ÇORUMLUOĞLU, "GİZLEMEK GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU OLAMAZ"

ÇORUMLUOĞLU, "GİZLEMEK GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU OLAMAZ"

ÇORUMLUOĞLU, "GİZLEMEK GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, sosyal medya üzerinden Korona Virüsünden Ereğli’de vefat eden birinin bulunduğuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını, bu paylaşımı yapan kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Çorumluoğlu,  ilk günlerde yaşanan sıkıntıların aşıldığını belirterek, “Şimdi sistem çok daha iyi oturdu. Herkesin elinde bir yol haritası var.  Hangi olayda ne yapılacağına ilişkin bir yol haritası var” ifadelerini kullandı.
Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Koronavirüs mücadelesinde ilçede gelinen nokta ve tedbirler konusunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çorumluoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, devlet hastanesinde bir vefat olduğuna ve karantinaya alındığına ilişkin sosyal medya üzerinden yapılan haberin gerçeklik payı olmadığını söyledi.
 

“BİR KİŞİ GÖZALTINDA”
Çorumluoğlu, böyle bir durum olması halinde kendisinin açıklayacağını ifade ederek şöyle konuştu:
“Dün gece sayın Sağlık Bakanımız, vefat eden bir kişiyi açıkladı. Ereğli’de  şu anda böyle bir sıkıntı yok. Olduğunda da sizinle paylaşacağız. Dün o paylaşımı yapan arkadaşımız saat 12 civarlarında gözaltına alındı. Bugün de savcılığa çıkartılacak. Türk Ceza Kanunu’nun 213. Maddesi var. ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak’ diye bir madde var. Bu arkadaşımızla ilgili emniyet ve cumhuriyet savcılığı olarak işlem başlatıldı. Bugün adliyeye götürülecek, taktir cumhuriyet savcılarımızın ve oradaki hakim arkadaşlarımızındır.”

“AÇIKLAMA SİLSİLESİ BELLİ, HER ŞEY BELİRLENMİŞ DURUMDA”
Her şeyi açıklamanın bir yolu olduğunu vurgulayan Karadeniz Ereğli Kaymakamı şöyle devam etti:
“Kimin ne açıklayacağını zaten bize devlet söylüyor, kurallar söylüyor. Bu kurallar çerçevesinde ben her olayda açıklama yapmak isterim ama burada açıklama silsilesi belliyken, biz de kendi inisiyatifimiz dahilindeki olayları açıklamaya çalışıyoruz. Pazartesi günü ben hastanemizi yeniden ziyaret ettim. Hazırlıkları tekrar yerinde gördüm. Sağ olsun arkadaşlarımız tüm Türkiye’de olduğu gibi başarılı bir şekilde hazırlıklarını yapmışlar. Zaten sağlık bakanlığı bu çalışmaları yakından takip ediyor. Elimizde bir kontrol ve yol haritası var. Bu yol haritası dışında kimse hareket etmiyor. Bir hasta geldiğinde bunun birinci defa örneği alındığında, ikinci defa nasıl alınacak, nereye çıkartılacak bu tek tek belirlenmiş durumda.”

EREĞLİLİ UMRECİLERİN DURUMU
Özellikle Umre’den gelen vatandaşlarımızla ilgili Türkiye’de genel bir sıkıntı  bulunduğunu ifade eden Ereğli Kaymakamı şunları söyledi:
“Ama şu anda kontrol altında diye görüyorum ben. Bu vatandaşlarımızı biz hassaten dışarı çıkmamaları konusunda uyardık. Her gün evlerine gidip evlerinde de kontrol ediliyor bu arkadaşlarımız. Bugün itibarıyla 17 kişilik Umreden gelen arkadaşımızın karantina dönemleri sona erdi. Bunlar 14 günlük bekleme süresini geçtiler. Şu anda 3 veya 4 kişi umreden gelen ve süresi dolmamış arkadaşımız var. Önümüzdeki hafta, Salı Çarşamba günü bunların da günü doluyor.
Bunun haricinde İstanbul vasıtasıyla veya özel turlar vasıtasıyla umreye giden vatandaşımız var. Onları da kontrol ediyoruz. Yurtdışından gelen vatandaşlarımız var. Onlar da sistemimize düşmeye başladı. Bizim sistemimize ne düşerse biz bunu kontrol altında tutuyoruz ve evine gidip ziyaret ediyoruz, dışarı çıkmamaları konusunda telkinde bulunuyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Şu ana kadar ilçemizde, ülkemizde olduğu gibi, olağanüstü bir durum gözükmüyor. Zaten bunlar basın vasıtasıyla veya bakanımız vasıtasıyla kamuoyuna duyurulacak.”

“DEVLETİN SOSYAL MEDYADAN AÇIKLAMA YAPACAK HALİ YOK”
Salgınla mücadelede alınan kararlar ve gelinen durumla ilgili açıklamaların Sağlık Bakanı tarafından günlük olarak yapıldığını ifade edene Çorumluoğlu, “ bakanının dün gece 24.00’teki açıklamasını siz de seyrettiniz, biz de seyrettik. Burada devlet hiçbir şeyi saklama gizleme diye bir durum olamaz, olmamalı. Vakti saati geldiğinde vatandaşla paylaşılmalı” ifadelerini kullandı.
Çorumluoğlu, “Bu manada görev biraz da size düşüyor. Biraz bu vasıtayla sosyal medyayı kullanan arkadaşlarımız da hangi haberi paylaşıyorlarsa,  doğru haberi aldıktan sonra paylaşmalarını rica ediyorum. Çünkü bir cümle, -zaman zaman bazı gruplardan bana da bilgiler geliyor, şurası şöyle oldu, burası böyle oldu diyor- öyle bir şey olsa devlet bunu zaten açıklama yapar. Açıklamayı kimseye bırakmaz. Devletin sosyal medyadan açıklama yapacak hali yok. Sağlık bakanı, Cumhurbaşkanımız çıkıyor açıklıyor. Bu krizi beraber atlatacağız. Vatandaşlarımız gayet uyumlu. Özellikle dünkü kapatmalardan sonra kahvehane, kafelerle ilgili kapatmaya riayet edildi. Bir süre evimizde oturalım. Açık havada belki bir süre münferiden gezilebilir. Ama şu an için ülke olarak ve devlet olarak bu işi rahatlıkla atlatabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

LİMANLARDAKİ İŞLEMLER, ÖZEL ÖNLEMLER…
Çorumluoğlu, “Ereğli bir liman kenti. Yük elleçleme ve gemilerle ilgili konularda özel bir önlem alındı mı?” sorusuna şöyle cevap verdi:
“Takip ediliyor, gemiye kimlerin çıkacağı, gemiye çıkan kişilerin nasıl çıkacağı konusunda tedbirler Türkiye’de hep aynı şekilde uygulanıyor. Evet, biz Zonguldak’taki diğer ilçelere göre biraz daha sıkıntıdayız ama ilk zamanlarda İranlıların gelmesi gitmesiyle ilgili sıkıntı olmuştu. Ama şu anda bu süreler kesinlikle uyuluyor. Gelen bakanlık talimatları neyse birebir uyuluyor.Burada ciddi bir haber şeyi de var. Tüm daire amirlerimiz, bürokratlarımız birebir Ankara’dan gelen talimatlarla yürüyor. Kimse kendi başına inisiyatif alıp da bu işi yürütmeye çalışmıyor.  Çünkü burada böyle, başka yerde öyle olduğu zaman ülkedeki yeknesaklık kaybolur. En basit bir uygulamada; mesela İranlılar Zonguldak’a mı gidecek, Ankara’ya mı gidecek, Ereğli’de mi kalacak, bakanlıktan karar bekledik. Bakanlık karar verdi ve gitti. Ama o ilk zamanlardaydı. Şimdi sistem çok daha iyi oturdu. Herkesin elinde bir yol haritası var.  Hangi olayda ne yapılacağına ilişkin bir yol haritası var. Bilgilendirmeler yapıldı. Sağ olsunlar Belediye Başkanlıklarımız, beldelerimiz ve merkezimiz, camileri, okulları, kamu kurumlarını dezenfekte ediyorlar. Şu anda ilçemizde bir dezenfekte sıkıntısı yok. Ama buna da dikkat etmek lazım. Burası dezenfekte edildi, burası artık rahat değil. Bunu zaten basında ciddi bilgilendirmeler var, hepsini takip ediyorum. Yazıyla, şekille, uygulamalı anlatmışlar. Ben bu açıdan tebrik ediyorum, 14 kuralı farklı açılardan anlatmışlar. Sadece buna uysak bunu çok kolay atlatırız.”
Dünya üzerine bakıldığında da Türkiye’nin Koronavirüs mücadelesini çok daha iyi götürdüğünü ifade eden Ereğli Kaymakamı, “ İtalya’ya göre, İran’a göre, Çin’e göre, Avrupa ülkelerine göre çok daha iyiyiz.   Ama sabırlı olacağız, sabırlı olduktan sonra da bunu atlatacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2020, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER