CHP İLÇE BAŞKANI ERTUĞRUL; "FINDIĞIMIZA, FINDIK İŞÇİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

CHP İLÇE BAŞKANI ERTUĞRUL; "FINDIĞIMIZA, FINDIK İŞÇİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrulİlçemizde yaklaşık 135.000 dekar alanda  fındık tarımı yapıldığını ve 12 bin ailenin  fındıktan geçimini sağladığını belirterek; "2020 sezonu fındık hasat döneminin yaklaştığı şu günlerde almış olduğumuz bilgiler, üreticilerle yaptığımız görüşmelerden anlaşılıyorki bu yılki rekolte geçen yılın yarısı kadar olacak. Yani 10 bin ton civarında bir üretim bekleniyor." dedi.

Ertuğrul basın açıklamasına şöyle devam etti: 

Bu durum elbette fındık üreticisini doğrudan ilgilendiriyor.Rekolte düşüklüğünün  fiyatlara  yansıyarak üreticinin beklediği seviyelerde olması gerekiyor. Bunun içinde Devletin TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) aracılığı ile 2020 alım fiyatlarını en geç hasat döneminde açıklamasında yarar vardır. Eğer alım fiyatları açıklanmaz sa veya geç açıklanırsa  borç yükünün altında olan üretici geçmiş yıllarda olduğu gibi tüccarın elinde oyuncak olur ve yok pahasına fındığını elinden çıkarmak zorunda kalır. Halen ülkemiz deki fındık piyasasını yabancı bir firmanın ve onun ülkemizdeki temsilcilerinin belirlediği herkesçe bilinmektedir. Fındık üreticimizin kaderi yabancı bir firmanın elinde olamaz.  Bu Cumhuriyet halk Partisi olarak bizim ve Üretici hemşehrilerimizin asla kabulenemeyeceği bir durumdur.

Diğer yandan Korona salgını nedeniyle mevsimlik işçi temininde zorluklar yaşanması muhtemel olması  önümüzde yine bir sorun olarak durmaktadır. Fındık zamanında toplanıp kurutulmaz sa  zaten az olan üretim kalite kaybı yine üreticinin aleyhine bir süreç yaşanmasına neden olacaktır. Bu vesile ile   Cumhuriyet Halk Partisi olarak Ordu Milletvekilimiz Mustafa ADIGÜZEL tarafından hazırlanan  ve partimiz görüşlerini yansıtan   acil olarak yapılması gereken önerilerimizin bazılarını Kamuoyu ile paylaşıyoruz.

1.   Bu yıl taban fiyat en az 25 TL olmalıdır. Bu rakam açıklanacak rekolte ve maliyet hesapları ile daha yukarıya revize edilebilir.

2.   Fındık taban fiyatı sezondan önce, üretici fındığın dalından tutmadan açıklanmalıdır.

3.   Devlet, TMO ve Fiskobirlik eliyle taban fiyat uygulaması üzerinden ve piyasanın altında olmamak kaydıyla fındık alımı yapmalıdır. TMO alım yaparken, randıman oyunları yapılmamalıdır. “Fındık ezik büzük nemli” gibi bahanelerle üretici geri çevrilmemelidir.

TMO ve Fiskobirlik, aldığı fındığın parasının bir bölümünü peşin ödemelidir. Yeterli sayıda alım ofisi kurulmalıdır. Üretici fındığı coğrafyada seyahat ettirmek zorunda bırakılmamalıdır.

TMO alımlarında kota uygulanmamalıdır. 

4.   Manüplasyonların önlenmesi, rekabetin korunması ve fındıktan ülke ve üretici lehine maksimum kazanım için tıpkı enerji ve bankacılık alanında olduğu gibi Fındık Piyasası Denetleme Kurulu kurulması. Üretici birliklerinin, Ziraat Odalarının, sanayicinin, manav ve tüm tarafların yönetimine dâhil edilmesi.

5.    Fiskobirlik’in tekrar etkinleştirilmesi, siyasetten arındırılması ve düzenleyici görev üstlenmesi için gerekli mevzuat çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

6.   Özellikle Korona Virüs salgını sürecinde  Mevsimlik işçi konusunun kapsamlı olarak ele alınması. Ulaşım, konaklama, sigorta ve çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi konularda önlemler alınması gerekmektedir.

Ancak yaşanan gelişmeler durumun pek iç açıcı olmadığını gösteriyor. Tarım Bakanı son olarak yaptığı Fındığın merkezi Ordu da açıklama ile bu yıl ki fındık rekoltesinin  665 bin ton olacağını açıkladı. Bu beklenen rakam olan 600 bin tonun çok üstünde olup üreticinin fındığını ucuza kapatma oyununun bir parçasıdır. Fındık rekoltesinin geçen yıla göre ne kadar düşük olacağını en iyi üreticimiz biliyor.

Biz bunu yapanın Ferrero şirketi ve Türkiye’deki ayak takımı olduğunu biliyoruz. Maalesef ülkemin Tarım Bakanı bu kartelin önünü açacak ve uluslararası şirketlere yağdanlık yapacak şekilde psikolojik sınır olan 600 bin tonun çok üzerinde 665 bin tonluk yapay bir rekolte açıkladı. Bu bahse konu kartellerin işine gelecek bir açıklamadır.  Lütfen iktidar bu oyuna son versin. üreticilerimizin yüzü gülsün.

Üreticilerimiz  yalnız değildir. Her platformda bu oyunu açıklamaya, açığa vurmaya devam edeceğiz.

Hep birlikte olalım. Fındığı da, üreticiyi de, milli çıkarlar gözetilerek destekleyelim. Uluslararası Tekelin elinden kurtaralım."

Sağlıklı ve kazançlı bir fındık sezonu diliyorum."

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2020, 16:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER