KAR YAĞIŞI SONRASINDA SERALAR ÇÖKTÜ

KAR YAĞIŞI SONRASINDA SERALAR ÇÖKTÜ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Bölücek mahallesinde yoğun kar yağışı sonrasında mahalle sakinlerinin seraları çöktü. Yaklaşık 40a yakın seranın çöktüğü mahallede zararın 3 bin lira ila 20 bin lira arasında değiştiği ifade edildi.

Ereğli’ de uzun zaman sonra yağan yoğun kar yağışı hayatı olduğu gibi sera sahiplerini de olumsuz etkiledi. İlçeye bağlı Bölücek mahallesinde sera işi ile uğraşan vatandaşlar, karın ağırlığına dayanamayan ve yıkılan seralarını yeniden onarmak için kolları sıvadı. Seralarından Nisan Mayıs aylarına kadar mahsul alamayacaklarını ifade eden sera sahipleri, bu durumun satışa sunulan mahsullerin fiyatlarına da yansıyacağını ifade ettiler.

Mahalle sakinlerinden Muammer Demirtaş (58)  “İklim şartlarından dolayı mağdur olduk, kolay değil maddi olarak baya bir zararı oldu.  Burada 26 metreye yakın sera vardı.  Seracılık Ereğli’nin ekonomisine de kaktı sağlıyor. Marketlerde uçuk fiyatlar var. Ama köyün meyvesi, sebzesi çıktığı zaman fiyatlara da yansıyor. Bunu bizim yapmamız gerekiyor, yapmak ta kola değil, eskiden herkes kalabalıktı. Yapan kişide az kaldı, öyle gidiyor işte yapacak ta bir şey yok. şu anki hasarımız 10 bin TL’nin üzerinde. Herhalde büyük ihtimalle Ziraatta ’an oluyor, Kaymamak beyin hasar tespit için dolaşacağını söylediler. Hatta bizde bekledik sökmedik, tespit yapılacak diye, ama gelen giden olmadı” dedi.

Hasan Aytekin (68) kış şartlarının ağır geçtiğini ve seralarının zarra gördüğünü ifade etti. Aytekin konuşmasında “Şartlar ağırdı gerçekten de fazla oldu kar yağışı, ama tabi bu arada bazı sorunlarımızda oldu.  Seralarımızın hep yapıştı yere, göçtü. Elektrik hatlarımız falan enerji sıkıntımız oldu. Naylon masrafı direk masrafları toplamı hepsi 3 bin TL civarında tutuyor. Benim bir tane ama dört tane beş tane serası olan insan var. Onların tabi ki de zarı daha fazla. Gerçekten bu sene baya bir hasar oldu. Yetkililerden gelen giden olmadı”

Sera sahiplerinden Hatice Aytekin zararlarının büyük olduğunu ve seralarının bu ikinci çöküşü olduğunu ve yaklaşık 5 bin liraya yakın masraflarının olduğunu ifade etti.

Muharrem Sezer (57) İlçe Tarım Müdürlüğünden memurların geldiğini ve daha sonra da bir gelişme olmadığını ifade etti. Sezer “İlçe Tarımdan bakmaya geldiler ama daha sonrasında ses çıkmadı. Benim şuan ki Toplam hasarım 20 bin TL civarında. Nisan başına kadar yetişmesi lazım,  elimden geldiği kadar kendin bir şeyler yapmaya çalışıyorum”

 Emine Sezer ise konuşmasında destek verilirse üretime yapmaya devam edebileceklerini kaydetti. Zararlarının yaklaşık 20 bin lira civarında olduğunu ifade eden Emine Sezer “Bize destek çıksınlar bizde üretelim, Devlet bize destek çıksın. Yetkili kim varsa bizlere destek vermesini istiyorum. Gelsinler görsünler halimizi. Hiçbir şey ekemiyoruz, Nisan ayına kadar bir şey ekemeyeceğiz. İki tane seramız vardı ikisi de çöktü. Sadece bir tanesine zaten 20 bin TL istiyorlar. Emekli aylığı ile hangi birine yaptıracağız. Yardım etsinler başka bir şey istemiyoruz zaten, yardım etsinler bize biz yapalım, üretelim. Üretmeyince olmuyor”

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2021, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER