KDZ. EREĞLİ BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında toplandı.

Halil Posbıyık, Belediye Meclisinin Ekim Ayı toplantılarının birinci birleşiminde yaptığı gündem dışı konuşmada, daha başından beri halkın suyunu kesmeye çalışan Erdemir’e karşı hukuk mücadelesi başlattıklarını ifade etti.

Kızılcapınar Barajı’nda HES yapılması için ÇED raporunun Erdemir tarafından yaptırılmadığını belirten Posbıyık: “Halktan gizleyerek, gizli; Ereğli’nin hayati mesele  olan su meselesini ÇED raporunu halktan gizli resen yaptılar. Buna itiraz ettik. Hızlı bir çalışma yaptık. Belediye avukatlarına teşekkür ediyorum. Dün itibari iye davayı kazandık ve şuanda durduruldu elektrik santralinin yapılması. Ve yeniden ÇED yapılacak.  Bu güzel haberi vermek isterim. Bu güzel bir haber. Halkın haklarını yemeye çalışanlara karşı yüce adaletin verdiği çok güzel bir karardır. Bu kararlar devam edecek, birçok konularda mahkemelerimiz var." dedi ve şöyle devam etti:

Zaten Erdemir’in en büyük davası bol bol mahkemeye vermek. Sürekli bizi mahkemeye veriyor, haklarımızı elimizden almaya çalışıyor. Elleri kolları uzun. Bürokraside, siyasette, Hükümet’te kolları uzanabiliyor. Bizi küçük görüyorlar. Cuma günü 79 tane daha dava açtılar bize. Bunların işleri güçleri budur. Ereğli halkının mağdur etmek, Ereğli halkının boğazını sıkmak, Ereğli Belediyesi’nin boğazını sıkmak; bütün sevdaları budur. Bunları halka anlatacağız.

Yeniden bir kitapçık hazırlıyoruz, kademe kademe gidecek, tek başımıza da kalsak bunlara karşı demokratik eylemlere başlayacağız. Hiçbir çaresi yok bunun. Benim için makam önemli değil, belediye başkanlığı, siyaset önemli değil. Her şeyi göze alıyorum.

Şimdi bahsedeceğimiz HES Davası nasıl başladı. Kastamonu’daki DSİ bölge müdürü Sait Beydi sanırım, istifa ettirildi ve OYAK Saflarına katıldı. Geçenlerde ÇED genel müdürü istifa etti OYAK saflarına katıldı. Bütün istedikleri baba elemanlarla, bürokratlarla belediyeleri, bizleri boğmaya çalışıyorlar. Bunlara yüce adalet izin vermediğini bir kez daha ifade etmiş olayım.

Posbıyık, OYAK’ın bir bildiri yayınladığını, bu bildirinin ne kadar haklı olduklarını bir kez daha ortaya çıkardığını vurguladı.ERDEMİR’in 5 Ekim’deki kamuoyu açıklamasını memnuniyetle okuduğunu belirten Posbıyık; “Halkın suyunu kesmelerine izin vermedik. ERDEMİR’in 5 Ekim’deki kamuoyu açıklamasını memnuniyetle okudum. Memnun olma nedenim şu; bir yıldan uzun zamandır Kızılcapınar Barajı HES Projesi ile ilgili tüm yanlışları, kaygılarımızı, Ereğli Halkının zararına doğacak sonuçları halkımızla, kamuoyuyla paylaşmamıza rağmen, ERDEMİR ve özellikle OYAK bugüne kadar tek bir açıklama yapma gereği bile duymamıştı.”

Erdemir açıklamasında yer alan ‘Ereğli ve Ereğli halkının geleceği için aynı emellere sahip olduğumuz Sayın Halil Posbıyık’a konuya dair tüm süreçle ilgili bilgi vermeye hazırız” ifadelerini değerlendiren Posbıyık, “Böylece geç kalmış olsalar da  Ereğli halkını muhatap almış oldular. Açıklama, OYAK yönetiminin yanlış ve taraflı yönlendirildiği izlenimimizi güçlendirdi. Bana soruyorlar İrlandalı kim diye… İrlandalı Ereğli’nin aleyhine uğraşanlar. Onlar mesajı aldı, kıvrım kıvrım kıvranıyorlar şu anda. Herkesi ilgilendirmiyor, sizler İrlandalı değilsiniz, ben de rahatsız olmadım, ben de İrlandalı değilim. Yine yanlış mesajlar vermişler”  dedi.

Posbıyık şöyle devam etti:

“OYAK Yönetiminin doğru ve tarafsız bilgilendirilmesi açısından şu noktaların altını çizme gereği doğdu. Açıklamada,’Bu protokol, Ereğli halkı ve Belediyesi aleyhine değil, karşılıklı kazanımlar üzerine ve kamu yararı gözetilerek akdedilmiş protokoldür” deniliyor. Pekiyi açıp bakalım protokolün 5.1. maddesine…

Ne diyor protokol: ‘Baraj DSİ’nin sulama, Erdemir’in endüstriyel su ve belediyenin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere tesis edilmiştir. Barajdan karşılanabilecek su miktarı öncelikli olarak endüstri su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılacak, kalan kısmı ile içme suyu ihtiyacı ve sulama suyu ihtiyacı karşılanacaktır. Baraj seviyesinin Erdemir’in bir aylık su ihtiyacını karşılamayacak düzeye düşmesi halinde (ölü hacim hariç olmak üzere aktif olarak kullanılabilir hacmin, 8,38 hm3’ün altına düşmesi durumu, planlama raporuna göre 95 metre kotu) seviye tekrar 95,5 metre kotuna yükselinceye kadar su yalnızca Erdemir tarafından kullanılacaktır. Barajdan verilen içme suyu miktarının ihtiyacı karşılamaması durumunda, belediye içme suyu ihtiyacının kalan kısmını gülüç çayı üzerinde mevcut kaynak ve su alma yapılarından veya başka kaynaklardan meri mevzuat hükümleri çerçevesinde kendi imkanları ile karşılayacaktır.’

Çok açık değil mi, Ereğli halkının kazanımları ve kamu yararı bu maddenin neresinde? Su azalınca öncelik Erdemir’in olacak ve halkın suyu kesilecek.  Su en temel insan hakkı olan yaşam hakkı demektir. Bu durumda ‘Ereğli ve Ereğli halkının geleceği için aynı emellere sahip olduğumuz Sayın Halil Posbıyık’ ifadesindeki Halil Posbıyık ben olamam.”

“OYAK YÖNETİMİ BİLMİYORSA...”

Erdemir açıklamasında baraj ve soğutma suyunun kesilmesinin Erdemir’de üretimin durması tehlikesi oluşturduğu, zararın da Erdemir’le birlikte Ereğli’ye ve Ereğli işçisine ve Ereğli halkına yansıyacağı ifadelerini de eleştiren Posbıyık şunları söyledi:

“Üzülerek belirtmeliyim ki bu da  OYAK Yönetiminin yanlış ve taraflı yönlendirildiği düşüncemizi pekiştiriyor. Çünkü yüksek fırınlarda soğutma suyu denizden sağlanıyor. Bunu Ereğli’de yaşayanlar bilir. OYAK yönetimi bilmiyorsa, Ereğli’de bulunmadıkları içindir. Benim de Erdemir’de çalıştığımı unutmuş olmalılar.”

Açıklamada, 25 yıldır boşa akan sudan ve  barajın kullanım şartlarında herhangi bir değişiklik olmadan enerjiye dönüştürülmesinden bahsedildiğini ifade eden Posbıyık, “Ereğli halkının içme, kullanma suyu hakkı ve önceliği hiçbir ticari kaygıdan daha az olamaz. Biz diyoruz ki öncelik halkın içme ve kullanma suyunda. Bir de Ereğli ve Erdemir için kullanılacak ilave enerji yaratılmasından bahsediliyor. Erdemir kısmını anladık, para kazanacaklar ama Ereğli ile ilgili kısmını anlayamadık, üretilen enerjiyi bedave Ereğli halkına mı verecekler?” şeklinde konuştu.

“EREĞLİ'Yİ VE ERDEMİR'İ EN İYİ TANIYAN BENİM"”

Erdemir’in açıklamasında  Ereğli halkının içme ve kullanma suyunu kesmek ve azaltmak aklımızın ucundan bile geçmemiştir, denildiğini ifade eden Posbıyık şunları kaydetti:

“Kendilerine  soruyorum şimdi.  Ağustos ayında DSİ Bölge Müdürlüğü ile birlikte en az 41 saat kesinti yaparak belediyemize ait isale hattının yer değiştirmesi için görüşmeye gelmediniz mi? Tüm ısrarlarınıza rağmen, COVİD 19 salgınının yoğun olduğu bir dönemde su kesintisinin k esinlikle mümkün olmayacağını ifade etmedik mi?

 Diğer önemli bir husus da çalışma arkadaşlarımla ilgilidir. Şahsımın ve tüm belediye çalışanı arkadaşlarımın tek bir amacı vardır. Gece gündüz demeden  Ereğli ve Ereğli halkının menfaatlerini sonuna kadar savunmak. Beni yanlış yönlendiriyorlarmış, beni kim yanlış yönlendirecek, Ereğli’yi en iyi tanıyan, Erdemir’i en iyi tanıyan benim. Erdemir’i bana mı anlatacaksınız, beni yanlış bilgilendirecekler. Ancak görüyorum sizi yanlış yönlendiriyorlar.”

Posbıyık, “Ereğli ve Ereğli halkı için verdiğimiz tüm mücadelemiz ve haklılığımız, Zonguldak İdare Mahkemesi’nin kararı ile hukuken tescillendi. İlgili mahkeme tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka ve mevzuata uygun olmadığı sonucuna varıldı. Bu sebeple dava konusu olan karar iptal edildi. Şimdi derhal mahkeme kararının uygulanmasını bekliyorum.”

Ereğli Belediye Başkanı, Ereğli halkının menfaatlerini savunmaya sonuna kadar devam edeceklerini ifade ederek OYAK Yönetimini ilgili konuları konuşmak üzere Ereğli’ye davet etti.

Şu anda Cumartesi pazarı bölgesinde, Ekomar Hastanesi karşısında 2 bin 500 metrekare parsel ile bin metrekarelik park alanı ve Gülüç Irmağı’ndaki köprünün karşısındaki 10 bin metrekarelik yerleri olduğunu, bunlar için de mahkemeye gittiklerini söyleyen Ereğli Belediye başkanı, şu anda incelemelerin devam ettiğini söyledi.

ERDEMİR BELEDİYEYE 300 MİLYON CİVARINDA PARA ÖDEMEK ZORUNDA

Posbıyık, “Bizim emlak vergimizi vermiyorlar onu da alacağız. Onlara dedik ki, gelin, anlaşalım, ceza ve gecikme faizlerini almadan, asgari bir para vererek geçmişi bırakalım dedik, yine gelmediler, mahkemeye gittiler. Türkiye’de elektrik ve havagazı tüketim vergisi ödemeyen tek firma Erdemir’dir. Her ay aldığımız 500 milyar lirayı kestiler. Karabük ihtiyati mahkeme kararıyla ödemelerine devam ediyor.

Önemli bir konu daha açıklayacağım: Bu söylediklerimi OYAK genel kurulu üyelerinin de duymasını istiyorum, onlara da bir mektup yazmayı düşünüyorum. Erdemir içerisindeki birçok tesis ruhsatsız. Geçtiğimiz beş sene içinde ruhsat işlemlerinin hiç biri yapılmamış. Bunlar ruhsatsız yerlerine imar kayıt belgesi almak için müracaat ettiler. 600 tane yerde, tesiste imar kayıt belgesi için.  Bunlara çağrıda bulunduk. İmar kayıt belgelerini bize getirin. Bize gelmedikleri için bu arada fabrika sahasına elemanlarımızı sokup ölçümler yaptırdık. Burada yaklaşık 287 milyon ceza kesildi. Bunun sadece birincisini biliyorsunuz. 158 milyondu. O ulusal basında çıktığından SPK’ya bildirmek zorunda kaldılar. Ondan sonra kesilen dört cezayı ulusal basına çıkmadığı için SPK’ya bildirmediler. Genel kurul üyeleri de bunu bilmiyor. Sadece imar cezalarından Erdemir belediyeye 300 milyon civarında para ödemek zorunda. İmar kanununda maddeler açık. Biz imar kayıt belgelerini getirin, yüzde 90’ı alınmasın dedik, hayır dediler, hukuka gittiler. Mahkeme devam ediyor, kazanacağımıza eminim. Bize biraz daha vakit kaybettirdiler, başka bir şey yapamazlar. İmar kayıt belgelerini hala bize vermediler. Kanun ver diyor, il çevre müdürlüğüne yazı yazdık, ilk defa Erdemir’e yazdık. imar kayıt belgeleri verilsin diye. Kayıt belgeleri doğruysa ceza da alamayız. İlla ceza alalım demiyoruz, tesisler yasal hale gelsin diyoruz. Erdemir bize yasalara rağmen imar kayıt belgelerini vermedi. Savcılığına suç duyurusunda bulunduk, seksen gün oldu, savcılığın kararını bekliyoruz. Herkes bilsin ki sadece imar hatalarından 300milyon civarında Ereğli belediyesine, mahkemeyi kazanırsak ödeme yapmak zorunda. Bunu OYAK kurul üyelerinin de duymasını istiyorum, iyi yönetilmiyor.”

Endüstri bölgesi için uğraşıldığını ifade eden Posbıyık, bu konuda Sanayi Bakanı Mustafa Varank ile görüştüklerini ve bu konuda bir komisyon kurulacağını söyledi. Belediye Başkanı, cüruf kirliliği ile ilgili konuları daha sonra gündeme getireceğini belirterek, “Hiçbir siyasal mesele, makam, gelecek önemli değil, Ereğli halkına yapılan zulme son verdireceğiz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2020, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER