ERTUĞRUL’DAN 1 MAYIS MESAJI...

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Dr. Eylem Eruğrul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

ERTUĞRUL’DAN 1 MAYIS MESAJI...

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Dr. Eylem Eruğrul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Ertuğrul’un mesajı şöyle:

“Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanan; 1980 Darbesi’nden sonra yasaklanan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın, 2008 Nisan ayında “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmişti. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile de 1 Mayıs resmî tatil ilan edildi.

İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. Bu haklı işçi örgütlenmesi, 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğindeki işçilerin günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakmaları ile daha kitlesel bir boyut kazandı. Ancak bu gösteriler, 1 Mayıs’ı izleyen günlerde devam etmesine rağmen 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellenirken 14-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabilse de zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi.

Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk olarak 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken İstanbul’daki ilk kutlama 1912 yılında gerçekleşti. Millî Güvenlik Konseyi’nce 12 Eylül Döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 28 yıl sonra Nisan 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmi tatil ilan edildi.

“İŞÇİ SINIFININ HAK ARAMA MÜCADELESİ”

Tarihsel süreci ele alındığında gerek dünya toplumlarında gerekse de ülkemiz sınırları içinde farklı kesimler tarafından değişik yorumlarla değerlendirilse de 1 Mayıs, tam anlamıyla, işçi sınıfının hak arama mücadelesidir. Dünyanın neresinde olursa olsun, emekçi kesim olarak adlandırılan işçilerin, eşit koşullarda eşit kazanım ilkesinden hareketle sağlam ve diri tutulan bir mücadelenin ürünü olan 1 Mayıs’ın, bu açıdan bakıldığında, Emeğin Başkenti olarak bilinen Zonguldak ve yöresinde de hatırı sayılır bir yeri ve önemi vardır.

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinden bugüne kadar, Türk topraklarının sanayileşmesinde öncü yerleşim birimlerinden biri olan yöremizi yıllardır ayakta tutan ve bu toprakları geleceğe taşıyan Zonguldak ve Ereğli, ülkemizde 1 Mayısların önemini en iyi bilen ve kavrayan insanların yaşadığı kentlerdir.

1 Mayıs sadece direniş değil, bir dik duruş, bir hak arama ve adalet mücadelesidir. Cumhuriyet Halk Partisi de, kurulduğu tarihten bu yana, ülkeyi ülke yapan değerlerin başında gelen işçi sınıfının birliği ve dayanışmasında, emeğe saygı kavramını her zaman ön planda tutan anlayışıyla emekçinin ve emekçi dostunun en parlak ışığı olmuştur.
Son on yedi yıldır ülkenin iktidarını elinde tutan siyasal otoritenin, emekçinin hak ve taleplerini görmezden geldiği süre boyunca da partimiz, bu hak ve taleplerin dikkate alınması, emekçi ve işçi sınıfının hak ettiği yaşam koşulları ve sosyal hakların temini konusunda, fikir ve görüşleriyle öncü olmuştur; olmaya da devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, her bir emekçi için en sağlam ve sarsılmaz yuvalardan biri olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Karadeniz Ereğli İlçe Örgütü olarak, başta yöremizdeki emekçilerimiz olmak üzere ülkemiz işçilerinin bayramlarını tebrik ediyor; hak arama mücadelelerinde, hiçbir taviz vermeden işçilerimizin yanında yer almaya devam eden partililer olarak emekçilerimizle yürek yüreğe olmaya devam edeceğimizin de bilinmesini istiyoruz.” 

Gündem

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2020, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER