'Kendi Ana Arımızı Kendimiz Üretiyoruz Eğitim Projesi'

‘Kendi Ana Arımızı Kendimiz Üretiyoruz Eğitim Projesi’

'Kendi Ana Arımızı Kendimiz Üretiyoruz Eğitim Projesi'

Karadeniz Ereğli Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Öner Daşdemir, hazırladıkları eğitim projesi kapsamında kovanlarda ana arı üretileceğini açıkladı. Bölgedeki ekotip ana arının dejenere olmamasını amaçlayan proje kapsamında çıkan arıların verimi uygulamalı gösterilecek, sonra bu arkadaşların ana arıları dernek kanalıyla bölgedeki arıcılara dağıtılacak.

 Daşdemir yaptığı açıklamada, Karadeniz Ereğli Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği olarak sürekli arayış içinde olduklarını belirtti.

Ereğli ve köylerindeki arıcılık yapanların mevcut durumunu, yapmak isteyenlerin de daha iyi nasıl arıcılık yapacağını düşündüklerini belirten Daşdemir şöyle konuştu:
“Özellikle kovanın olmazsa olmaz bireyi ana arıdır. Ana arıda tüm arıların genetik özelliklerini kovandan kovana, nesilden nesile aktaran bireyler olduğundan ötürü, kendi ana arımızı biz üretmeliyiz diye karar verdik. Takip ettik, araştırdık. 25 bin liralık bir proje hazırladık. Projemizin ismi, ‘Kendi Ana Arımızı Kendimiz Üretiyoruz Eğitim Projesi’dir.

Bu proje özellikle Ereğli’mizi 4 kategoriye ayırarak gerçekleştirilecek. Yalı boyu köylerinden beş kişi, Çaylıoğlu grubundan beş kişi, ormanlı grubundan beş kişi, Alaplı grubundan beş kişi olacak. Bu beş kişiden ikisinin bayan olmasını düşünüyoruz. 20 kişilik grupta beşin üstünde bayan kardeşimiz olacak.

Arıcılık aile işletmeciliği şeklinde yapılan bir iştir. Bayan kardeşlerimizin ana arı üretimine daha yatkın olması, olayı takip etmelerinden ötürü bölgedeki genç bayan üreticilerimizi de işin içine katıyoruz. İlk adayımız buradaki bayan kardeşimiz Beyhan Posbıyık. Genç çiftçi projesinde arı alan birçok bayan üreticimiz var. Onlara da ana arının önemini, üretimini ve bölgedeki ekotip ana arının dejenere olmaması için bu eğitimi vereceğiz. Proje kapsamında ana arımızı kendi bölgemizden karşılayacağız.

Eğitimi özellikle Prof. Dr. Muhsin Doğaroğluhocamız, Düzce Üniversitesi’nden Meral Kekeçoğlu, kendi içimizden ana arı üreten arkadaşlarımızla vereceğiz. Ereğli’nin köylerinden tespit ettiğimiz arkadaşlarla istişare yaparak, hocalarımızla beraber daha geniş, yerinde uygulamalı eğitim verilecek. Kovanlarda ana arı üretilecek, çıkan arıların verimi uygulamalı gösterilecek, sonra bu arkadaşların ana arıları dernek kanalıyla bölgedeki arıcılara dağıtılacak.

Proje aşamasında eğitim bakanlık tarafından hibe olarak karşılanacak. 7 bin lirasını dernek olarak biz karşılayacağız. Bakanlık onaylarsa 18 bin lirasını bakanlık karşılayacak. Şu anda proje dernekler masasında. Kabul edilirse çok güzel bir proje olacak. Katılımcılara ana arı üretim seti hibe edilecek. Hocaların ders alma, gidiş gelişler ve nihayet bir kokteylle bölgemizdeki arıcılara projemizin neticesini uygulamalı olarak tanıtacağız.”

Daşdemir’e açıklamaları esnasında Dernek Saymanı Beyhan Posbıyık, Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İlik ve Denetim Kurulu Üyesi Sezai Yüce de eşlik etti.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2017, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER