Kdz. Ereğli'nin tarihine ışık tutuyorlar...

Kdz. Ereğli'nin tarihine ışık tutuyorlar...

Kdz. Ereğli'nin tarihine ışık tutuyorlar...

Zonguldak, Ereğli’de, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından fermanıyla dikilerek, ‘Fetih Çınarları’ adı verilen 8 çınar ağacı 550 yıldır ilçenin tarihine ışık tutuyor.

Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca anıt ağaç olarak tescillenen ve yüzyıllardır görkemini koruyan Çınar ağaçları, Ereğli İlçe Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından özel ilaçlarla bakımı yapılarak korunuyor.

Ereğli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Sezgin Okumuş, çınarların ilçenin tarihine ev sahipliği yaptığını belirterek, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından fermanıyla 8 adet çınar ağacının ilçenin çeşitli yerlerine dikildiğini ve bugün bu tarihi çınarların koruma altında tutularak, belli zamanlarda bakımlarının yapıldığını söyledi.

Okumuş, yaptığı açıklamada, " Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce yapımına başlanan Rumeli Hisarı'nın inşasında Ereğlili taş ustalarının da görev yaptığına dikkati çekerek, şöyle deva etti:

“Fethin ardından Fatih Sultan Mehmet'in fermanıyla Ereğli'ye 8 çınar dikilmiş. Bundan dolayı bunlara 'fetih çınarları' deniliyor. Koruma altındaki bazı çınarlar yoğun betonlaşma nedeniyle hastalanmış ve kurumaya başlamışlar. Çınar, kabuklarının atılması için yeterli rüzgârı alamadığı zaman kabukların arasında bakteri oluşumu artar ve ağacın hastalanma süreci başlar. Bu nedenle çınarların etrafında başka ağaç türlerinin ya da çevresini kaplayacak şekilde betonlaşma olmaması gerekli. Ereğli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yıllardır çınarların ihtiyacı olan bakımları yapmakta ve kurumalarını engellemek için çalışmalarına devam etmektedir."

Okumuş, çınarların kuruyan dalları kesilmeden önce bile ilgili kuruldan izin alındığını belirterek, "Özel bakımla ağaçları yaşatmaya çalışıyoruz. Rutin olarak bahçıvanlarımız tarafından bakımı yapılıyor. Yılda bir kez de uzman mühendisler, ağaç köklerine havalandırma denilen işlemi gerçekleştiriyor. Tabanları kazılarak havanın girebilmesi için büyük çakıl taşları yerleştiriliyor. Böylece varlıklarını uzun süre devam ettirmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2020, 15:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER