EREĞLİ'DE BÜYÜLÜ ANLAR...

EREĞLİ'DE BÜYÜLÜ ANLAR...

EREĞLİ'DE BÜYÜLÜ ANLAR...

Karadeniz Ereğli’de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Cehennemağzı mağaralarında gerçekleştirilen kutlama programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Programda icra edilenlere ait müzik ve dans etkinlikleri, bir medeniyetler mozaiği oluşturdu.

Karadeniz Ereğli’de Piri reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nce Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında hazırlanan kutlama programı,  Herkül’ün üç başlı köpek Kerberos’u Hades’ten çıkardığı yer ve Hıristiyanların ilk kutsal mekanlarından biri olarak gösterilen Cehennemağzı mağaralarında gerçekleştirildi. 

Ayazma Mağarası olarak bilinen büyük doğal galeride gerçekleştirilen etkinliklere Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Yavuz, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Jandarma Komutanı, Jandarma Yüzbaşı Erkan Bülbül, Gençlik ve Spor Hizmetleri İlçe Müdürü Serkan Keleş,  daire müdürleri,  siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan kalabalık bir topluluk katıldı. Program çerçevesinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

AYDIN: “YERALTININ IŞILTILI DÜZENİ”

Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Aydın,  açılış konuşmasında ülkenin zenginleşmesi, tanıtılması devletin güçlenmesi, insanların refah içinde yaşaması için turizmin önemine vurgu yaptı.

Aydın şöyle konuştu:

“Birçok medeniyete beşiklik etmiş, bu medeniyetlerden kalma çok zengin bir mirasa, doğa güzellikleriyle bir cenneti andıran, aynı anda dört mevsimi yaşayabileceğiniz ülkemiz, turizm zenginlikleri bakımından dünyanın sayılı merkezlerinden biridir. Özellikle yabancı turistler tarafından, üç tarafı denizle çevreli ülkemizin geniş sahilleri ve iklim özellikleri sayesinde, deniz, kum güneş anlayışıyla dikkatleri çekmekte ve tercih etmektedirler. Bizim için gurur verici bir gelişme, bu alanda her geçen gün yeni adımların atılması ve  turizm potansiyelinin sürekli artmasıdır. Son yıllarda insanların farklı arayışlara girmesi ve yaşanan gelişmeler neticesinde alternatif turizm türleri, dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de önemini arttırmaktadır.

Tarih boyunca Frig, Pers ve Roma medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Zonguldak ve Ereğli’miz, sahip olduğu kültürel ve doğal varlıklarla, birçok turizm türüne sahip ülkenin nadir bölgelerindendir. Ülkemizin en önemli mağara sistemlerinden birini barındıran Zonguldak,  sarkıtlar, dikitler, travertenlerle yeraltı güzellikleriyle, yeraltının ışıltılı düzenini bir tablo gibi gözler önüne sermektedir. İçinde bulunduğumuz bu mağaranın milattan önce gelen tarihi,  roma ve Bizanslıların yaşam sürdüğü, Hıristiyanların ilk yayılmaya başlayan yerlerinden biri olduğu, aynı zamanda ilkçağın en önemli iki kehanet merkezinden birinin bu mağaralar olduğu bilinmektedir. Diğeri ise Yunanistan’ın Delphoi kentindedir.  Yaklaşık seksen kilometrelik bir kıyı şeridine sahip olan Zonguldak ilimiz, kumsal ve plajların yanı sıra, birçok turizm amaçlı spor faaliyetlerine ev sahipliği yaptığı gibi, filyos tarihi kentini de içinde barındırmaktadır. Buradaki stantlarla da bir kısmını göstermeye çalıştığımız, mutfağıyla, çileğiyle, çeliğiyle, el sanatlarıyla, kömürüyle, elpekiyle, tarihi kalıntı ve çınarlarıyla Zonguldak ve  Ereğli her geçen gün alternatif turizmde payını arttırmakta ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.”

Aydın, programda kendilerine hazırlıklar esnasında yardım eden kişi ve kurumlar ile katılımcılara teşekkür etti.

HALK OYUNLARI VE VALS GÖSTERİLERİ

Programda Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları Eğitmeni Aysun Çakır yönetiminde, Turgut Reis Ortaokulu öğrencileri Zonguldak yöresi halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. 

Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Tayfun Telli,’nin “Maden İşçileri” adlı şiiri seslendirmesinin ardından  Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri hazırladıkları vals gösterisiyle sahne aldı.

AYAZMA’DA BÜYÜLÜ ANLAR…

Program çerçevesinde TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı Zafer Taşdan’ın duduk, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Yonca Özkan Bilenoğlu’nun Arp ile gerçekleştirdiği mini resital verildi.  Resitalde müziği Mesut Cemil’e ait ‘Kanatları Gümüş, yavru bir kuştu,’ Azeri türküsü ‘Dut ağacı boyunca’ ve Balkan ezgisi ‘Ederlezi’ seslendirildi.Ereğli Erdemir Güzel Sanatlar Lisesi Şan Öğretmeni Seçil Başaran bir arya seslendirdi.

ÇORUMLUOĞLU: “DAHA GÜZEL FAALİYETLER OLACAK”

Konserin ardından Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ sanatçılara çiçek takdiminde bulundu. 

Kaymakam Çorumluoğlu, burada yaptığı teşekkür konuşmasında  “Bu güzel, tarihi mekanda böyle güzel bir çalışma yapıldığından dolayı, değerli çalışma arkadaşlarımıza, Güzel Sanatlar Lisemize, Turizm Otelcilik Lisemize ve fakültemize teşekkür ediyorum. Ereğli daha güzel, daha başarılı turizm faaliyetlerine inşallah buradaki hazırunla devam edecektir. Bunun için sizlere söz veriyoruz” dedi.

Programın sonunda katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Program, gerek müzik, gerek enstrumanlar, gerekse gerçekleştirildiği mekan itibarıyla, gerçek bir medeniyetler buluşması olarak değerlendirildi.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2019, 14:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER