KDZ. EREĞLİ BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin 2020 yılı Aralık ayı toplantılarının ilk birleşimi Belediye Başkanı Halil Posbıyık Başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis üyelerinden Sertan Kuzu, Yaşar Balcı ve Numan Korkmaz, toplantıya mazeretleri dolayısıyla katılmadı.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık toplantıda yaptığı gündem dışı konuşmada, Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Meclis üyelerinden de hastalığa yakalananlar olduğunu belirten Posbıyık, kendilerine ve tüm hastalara şifa dilediğini söyledi.

Posbıyık, belediyede testi pozitif olan çalışanları evlerine gönderdiklerini belirterek, “bize önce çalışanlarımızın sağlığı lazım. İş ikinci planda gelir. Dolayısıyla koronayı önlemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yeni bir genelge geldi saat onda iş başlasın diye. O konuda bir toplantı yapacağız. Hizmetlerin devam etmesi gerekiyor. Hep beraber ortak bir karar alacağız” dedi.

Posbıyık, gündem öncesinde üyeleri geçmişe götürmek istediğini, bir nostalji yapmak istediğini ifade etti.

Posbıyık, gençlik yıllarında CHP’de çok gayreti olduğunu, gençlik kolları başkanlığı yaptığını söyledi. 

1971’de fen işleri müdürü olarak, Dündar Güçeri döneminde göreve başladığını belirten Posbıyık, 1980 yılına kadar aktif siyasette bulunduğunu, daha sonra ise partilerden üyeliklerin silinmesiyle sosyal alanda çalışmalar yaptığını ifade eden Posbıyık, TED Koleji, Atatürkçü Düşünce Derneği kuruluşlarındaki çalışmaları konusunda bilgi vererek 1989 yerel seçimleri öncesinde Özal’ın davetiyle siyasete döndüğünü belirtti.

"EREĞLİ MAHRUM KALIYORDU"

Başkan Posbıyık, kendisinin hazırladığı ve bu dönemde yaşananları anlatan yazısında ise şunları kaydetti:

“1989 yılında o dönem Ereğli’de  o dönem ANAP ilçe başkanı olan Fevzi Yılmaz ve arkadaşları beni ziyarete geldi. 89 belediye seçimleri yaklaşmıştı. Rahmetli Özal beni Ankara’ya davet ediyordu. Birlikte gideceğimizi söylediler. Ben tabi şaşırdım. Elim ayağım titremeye başladı. Özal’ı tanımıyordum. Gazetelerde görüyoruz. Emir telakki ettim bunu. Yanımda ANAP ilçe başkanı Fevzi Yılmaz ve ikinci başkan Rıfat Oğuz’la birlikte Ankara’ya hareket ettim. 21 Şubat 1989’da Özal’la konuştum. 45 dakika benimle konuştu.

Ereğli’de o yıllarda en büyük sıkıntı yeterli suyun olmamasıydı. Kaynak sularından su temin ediliyordu. Büyük zorluk çekiliyordu. Biz eşimle beraber demir çelik lojmanlarında olduğumuzdan sıcak suyumuz da soğuk suyumuz da vardı. Ama genel olarak Ereğli’nin en büyük bunalımı buydu.  Özal buna vaatte bulundu. Adaylığını koyarsan, Ereğli’nin su sorunun kökten çözerim dedi. Ben de kendilerine sosyal demokrat bir yapıya sahip olduğumu, öyle tanındığımı, bunun benim açımdan doğru olmayacağını söyledim. Kendisi daha evvel Erdemir yönetiminde bulunduğundan Ereğli’yi çok iyi tanıyordu. Ara sokakları, ayrıntıları anlatıyordu, çok etkilenmiştim. Bana Ereğli’yi paraya boğacağını söyledi, yine kabul etmedim. 

En sonunda ‘kabul edersen Ereğli’yi il yapacağım’. O yıllarda biz gençler arasında da büyük bir çaba vardı il olmak için. Kendimizi kilitlemiştik il olma noktasında. Çok heyecanlandım, şaşırdım, beni kalbimden yakalamıştı, o anı hiç unutmuyorum. Bu Ereğli’nin gelişmesi demekti. Devletten alınacak ödenekler Ereğli’ye gelecek, Ereğli ve köylerine, beldelerine büyük hizmetler götürülebilecekti. Zonguldak’tan, Vilayetten Ereğli’ye hiçbir şey vermiyorlardı.  Diğer ilçelere, beldelere gidiyor, Ereğli mahrum kalıyordu. Onun için de köylerimizde gelişme yoktu. Bu noktada kaçınılmaz olarak ‘Evet’ dedim. ‘İl yapma sözü verirseniz adaylığımı koyarım’ dedim. İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli’yi çağırdı, ona talimat verdi, ‘ilan edin, Halil Posbıyık Belediye Başkanlığını kazandığı takdirde Ereğli il olacak diye ilan edildi.

Beş ana konu üzerinde durduk, su sorunu, doğalgazın getirilmesi, toplu konut yatırımları, işsizlik konusunda çözüm arayışları, Ereğli Düzce yolunun bakım konuları. Daha sonra Kalemli de Ereğli’ye geldi. Bu Ereğli’nin dönüm noktasıydı, ama bunu Ereğli halkına iyi anlatamadık, tarihi bir fırsat kaçtı. Yarınlar  sizin, Yarınlar Ereğli’nin diye slogan kullandım. Özal telgraf çekerek, “Saygıdeğer Ereğlililer, Belediye Başkan Adayı nız Halil Posbıyık’ın vaat ettiği hizmetlerin kefili benim” diyordu. Seçimlere üç gün kala 24 Mart 1989’da ANAP İlçe Başkanlığına Başbakan Turgut Özal imzasıyla yeni bir telgraf geldi. Bu telgrafta da Özal şunları söylüyordu. ‘İlçenizin il olması ile ilgili İçişleri Bakanlığı ‘nca hazırlanan çalışma bakanlığa verilmiştir. Bu hayırlı teşebbüsün bir an önce sonuçlanması için birlik ve beraberlik içinde üstün başarılarınızın devamını diler, muhabbetle gözlerinizden öperim. İmza Turgut Özal.”

“İL SEVDASI BUGÜNDEN DEĞİL..."

“Bu arada bir mesaj vermek istiyorum.  Bu il sevdası bugünden değil. 1989’dan itibaren. O yıllarda Ereğli’ye hizmet yok. Devlet yatırımlarının hepsi Zonguldak bölgesindeki ilçelere gönderiliyor, Ereğli ihmal ediliyordu. Tarih bunları yazacak. Bugün de aynı mağduriyet içindeyim. Ben Ereğli belediyesinin hizmetlerini yapın demiyorum. Allah’a şükür, bölgenin en büyük belediyesi biziz. Biz AKP grubu, CHP grubu ile, çalışma arkadaşlarımızla hedeflerimize varacağız. Bu bugün aklımıza gelmedi, dün akşam aklımıza gelmedi. Bu 1989 yılında, belki daha önceki yıllardan itibaren, Ereğli hep mağdur edildiği, devlet yatırımları buraya gelmediği, hep yanlı davranıldığı için, siyasette ekarte edildiğimiz, dışlandığımız için bugüne gelen bir süreç.”

Posbıyık, 1989 seçimlerine ilişkin dört ayrı gazete kupürünü göstererek sürece ilişkin bilgiler verdi.

“EREĞLİ İLE ALAPLI BİR OLABİLSE...”

Daha sonra belediye başkanlığı döneminde 1989 yılındaki doğalgaz çalışmaları konusunda Düzce Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz ve Alaplı Belediye Başkanı Faruk Çaturoğlu ile birlikte çalıştıklarını belirten Posbıyık şunları söyledi:

“Burada nostalji yaptık. Sizi gerilere götürdüm Burada tek mesaj verdim. Alanlar alsın. Ereğli dışından da alanlar alsın. Ereğli’nin il olma meselesi bugünün meselesi değil. 85-86 yıllarında gençler, il olması lazım Ereğli’nin diye bağırıyorduk. Ereğli ile Alaplı bir olabilse, 2,5 milletvekili bizimdi ama son anda araya çomak sokuyorlardı. Ereği ve Alaplı havasını alıyordu. Sıkıntıyı ta o yıllarda gördük”

GÜNDEMDEKİLER...

Toplantıda Posbıyık’ın  konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi…

Ereğli Belediyesi’nin 2021 mali yılı Gelir Tarifesinin görüşülmesine ve Şehir içi toplu taşıma ücretlerinde değişiklik yapılmasının görüşülmesine dair iki gündem maddesi Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.

Kdz Ereğli Belediyesi Taksi Durakları ve Ticari Taksi Çalıştırma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasının görüşülmesine ilişkin gündem maddesi Hukuk İşleri komisyonuna havale edildi.

Şahısların imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporunun görüşülmesine ilişkin maddede, Kıyıcak mahallesinde bulunan parseldeki incelemenin tamamlanmamış olması dolayısıyla, konunun daha sonra ele alınması oybirliğiyle kabul edildi.

Kdz Ereğli Kaymakamlığı ve Belediye arasında, Kırmacı ve Kandilli arasında 14 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet yolu inşası amacıyla protokol imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin madde oybirliğiyle kabul edildi.

İlçenin Bağlık Mahallesi tapunun 1484 ada,  6 parselde kayıtlı mülkiyeti Belediyemize ait taşınmazın imar planı değişikliğinin görüşülmesi konusu da imar komisyonuna havale edildi.

Gündemdeki diğer maddelerin bir sonraki gün görüşülmesi kararlaştırıldı.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2020, 15:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER