Eyleme başlıyoruz!

Posbıyık Ereğli, Gülüç, Ormanlı ve Kandilli halkından destek istedi

Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Ereğli’nin lobisi devletin temsilcisi, halkın temsilcisi, AK Parti İlçe Başkanı, diğer ilçe başkanları, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi üyeleri, odalar, sendikalar, dernekler Ereğli’nin lobisidir. Başka lobiyi tanımıyoruz. Hamdi Uçar’ı lobi olarak tanımıyoruz. Biz aciz insanlar değiliz, kendi lobimizi biz yapabiliriz. Bu konular bizim konumuz” dedi.

Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık CHP’li Belediye Meclis üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, pazartesi günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan randevu alarak ziyaret ettiklerini ifade etti.

Beraberinde Ereğli’nin menfaati için mücadele eden Kaymakam Çorumluoğlu, üç belediye başkanı ve AK Parti İlçe Başkanı ile TSO başkanının  bulunduğunu belirten Posbıyık “Birlikte gittiğim yol arkadaşlarıma da teşekkürlerimi ifade etmek isterim” dedi.

Konunun önemini vurgulayan Posbıyık şöyle konuştu:

“18 Haziran’da mecliste yapılan toplantıda, değerli arkadaşım Gökhan Demirtaş’ın itirazıyla ortaya çıkan olayın peşinden başkanımız ve kaymakamımızla hep beraber Ankara’ya gitme kararı aldık.  Ereğli piyasada yok, Ereğli halkı piyasada yok. Ereğli’den milletvekili yok, ilçe başkanı yok, ticaret odası yok, Ereğli’de biz varız diyen Hamdi Uçar ve arkadaşları var. Erdemir’i endüstri bölgesi yapmak için hazırlık yapmışlar, imza aşamasına gelmişler.

Sayın bakanımız bunu imzalamamış. Ereğli halkının mutlu olması lazım, bunun cevabını almak lazım d emiş. Ama Ereğli halkı adına konuşan Hamdi Uçar ve arkadaşları. Hayvan Pazarı, Lojmanları hazineye alıyor. Gülüç Belediyesinin Havagazı vergisini, inşaat harçlarını, hepsini de Zonguldak’ta bir özel idare fonunda birleştiriyor. Buradan da bütün ilçelere yatırım için dağıtım yapıyor. Aynı zamanda şu anda Beycuma’dan 76 tane adam ismi yazmış Erdemir’e sokmak için. Ereğli halkı mutlu olsun diye memleketi Beycuma’dan liste hazırlamış.

Ereğli lobisi oymuş. Siz Ereğli lobisi olamazsınız. Ereğli’nin lobisi var. Ereğli’nin lobisi devletin temsilcisi, halkın temsilcisi, AK Parti İlçe Başkanı, diğer ilçe başkanları, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi üyeleri, odalar, sendikalar, dernekler Ereğli’nin lobisidir. Başka lobiyi tanımıyoruz. Hamdi Uçar’ı lobi olarak tanımıyoruz. Biz aciz insanlar değiliz, kendi lobimizi biz yapabiliriz. Bu konular bizim konumuz."

"KINA YAKACAK"

AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar'a da seslenen Posbıyık şöyle devam etti:

"sen paraları toplarken, ÇATES’ten, TTK’dan para toplarken Ereğli’ye bir kuruş para gönderdin mi? Zonguldak’ta kilometrelerce asfalt dökerken, Ereğli’ye bir metrekare asfalt döktün mü? Sen necisin Ereğli’nin lobisi. Savaş Erdem’in yüzünü görmüyoruz, Ereğli’ye bir antipatisi var: Savaş Erdem’in peşinde Erdemir’e adam sokmak için gece gündüz Savaş Erdem’le beraber. Erdemir Endüstri bölgesinde  projeyi yazma başarısını Faruk Çaturoğlu gösterdi. Şimdi de Uçar ilan ettirmek içni uğraşıyor. Herhalde pantolon paçasına kına yakacak.

Eyleme hazırız. Demokratik eylemlere başlıyoruz. Tek başına kalsam da eylemlere devam edeceğiz. Beycuma’dan 76 kişi az Erdemir’e sokmak için. Biraz daha liste yapsın. Ereğli nasılsa gariban, sessiz. İlçe başkanları ses çıkarmaz, zaten iktidar partisinden milletvekilimiz de yok. 

Birçok yerlerde endüstri bölgesi ilan ediliyor. Endüstri bölgeleri bir kentin sınırının ötesinde fabrikalar vardır. Mücavir bölgelerde vardır. Oralarda ilan edilebilir. Karadeniz Ereğli’de fabrika merkezin tam göbeğindedir. Merkezde Erdemir hava kirliliğinde bir numara. Curuf dağlarını yasadışı olarak fabrikanın içine yığmış. Oradan gelen tozu vatandaşın ciğerlerine gönderiyor, Ereğli’de nefes yolu hastalıkları iyice artmış durumda.

Endüstri bölgesi ilan edildiğinde belediye filtreleri değiştirmesi için baskı yapamayacak. İnşaatları kaçak, imar kirliliği yapacak: Cüruf, mermer tozları etrafta dolaşacak. Cüruf tozları içme suyuna karışıyor, felaket yaratıyor. Aynı OSB gibi olacak, inşaat harçlarını da vermeyecek. Kirlilikte bağımsız olarak hareket edecek. Bu bölgede yaşayan insanlar, burası endüstri bölgesi yapıldığı takdirde bölgeyi terk etmesi gerekecek. Toprak zehirlenecek. Fütursuzca hareket edecek. Engel olan yok. Hava kirliliği makinesi bozulmuş, kimsenin haberi yok. Bir haftadır eleman bekliyoruz düzeltsinler diye. Şu anda hava kirliliğini bilmiyoruz."

"CUMHURBAŞKANINA İLETECEĞİZ"

Posbıyık, "Biz Ereğli halkı olarak, AK Parti, CHP,. MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi parti farkı gözetmeksizin bir mücadeleye giriyoruz. Cumhurbaşkanımız, Ereğli’nin milletvekili benim dedi, milletvekili olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı görüyoruz. Lobi olarak kendisiyle görüşmek için randevu isteyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın Ereğli halkının taleplerini dinleyeceğine bütün kalbimle inanıyorum. Ayrıca Hulusi Akar’dan randevu alıp kendisine sorunlarımızı ileteceğiz.

Tüm Ereğli halkına, Gülüç halkına, Ormanlı Halkına içimden geldiği gibi seslenmek istiyorum.  Değerli halkım, en büyük sanayi kuruluşlarının olduğu bir bölgede yaşamanıza rağmen, ekonomi, istihdam yönünden ezildiniz, yokluklar yaşıyorsunuz. Çocuklarınızı Erdemir’e işe sokamıyorsunuz. Başka bölgelerden gelen baskılarla onların çocukları alınıyor. Ereğli’den yok, çünkü Ereğli’nin sahibi yok. Neden? Niçin? Sebep ne? Sebebi çok iyi biliyorum. Bakana da bunları anlattım. Ereğli halkı olarak mahvolduğumuzu söyledim. Endüstri bölgesini yaptırmayacağımı, kanımın son damlasına kadar çalışacağımı söyledim.

Bölgemin insanı sakindir, Ensesine vur, lokmasını al. Cumhuriyete, demokrasiye sahip çıkan sessiz bir halk. Özelleştirme meselesinde büyük mücadeleler verdik ama istediğimiz desteği alamadık. Özelleştirmeden sonra herkes yandım Allah diye bağırıyor.  İşçinin yüzde 35 haklarını kestiler, ayağa kalktık, sendika beni düşman belledi. Ama halktan destek göremedik. Şimdi haklıymışsın diyorlar ama iş işten geçtikten sonra. İşten adamlar atıldı haksız yere, formenleri, mühendisleri dövdüler, isyan ettik, ayağa fırladık ama istediğimiz desteği alamadık." ifadelerini kullandı.

"ENDÜSTRİ BÖLGESİNİ KURDURMAYACAĞIZ"

Posbıyık Bölge kamuoyuna ise "Şimdi Ormanlı’ya, kandilli’ye, Gülüç’e, Ereğli’ye sesleniyorum. Son şansımızı kullanacağız. Eğer Erdemir özel endüstri bölgesi hattına girdiği takdirde, tam bağımsız, daha fazla kirleten, cürufunu denize atan, lisans almayan bir tavır sergileyeceğini herkesin tahmin etmesi lazım. Erdemir’e taşerona dahi çocuklarınız giremez. Çocuklarınızı, torunlarınızı seviyorsanız, ilçe başkanlarımız, il genel ve belediye meclisi üyelerimiz, oda başkanları ve dernek başkanlarımızla birlikte bir planlama yapıp, demokratik kurallar içinde hakkımızı arayacağız. Endüstri bölgesini buraya kurdurmayacağız.

Savaş Erdem’e sesleniyorum. Ereğli’nin lobisi belli, Kaymakam, Belediye Meclisi siyasi parti başkanları… bu memlekette huzursuzluk çıkarmayın lütfen. Bi z bu bölgede endüstri bölgesi kurdurmayacağız. Belediye kontrolünden çıktığı takdirde cüruf gazları Ereğli’yi berbat edecektir. Ereğli’de kimse yaşamını sürdüremeyecektir ona göre." ifadeleriyle seslendi.

"EYLEM YAPACAĞIZ"

Yirmi senedir belediye başkanlığı yaptığını belirten Posbıyık şunları söyledi:

"Kırk senelik aktif siyasi hayatım var. Bugüne kadar elimden geldiği kadar Ereğli için elimden geleni yapmaya çalıştım. Ereğli’ye yapılacak bu son kötülükle Ereğli yaşanılır olmaktan çıkacaktır. Halka çağrıda bulunuyorum. Yapacağınız organizasyonlarla, bu haksızlığa karşı eylemlere başlayacağız. Kimse peşimizden gelmese dahi biz arkadaşlarımızla görevimizi yapacağız. Demokratik kurallar içinde eylem yapacağız. Bizler milletimizi, ülkemizi, bayrağımızı, ezanımızı seven insanlarız.

Ereğli halkı sonradan pişman olma. Geçmişte çok pişmanlık duydun. Ama buna asla izin vermeyin. Sayın bakana şunu da söyledim. Oyak aldığında sevindik ama şu anda halkın arasında başkaları alsa bu kadar kötü olmazdı deniyor diye ifade ettim. Basın mensuplarımızdan da yardım bekliyoruz. Bu konu son derece önemli. Hayatımı mücadeleyle geçirdim. Şartlar ne olursa olsun kararlıyız, mücadeleyi sonuna kadar yapacağız. Hamdi Uçar’ın demesiyle bu memleketi dizayn ettirmeyeceğiz. 

Belediye Başkanı olmazsa o karar geçerli değil. Ereğli halkının temsilcisi benim. AK Parti ilçe başkanı, kaymakam, beni, TSO başkanı için Süleyman Savaş Erdem’den randevu istedi ama kabul etmedi. Bakana dedim, Savaş Erdem beyi merak ediyorum, sizinle görüşebiliyorum ama Savaş Erdem beyle görüşemiyoruz. Onu yakından görmek istiyorum dedim. 

Ereğli’de her şeyi ereğli halkından aldınız. Basketbol takımını aldınız, burada ekonomik kriz olmazdı, fabrikaya mühendis Ereğli’den alınırdı. Şimdi yeni kurulan üniversitelerden torpilli mühendis alıyorlar, Ereğli’den almıyorlar. Her yerden alıyorlar.

Ereğli’ye yapılan mezalimlere şahit olduğum için çok üzülüyorum. Elimizden gayreti gösteriyoruz, engel olamıyoruz buna da üzülüyoruz ama bu sefer kesin kararlıyız, özel endüstri bölgesi yaptırmayacağız."

Posbıyık toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı...

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2020, 20:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER