CHP'DEN UMUMİ SERVİS ARAÇLARI DERNEĞİNE ZİYARET

CHP'DEN UMUMİ SERVİS ARAÇLARI DERNEĞİNE ZİYARET

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, “bir öğrencinin ayda sadece sekiz gün okula gidebildiği Ereğli’de, 120 servisten sadece 25’i aktif olarak çalışabilmekte, bu servisler de en sadece 5 ila 10 öğrenci taşıyabilmektedir. Ayakta kalabilmek için çalışmak zorunda olan bu esnaflarımız da velilerden kilometre başına bir ücretlendirme talep ederek hak ettikleri bu ücreti de haftalık olarak almaktadırlar. Bu ücretlerle şoförlerimizin kâr etmeleri zaten mümkün değildir” dedi.

Ertuğrul yazılı açıklamasında çalışan kesimin yakasından düşmeyen zorluk ve sıkıntıların, 2019 yılı Mart ayında başlayan pandemi süreci ile birlikte daha da ağırlaştığı herkesin malumu olduğunu belirtti.

CHP olarak ilçe ve yöredeki iş sektörlerinin sıkıntılarının tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konabilmesini sağlamak adına, farklı iş kollarının temsilcilerini ve meslek örgütlerinin yönetimlerini ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Ertuğrul şunları kaydetti:
“ Bu çerçevede de Karadeniz Ereğli’deki ilk ve orta dereceli okullarda eğitim-öğretim gören öğrencilerin servisini yapan Umumi Servis Araçları Derneği’nin saygıdeğer yöneticilerini ziyaret ettik. Karadeniz Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nda gerçekleştirdiğimiz buluşmada, gerek oda başkanı Sayın Cevdet Civelek ve Umum Servis Araçları Derneği Başkanı Sayın Muhammet Başkan başta olmak üzere, sektör esnafının temsilcileriyle olumlu bir görüşme gerçekleştirdik.Bundan önceki ziyaretlerimizde olduğu gibi pandemi sürecinin yarattığı sıkıntılar üzerinde fikirlerimizi paylaşırken, bu sıkıntıların telafisi noktasında CHP olarak neler yapabileceğimiz, çalışanların bizlerden neler beklediği gibi başlıklar üzerine de esnafın düşüncelerini dinledik.

Türkiye genelinde olduğu gibi ilçemiz ve yöremizde de demir-çelik ve market sektörü dışındaki tüm sektörlerde ciddi sorunlar var. Şoför esnafı da bunların başında geliyor. İlçemizde, yakın bir zaman önce, taksi esnafı ile halk otobüsü esnafını ilgilendiren bazı meseleler kamuoyunun gündemine gelmişti. Özellikle işgaliye ücretlerinin artışı ile ilgili yeni düzenlemeler önemli sıkıntılar yaratsa da bu düzenleme zamanla rayına oturmuştu.”

Şoför esnafı söz konusu olduğunda bazı ciddi sorunların umum servis araçlarıyla ilgili yaşandığı da gözlemlendiğini ifade eden Ertuğrul şöyle devam etti:
“ Bu sorunları, yaşayanların ağzından ve onların yaşamak zorunda kaldıkları olaylar çerçevesinde yorumlayabilmek için gerçekleştirdiğimiz son ziyarette de dernek başkanı Muhammet Başkan ve şoför esnaflarından gerekli ve en doğru bilgileri alma şansını elde ettik.Duyduklarımız sonrası müşahede ettiğimiz sorunlara bakıldığında, bunların büyük kısmının, bir süre önce Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna deklare ettiği 14 maddelik genelgede belirtilen çözüm önerileriyle ortadan kaldırılabileceği ortadadır. Bununla birlikte, kolayca alınabilecek bir dizi karar ve düzenlemeyle birlikte SGK primleri, vergiler gibi temel kalemler başta olmak üzere bazı ödemelerden kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılabilir. Ne yazık ki iktidar temsilcileri, bu kolaylıkları hayata geçirmek bir yana; bankalara olan kredi borçlarını öteleyen, SGK primlerini zamanında ödeyemeyen, araçlarının yıllık muayenelerini zamanında yaptıramayan şoför esnafını, faiz uygulamaları ile terbiye etme anlayışını bırakmamıştır.”

“BU ÜCRETLERLE ŞOFÖRLERİMİZİN KAR ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Geçim kaynakları, eğitim-öğretim gören çocukları okullara götürüp evlerine getirmek olan umum servis araçları sahip ve çalışanlarının toplamının 120 olduğunu ifade eden Ertuğrul, şu tespitlerde bulundu:
“Pandemi süreci ile ilgili alınan tedbirler kapsamında, okullardaki yüz yüze eğitimin sonlandırıldığı 15 Mart 2019 tarihinden itibaren sekiz aya aşkın zamandır kontak çevirmeyen bu vatandaşlarımız, evlerinin önlerinde yatan araçlarının vergilerini de eksiksiz ödemeye devam etmişler ancak zaman içinde ödeme zorlukları yaşamışlardır. Bugün ise, bir öğrencinin ayda sadece sekiz gün okula gidebildiği Ereğli’de, 120 servisten sadece 25’i aktif olarak çalışabilmekte, bu servisler de en sadece 5 ila 10 öğrenci taşıyabilmektedir. Ayakta kalabilmek için çalışmak zorunda olan bu esnaflarımız da velilerden kilometre başına bir ücretlendirme talep ederek hak ettikleri bu ücreti de haftalık olarak almaktadırlar. Bu ücretlerle şoförlerimizin kâr etmeleri zaten mümkün değildir. Hepsi de zorlukla ayakta durmaktadırlar. Her şeye rağmen de, devleti yönetenlere güvendikleri için üç ay öteledikleri banka kredi borçları için de, geciktirdikleri araç muayene ve bakımlarını yaptırabilmek için de, birkaç ay düzenli ödeyemedikleri SGK prim borçları için de faiz ödemek zorunda kaldılar. Çalışabilmek ve para kazanabilmek için de belediyede hazırlatmak zorunda oldukları güzergah belgeleri için para ödemeyi sürdürdüler.

Şu gerçeği bir kez daha vurgulamak isterim ki devlet, ciddi sayılabilecek kolaylıklar sağlamadı. Yıllık araç muayene ve bakımları için ortalama 3.500 lira ödeyen, SGK primleri bin 18 liraya yükselen, ekmek parası kazanabilmek için taksi-dolmuş gibi çalışmak zorunda kalan bu servisler, Milli Eğitim sisteminin en önemli parçalarından olmalarına rağmen, ilçenin mülkî idaresi bile kendilerine yardımda bulunmakta geç kaldı. Devletin önergeleriyle, yardım ve desteğe ihtiyacı olan vatandaşlara 1.000’er lira veren Kaymakamlık, 120 servis sahibinden sadece 30’una bu desteği sunarken, ödemeleri de ancak geçtiğimiz hafta yaptı. Bu gecikme bile şoför esnafının ikinci sınıf vatandaş gibi görülmek istendiğinin çarpıcı örneklerinden biri olarak karşımızda durmaktadır.

Bütün bu sorunlar, sosyal devletin kolaylıkla aşabileceği sorunlardır. Devletin şoför esnafının yaralarını sarması; hiç değilse vergi affı ya da muafiyeti getirmesi, SGK prim ödemelerini bir süre dur-durması ya da primlerin bir süreliğine devlet tarafından karşılanması şoför esnafımıza nefes aldıracaktır. Devleti yönetenlerin, zengin şirketler için getirmeyi düşündüğü kolaylıkların yanında şahısları da düşünmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.”

“DEVLET KÜÇÜK ESNAFIN YANINDA OLMAMIŞTIR”

Ertuğrul, “Devlete ‘baba’ diyorsak devlet de bu özelliğini göstermek zorundadır. Ancak devlet, ne yazık ki bu-güne kadar küçük esnafın yanında olmamıştır. Elinde farklı isimler altında birçok fonu olan devleti yönetenler, bu fonlardan hiçbirini küçük esnaf için kullanmadı. Bunu düşünmeyen devletin, ekonomik olarak çöküntü içinde olan esnafa ceza uygulamaya devam etmesi yadırganması gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.

CHP İlçe Başkanı, Sektörel sorunların tespiti için gerçekleştirdiğimiz ziyaretler kapsamında bir araya geldiğimiz şoför esnafına, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek ve Umum Servis Araçları Derneği Başkanı Muhammet Başkan’a, misafirperverlikleri ve samimi bilgilendirmeleri için teşekkür ettiğini ve yaşanılan sıkıntıların bir an önce çözüm bulmasını dilediğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2020, 17:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER