıs Türkü kendi devletinde, kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır.  Artık adada barış hakimdir. Görevimizi şerefle yerine getirmekten dolayı mutlu ve gururluyuz. 

Kıbrıs barış harekatından 45 yıl sonra bizlere tevcih edilecek Milli Mücadele Madalyalarını göğsümüzde bir onur nişanesi olarak gururla taşıyacağız. Kıbrıs Barış Harekatında şehit olan 498 arkadaşımızı ve aramızdan ayrılan Gazi arkadaşlarımızı rahmetle anıyoruz.”

27 GAZİYE MİLLİ MÜCADELE  MADALYASI...

Konuşmaların ardından, Ereğli’den Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan 27 gazi veya yakınına törende bulunan başta Kaymakam İsmail Çorumluoğlu olmak üzere  protokol tarafından Milli Mücadele Madalyası ve beratları takdim edildi.

Törenin ardından program kapsamında yemek ikramında bulunuldu. Yemeğin ardından Karadeniz Ereğli Müftüsü Recai Albayrak tarafından dua edilmesiyle program sona erdi.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2019, 20:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER