Fındık, rekabet kuruluna şikayet edildi.

Demirtaş, fındık üreticilerinin hakkını korumak için İtalyan Ferrero Şirketi hakkında inceleme yapılması talebi ile Rekabet Kurumu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

Fındık, rekabet kuruluna şikayet edildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, fındık üreticilerinin hakkını korumak için İtalyan Ferrero Şirketi hakkında inceleme yapılması talebi ile Rekabet Kurumu Başkanlığı’na başvuruda bulundu. Başvurusunda, Türkiye’deki fındık ihracatında hakim konuma gelerek tekelleşen ve en fazla fındık ihracatı yapan Ferrero Şirketi ve ilgili şirketler hakkında soruşturma yapılmasını talep eden CHP’li Demirtaş: “Türkiye’de fındık ihracatında tekelleşen Oltan Gıda,  Rekabet Kurumu’nun 2015 yılında verdiği izinle, küresel çikolata üreticisi Ferrero’ya devredildi. Bu devir ile Türkiye’de fındık alım piyasası bir İtalyan şirketin eline geçmiş oldu. Fındık üreticisi ile ülkemiz zarar ederken, Ferrero haksız kazanç elde etti. Bugün verdiğim dilekçe ile Rekabet Kurumu’nun fındık piyasasının tekelleşmesi sonucunu doğuran işlemini iptal etmesini ve söz konusu şirket hakkında soruşturma yapmasını ve mağduriyet yaratan bu durum karşısında alınacak önlemler alınmasını talep ediyorum” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti:

“CHP’DEN FINDIK ÜRETİCİLERİ İÇİN BİR ADIM DAHA!

Fındık, tarımda milli ürünlerimizin başında gelmektedir. Yaklaşık 400 bin üretici Türkiye’de 700 bin hektarlık alanda fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya fındık üretimi, son beş yıllık süreçte ortalama 778.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin fındık rekoltesi ise ortalama olarak 600 bin ton civarındadır.  2010-2014 yılları arasında, Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirmiştir. Türkiye’ de üretilen fındığın yüzde 15-20’si iç piyasa da tüketilmekte, yaklaşık yüzde 80-85’i ise ihraç edilmekte ve bu ihraçtan da yılda ortalama 3 milyar dolar gelir elde edilmektedir. Türkiye 2014’de 2,3 milyar dolar, 2015 yılında ise 3,5 milyar dolar ihracat geliri elde etmiştir. Türkiye’nin fındıktaki bu avantajlı durumuna rağmen fındık üreticileri çok büyük bir mağduriyet içindedir.  Zonguldak’ta, özellikle Karadeniz  Ereğli ve Alaplı ilçelerinde, Karadeniz’de her gittiğim il ve ilçede,  fındık üreticisi vatandaşlarımızdan fındık fiyatlarının piyasada tekelleşen Ferrero tarafından yapılan manipülasyonla düşürüldüğü şikayetleri her geçen yıl artmaktadır.

 

CHP FINDIK ÜRETİCİSİNİN YANINDA!

 

Bilindiği gibi yakın geçmişte CHP’nin öncülüğünde Ordu’dan Giresun’a “Fındık İçin Adalet” yürüyüşünü gerçekleştirdik. Giresun’da yoğun bir katılımla yaptığımız  mitingde Genel Başkanımı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği 6 maddelik çözüm önerilerimiz gerçekleşinceye kadar da mücadeleye devam edeceğiz.

 

Her fırsatta yerli ve millilikten dem vuran AKP iktidarının yerli ve milli ürünümüz olan fındığı ve onu yetiştiren üreticilerimizi tekelleşmiş şirketlerin insafına bırakmayacağız.

 

 

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2017, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER