Kaymakam Çorumluoğlu'ndan ciddi uyarı!

Kaymakam Çorumluoğlu'ndan ciddi uyarı!

Kaymakam Çorumluoğlu'ndan ciddi uyarı!

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu Covit 19 pandemisine karşı ülke genelinde yeni normallere geçişle devam eden mücadelenin Ereğli’ye ilişkin boyutunu değerlendirirken, “Buradan esnafımıza da bir şeyler söylemek istiyorum. Üç kuruş daha fazla kazanmak için orada maskesiz müşteriye izin vermesinler. Biz ceza yazmaktan son derece üzüntü duyuyoruz ama başka çaremiz kalmadı” dedi.

Kaymakam Çorumluoğlu, Ereğli’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen çelenk sunma töreni sonrası sahil bandında gazetecilere covit 19 salgınıyla sürdürülen mücadele ve alınan tedbirler hakkında açıklamada bulundu.

Maske ve mesafe konusunda halen gerekli duyarlılığın oluşmadığının altını çizen Çorumluoğlu şöyle konuştu.

“Şu ana kadar en son açıkladığım tablolardan sonra bazı günler artışlarımız oldu. Bir günde sekiz vakamız oldu. Bu sekiz vaka bugüne kadar hiç yaşadığımız bir vaka sayısı değil. Başka yerler yaşamıştı ama biz yaşamamıştık. İki üç gündür de birer tane vakalarımız oluyor. Vefat sayımız halen 4. Yoğun bakımda bir sağlık çalışanı arkadaşımız var. İnşallah o da şu anda iyiye gidiyor.

Akşam haberlere baktığımızda, Ereğli’den farklı bir görüntü yok. Bu ikinci dalganın geleceğini düşünüyorum. İkinci dalga Ereğli’de biraz daha zor geçecek. Zor geçmesinin nedeni de ilk zamanki bağışıklıklarımızın olmaması. Başka yerlerde yüzlerle ifade edilen vakalar varken, bizim ilçemizde vakalar bu şekilde olmadı. Olmayınca bağışıklığımız da biraz daha az oldu.

Vatandaşlarımızın tedbirsizliğini görüyorum, şahit oluyorum ve üzülüyorum. Korona sürecini ilçe olarak paydaşlarımız ve sizlerin desteğiyle oldukça başarıyla götürdük.   Bunu sizlere teşekkür anlamında söylüyorum. Beraber çalıştığımız sağlık çalışanlarımıza, emniyetimize, jandarmamıza, belediyemize ve bize destek olan herkes için bunu söylüyorum. Bu açılımla beraber ne yazık ki Ereğli’de açılım biraz daha fazla oldu. Dün ben Zonguldak’taydım. Zonguldak’ta eski vakalardan dolayı biraz daha temkinli bir yaklaşım gördüm. Ama Ereğli’ye baktığımız zaman ne yazık ki, maske sosyal mesafe çok da iyi durumda değil.”

“BU MÜCADELE DEVAM EDECEK”

Salgınla mücadele kapsamında zaman zaman kimi köy ve mahallelerde kısmı karantina uygulaması uygulandığını söyleyen Çorumluoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zaman karantina aldığımız mahalleler oldu, ibrahimce oldu Akköy’de. Çaylıoğlu ve Çayırlı’da karantinaya aldığımız evler oldu. Süreleri bittiğinde karantina sürelerini bitireceğiz. Allah’a şükür  gerek TTK’dan, gerek İbrahimce’den büyük bir sıkıntı çıkmadı. Çayırlı ve Çaylıoğlu biraz daha zor geçiyor. Orada aynı evdeki arkadaşlar ne yazık ki birbirlerine kötü bulaştırmış. Yurt dışından gelen vatandaşlarımız nedeniyle bu bulaş biraz daha fazla oluyor. Yurt dışından gelen vatandaşlara karşı yurttaşlarımızın daha duyarlı olması gerekiyor. Çünkü virulans olarak yurt dışından gelenlerde daha fazla etkinlik var diye düşünüyorum.

Bunun yanında bu mücadele devam edecek. Ereğli’de de devam edecek. Önümüzdeki hafta hem sosyal yardımlaşma vakfından yapılan çalışmaları, hem de sağlık müdürlüğünce yapılan çalışmaları anlatan bir kapalı alan toplantısı yapacağız. Tablo şeklinde sizlere ayrıntılı bilgileri de orada vermeyi düşünüyoruz.”

ESNAF VE VATANDAŞA ÖZEL UYARI

Kaymakam Çorumluoğlu kuralların uygulanmasında başta esnaf ve vatandaşa önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Buradan esnafımıza da bir şeyler söylemek istiyorum. Üç kuruş daha fazla kazanmak için orada maskesiz müşteriye izin vermesinler. Biz ceza yazmaktan son derece üzüntü duyuyoruz ama başka çaremiz kalmadı. Bir kişi yüzünden bir apartman ne yazık ki hepsi pozitif çıktı. Bir esnaf yüzünden de o esnaftan alışveriş yapan birçok vatandaşımız pozitif çıkabilir. Bunun canlı örnekleri var. Şu anda Anadolu’da ciddi bir yayılım var. Çünkü İstanbul’daki ve diğer yerlerdeki vatandaşlarımız Anadolu’ya yayıldılar. Dolayısıyla dikkat edelim.

Ben buradan vatandaşlarımıza ve esnafımızı uyarıyorum. Emniyetçe cezalarımızı yazıyoruz 3 bin 180 lira ceza yazıyoruz. Üzüntü duysak da yazıyoruz. Ama burada benim sorumluluğum bütün vatandaşlarımızın sağlığını korumak. Esnaf üç kuruş fazla kazanacağım diye vatandaşın hayatını tehlikeye atıyorsa, buna da bir cezai müeyyide uygulanacaktır. Bugünden itibaren de virüsün yayılmasına neden olan kişilere de cezai işlem uygulayacağız. Karantinaya uymayarak etrafta gezmiş kişilere de ceza yazacağız.

İnşallah atlatacağız. Bu süreçte basının verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum. Ereğli’deki bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu cumartesi günü sınava girecek LGS öğrencilerine başarılar diliyorum. Belki sıkıntılı bir süreçten geçti o öğrencilerimiz. İnşallah Cumartesi günü tüm tedbirlerimizi aldık. Bugün öğleden sonra okullarımızı gezeceğim.  Hazırlıkları yerinde göreceğiz. Cumartesi günü de kazasız belasız bir sınav yapacağız. Tüm çocuklarımız, aileler ve okul idarelerimize başarılar diliyorum.”

BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

Kaymakam Çorumluoğlu açıklamasının sonunda basın mensuplarından gelen sorulara da özetle şu cevapları verdi:

“MERKEZ DE BAZI MAHALLELERDE VAKA VAR MI?

Dün akşam bana da soruldu, valimizin karşılamasında bulunduğumuz için bugün bunu görüşeceğim. Çok önemli bir sıkıntı olmadığı söylendi. Vatandaşlarımıza düşen şu, eğer bir evde karantina varsa, o eve gitmeyin, kendinizi koruyun. Öbür taraftaki adam canı sıkılıyor olabilir, dışarıya çıkıyor olabilir ama sizin yapmanız gereken, basiretli bir kişi gibi o insanla muhatap olmayacaksınız. Ben bakıyorum, maskelerimiz var ama bize bir şey olmaz anlayışı içinde. O evleri belirliyor, muhtarlarımıza  söylüyoruz. O evlerden uzak durmalarını tavsiye ediyorum.

14 gün çok kısa bir zaman aralığıdır. Virüs başladığından beri 3 ay zaman geçti. Göz açıp kapayıncaya kadar.  14 gün karantinada kalsanız ne olacak, bu hiçbir şey demek değil. Ama arkadaşlarımız cenazeye gidiyorlar. En büyük sıkıntımız cenazeler. Cenazede mezarlıkta başın sağolsun diyorlar, sarılıyor öpüşüyorlar. Bunu ben muhtarlarımıza, imamlarımıza yazdım. Ateş düştüğü yeri yakar tamam, üzülüyor olabilirsiniz, ama üzüntümüzü katmerlemeye gerek var mı? Dün bir kişi daha vefat etti, yakınları tarafından yaşlı annesine babasına getirildi ve vefat etti. Burada kabahat kimin? Anneni bir hafta on gün görmesen ne olur? Telefonda görsen ne olur?

NİŞANIN GÜNÜN SIRASI DEĞİL…

Çok üzüntülü tablolarla karşı karşıya kalıyoruz. Virüs geçtiğinde bu tabloları ben sizinle tekrar konuşacağım. Hepsi ayrı bir hayat hikayesi. Nişan yapmışlar, gün yapmışlar. Gün yapmanın sırası mı? Nişan yaptıysanız bunu bütün cümbür cemaat yapmaya gerek var mı, taziyeye gerek var mı? 93 köyde ne kadar tedbir alırsak alalım hepsini tamamen alamıyoruz. Burada vatandaşa ve muhtarlara iş düşüyor. Bizi 24 saat arayabilirler. Komşumuzda nişan var desinler, on dakika içinde polisi jandarmayı yığacağız. Kimseye affımız yok. Bu mücadele iyi gidiyor ama bir kişinin tedbirsizliği yüzünden bu ilçede sıkıntı yaşanmasına izin vermeyeceğim.

İL VE ÜLKE DIŞI GİRİŞLERE KARŞI DUYARLI OLALIM…

Halk pazarlarında denetimler arttırılacak. Bakanlık uygulama ile ilgili her gün genelge gönderiyor, bunları uyguluyoruz. Bundan sonra lokal olarak uygulamalara gidilecek bunu hissediyorum ben. Benim bir duyarsızlığım yüzünden bütün Ereğli’ye cumartesi Pazar kısıtlamaya gitsek bunun vebalini kim ödeyecek? Şu anda haziranın ortasındayız eylüle kadar bunu bitiremezsek, eylülden sonra çekeceğimiz günler çok daha zor olacak. Bunu çok daha net söylüyorum. Normal nezle grip sezonu gelecek. İlk dönemde fazla bulaşımız olmadığı için bunu daha kötü atlatabiliriz. Onun için yazın bu sıkıntıyı atlatalım, bir de yazın Ereğli’ye sanayi ve turizm maksatlı çok sayıda kişi geliyor. Geldiği için diğer ilçelerde bu virüs sonlandırıldı, bizde sonlandırılmadı. Neden, bakıyorsun dün Antalya’dan gelen biri bulaştırmış, Suudi Arabistan’dan gelen biri bulaştırmış. Onun için biz Ereğli olarak daha büyük pedal çevirmeliyiz. Burada polis herkes, jandarma herkes. Maske takmayanı siz uyaracaksınız. Siz uyarmazsanız, onun takmadığı maske size, annenize kardeşinize gelecek.”

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2020, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER