ÇED TOPLANTISI BEKLENEN İLGİYİ GÖRMEDİ

Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları (Erdemir) tarafından yapımı düşünülen 2. Yüksek Fırın Yenileme çalışması, 4. Kok Bataryası Yapımı ve Tali Mahsüller Tesisi ile ilgili kamuoyuna bilgi vermek amacıyla 5 Eylül günü gerçekleştirilen toplantıya az bir katılım gerçekleştiği gözlendi. Edinilen bilgilere göre Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve belediye üst düzey yetkililerinden kimsenin katılmadığı toplantıda en önemli katılımcıların başında Kent Konseyi Başkanı Gökhan Günay geldi. Toplantıda Erdemir'in öngördüğü bu projelerin gerekçeleri hakkında bilgi verilirken, tesislerin yapımına başlanması durumunda Ereğli'de alınacak tedbirler hususunda da detaylar paylaşıldı.

ÇED TOPLANTISI BEKLENEN İLGİYİ GÖRMEDİ

Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları T.A.Ş’de (Erdemir) 2. Yüksek Fırın'ın yeniden kurulumu ve modernizasyonunun yanı sıra 4. Kok Bataryası ve Tali Mahsuller Tesisi kapasite artışı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Toplantısı gerçekleştirildi. 
ÖZCAN: ‘HALKIN YANINDA OLACAĞIZ’
Toplantının başında bir grup OYAK yönetimine ve yapılacak projelere tepki göstererek salondan ayrılırken Erdemir Kültür Merkezi'ndeki toplantı öncesi Ereğli Mücadele Platformu Sözcüsü Niyazi Özcan ve vatandaş Çetin Yılmaz, toplantı yerinin Erdemir'e ait bir tesiste olmasına eleştiri getirdiler. Özcan, hazırladığı dosyayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne teslim ederek bir örneğinin de Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu olarak verileceğini söyledi.  
Özcan: “Bu salona insanların asla sığmaması lazımdı. Ereğli insanı yüreklidir. Kızılcapınar Barajı üzerine kurulması düşünülen HES ve aynı zamanda yüksek fırın ile alakalı projenin bütün sebebi OYAK'ın yönetimidir. Ağır sanayide bilgi birikimi olmayan insanlar yönetimde. Biz ezilenlerin, haksızlığa uğrayanların sesi olmayı sürdüreceğiz. Güçlünün değil haklının yanında olacağız." 
YILMAZ: ‘SANAYİYE DÜŞMAN DEĞİLİZ’
Aktivist Çetin Yılmaz da toplantının Ereğli Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımı ile ilçe merkezinde yapılması gerektiğine işaret ettiği konuşmasında şu görüşleri paylaştı: "Zehir çıkan sinter bacası bizi öldürüyor. Erdemir'e, projeyi yönetenlere Ereğli'yi sivil toplum örgütlerine, yerel yöneticilerine, vali ve kaymakama bir teklifim var. Sanayiye düşman değiliz. Bağımsız bir kurum çağıralım Ereğli'ye, bir ölçüm yaptıralım. Havanın içerisinde ne var bilelim. Erdemir bacasından biz ne alıyoruz? Eğer bir şey çıkmıyorsa üç tane daha yapılmasın."

Gündem

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2019, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER