Kızılay'ın rekoru Ereğli'de

Kızılay Kdz.Ereğli Şube Başkanı Yaşar Ciğer açıkladı..

Kızılay'ın rekoru Ereğli'de

Kızılay Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yaşar Ciğer, “Gelecek dönemlerde Ereğli’mizde Kızılay’ın kendine ait bir mekanı, aşevleri, depoları olmasını çok arzu ediyoruz. Diğer illerde, alışveriş merkezlerinden insanların toplu olarak bulunduğu mekanlara dek Kızılay’ın mekanları var. Bizler de Ereğli’de bu anlamda tüm Ereğli’ye hizmet edecek çalışmayı başlattık. Bundan sonraki kısımda sizlerden de destek isteyeceğiz. El ele Kızılay’ı Ereğli’de bulunduğu yerden daha yukarılara götürmeye çalışacağız” dedi.

Şube Başkanı Ciğer, Karadeniz Ereğli Öğretmenevi’nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında,  şubenin kurucu yönetim kurulu üyeleri Sarıkorkmaz Mahalle Muhtarı Ali Kocatürk, Kenan Yılmaz, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Kürşat Yağız, İşadamı Şenol Akyol’u basın mensuplarına tanıttı.

Kızılay’ın kendisinde manevi bir yeri olduğunu ifade eden Ciğer, “1982 yılında Kandilli’de evimiz yandı. Evimiz yandığında küçük kardeşim vefat etti. O dönem çocuktuk, Kızılay’ın bize koli koli yardımı olmuştu. Kızılay’ın o günlerden hilalini hatırlıyorum. O bizde bir iz bıraktı. Kızılay ile ilgili her türlü çalışmada, zaman mefhumu olmaksızın kendimi adadığımı biliyorum. Bu süreç bizi şu anda Kızılay’da hizmet etmeye götürdü. Bu anlamda onur duyuyorum. Kızılay gibi dünyanın en büyük iyilik hareketinde hizmet etmekten mutluluk duyuyorum” dedi.

Yönetimdeki arkadaşlarıyla çalışmalarına başladıklarını ifade eden  Ciğer şöyle devam etti:

“Türk Kızılayı 1868 yılında kuruldu. Ulusal ve uluslararası alanda ihtiyaç sahibi insanlara merhamet elini uzatan bir kurum olmanın yanında, ihtiyaç anında dayanışmanın, ızdırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün, savaşın en kızgın anında insancıllığın, merhametin, tarafsızlığın ve barışın simgesi olmuştur. 1868’de Marko Paşa öncülüğünde savaşlarda yaralı askerlere yardım için  kurulan Kızılay, 1877’de Hilal-i Ahmer ismini aldı. 1923’te Türkiye Kızılay Cemiyeti, 1947 yılında da Türkiye Kızılay Derneği olarak faaliyet gösteriyor. Kurumumuz afetlerde ve olağanüstü dönemlerde ihtiyaç sahipleri ve korunmaya muhtaç olanlara yardım sağlamak, toplumsal dayanışmayı  geliştirmek, güvenli ve sürekli kan temini sağlamak gibi faaliyetlerde bulunmaktadır. Ayrıca göç ve mülteci hizmetleri ilgili konularda da hizmet üretiyor.”

“SELZEDELERE YARDIM İÇİN HAREKETE GEÇTİK”

Göreve gelmelerinden itibaren, bölgede bir sel felaketi yaşandığını ifade eden Ciğer şöyle dedi:

“Daha görev kağıdımız gelmeden  Alaplı’da meydana gelen sel felaketinde 20 aileye  gıda, temizlik, battaniye ve giyecek yardımı yapıldı. Zonguldak Kızılayımız, Ereğli Kızılayımız, AFAD birimleriyle oradaki halkımızın dertleriyle hemhal olduk. Kaymakamlık ve AFAD ile koordineli çalıştık. Bizim için de bir deneyim oldu. Aslında doğal afeti gönül istemiyor. Dünden önceki gün de Ereğli’de sel felaketi yaşandı. Gülüç, Kepez ve Kemer bölgelerinde yaşandı. Doğal afet yaşandı durumda öncelikle AFAD birimi mevcut durumun analizini yapıyor. Sonra AFAD’ın tuttuğu raporlarla, hangi aileye, hangi birime ne yapılması gerektiği tespit ediliyor. Kızılay olarak biz de onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ereğli’de tespitin ardından bugün 14-15 aileye tek tek evlerine giderek, yiyecek, giyecek, temizlik, battaniye, yatak, yastık ve yüzer TL’lik harcama çeki vereceğiz. Bugün öğleden sonra bu çalışmalarda olacağız.”

KURBAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Kurban Bayramı’nın yaklaşması hasebiyle, Dünyanın en büyük iyilik hareketi olan Kızılay’ın bu döngüyü sağlamasının yegane yolunun aldığı bağışlar olduğunu ifade eden Ciğer şunları kaydetti:

“Bizler kurban bağışı için bağışçıların Ereğli’de sayısını arttırmaya çalışacağız. Kurban kesim bedeli yurt için 850 TL, yurt dışındaki için 725 TL olarak belirlendi.  Vekalet verecek olan arkadaşlarımız yurt içinden olduğu kadar, yurt dışından da bağış yapabilecek.  Kurban bağışı yapanların yaptığı bağış, tamamen yıl boyunca konserve kutularındaki 1 kiloluk, 5 kiloluk ve 10 kiloluk olarak hazırlanarak dağıtılıyor. On kiloluk olanlar aşevi olan yerlerde kullanılıyor. Ereğli’de bir aşevimiz yok.

Bağışlar konusunda protokolümüzü ziyaret ettik. Kaymakamımız, bölge komutanımız ve belediye başkanımıza gittik.  Kaymakamımız Salı günü bu bağışını yapacağını söyledi. Öncülük yapacağını söyledi. Belediye bAşkanımız da aynı şekilde. Ne kadar çok bağış alıp ne kadar çok insana yardım edebilirsek kendimizi o kadar başarılı sayacağız. Bunda basın mensuplarının da bizlere desteğini istiyoruz. Ereğli’ye en uygun şekli oluşturmaya çalışacağız.”

Kızılay’ın “Hilal Olsun Türkiye” sloganıyla başlattığı kurban bağışı kampanyasına tüm Ereğli halkının duyarlı olmasını beklediklerini belirten Kızılay Şube Başkanı, “Kızılay’ın iyilikte sınır tanımayan anlayışıyla kurban kesimi çağdaş model sayesinde özenle seçilen kurbanlıklar, veterinerler tarafından seçilen modern kombinalarda vekalet sahiplerinin isimleri okunarak kurban bayramında kesilecek. Kızılay 2007 yılından beri bu çalışmayı yapıyor,” dedi.

“KIZILAY EREĞLİ’DE ŞUBE OLARAK KURULDU”

Kızılay kurumuna geçmişten bu yana hizmet eden herkese teşekkür eden Ciğer, önceki dönem Kızılay Şube Başkanı Merhum Yusuf Oktay’ı da rahmetle andığını söyledi.  Şube Başkanı Ciğer, “Birlikte çok güzel çalışmalar yaptık. Kızılay’a Yusuf Ağabey Ereğli’de bir sevecenlik katmıştı.  Onunla çalışmak büyük keyifti. Mekanı cennet olsun” dedi.

Kızılay’ın tarafsızlık ilkesinden hiçbir zaman uzaklaşmadığını ifade eden Ciğer şunları kaydetti:

“Hiçbir siyasi ideoloji, hiçbir görüş, hiçbir düşünce insan ihtiyacından, insanın çaresizliğinden önemli değildi. Bunu en iyi gösteren kurum Kızılay’dır. Bizler de nerede, hangi konumda ihtiyaç sahibi varsa, görüşüne, dünyevi görüşüne bakmadan yardım etmeyi amaç edinmiş bir kuruluşuz. Son on yılda Kızılay dünya genelinde 138 ülkesinde faaliyet göstermiş. Birçok devletin gösteremeyeceği bir hareket göstermiş Kızılayımız.

Kızılay’ın Ereğli’de şube olarak açıldığını belirtmek isterim.  Kızılay il merkezlerinde şube olarak temsil edilir, ilçelerde daha çok temsilcilik noktasındadır. Şube olması itibarıyla, Ereğli ilçesi şube olarak Zonguldak Kızılayı genel merkez nezdinde hangi haklara sahipse, Ereğli şubesi de aynı haklara sahiptir. İl düzeyinde bir şube olarak açıldık.

Açılmış olmak yetmiyor. Ereğli’de henüz emekleme aşamasındayız. Bundan sonra Kızılay’a kurumsal bir yapı kazandırma çalışmamız olacak. Kızılay genel merkezi iki şekilde çalışır. Birincisi kan alım merkezleri vardır illerde ve büyük ilçelerde. Henüz Ereğli’de yok. Kan alım merkezleri kendi kadrolu elemanlarıyla kan alım çalışması yapar. Kızılay da bulunduğu şubelerde, il ve ilçelerde, doğal afetler, göç ve mülteci sorunları, ihtiyaç sahipleri gibi kesimlerle ilgili çalışmalarını sürdürür. Bir taraftan kan alımı, bir taraftan yardım faaliyetleri yürütülürken, bunların bağlı olduğu yer Kızılay Genel Merkezi’dir. Şube olarak hem kan alımına hem de diğer faaliyetlere yardımcı olmakla mükellefiz. Türkiye’de son beş yılın kan bağışı rekorunu kademeli olarak biz kırdık. Son olarak 3 Mayıs’ta 1003 üniteyle Karadeniz Ereğli kırdı. Bu kan bağışları o kadar zor ki. Aldığınız kanın üç katı insanı getirmekle mükellefsiniz. Ancak üç katı geldiğinde üçte birinden kan alabiliyorsunuz. Zonguldak’ta kan merkezinin çalışan sayısı 16 kişi. Samsun’un kan merkezi çalışanı sayısı 87. Biz 3 mayıs’ta 16 kişiyle onları geçtik. Bunu önemsiyoruz. Burada sayıdan ziyade bu duyarlılığı ve kan bağışı sayısını arttırabilirsek mutlu oluyoruz. Rekor kırmak işin şov tarafı belki ama daha kalıcı tarafı insanlarda iz bırakıyor olması.”

“KURUMSAL YAPIYI GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Kızılay’ın kurumsal bir yapıya kavuşmasını arzu ettiklerini belirten Şube Başkanı  şöyle konuştu:

“Gelecek dönemlerde Ereğli’mizde Kızılay’ın kendine ait bir mekanı, aşevleri, depoları olmasını çok arzu ediyoruz. Diğer illerde, alışveriş merkezlerinden insanların toplu olarak bulunduğu mekanlara dek Kızılay’ın mekanları var. Bizler de Ereğli’de bu anlamda tüm Ereğli’ye hizmet edecek çalışmayı başlattık. Bundan sonraki kısımda sizlerden de destek isteyeceğiz. El ele Kızılay’ı Ereğli’de bulunduğu yerden daha yukarılara götürmeye çalışacağız.”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yaşar Ciğer,  Ereğli’ye kan bankası kurulmasına ilişkin bir soruya şu cevabı verdi:

“Kızılay kan alma konusunda Zonguldak Merkezde bir yerimiz var. Bunun Ereğli’de de açılmasını istiyoruz. Bu bir süreç. Olgunlaştığında Ereğli’de de açılacağını düşünüyorum. Bu sadece bir istek değil, gereklilik.  Devlet Hastanesi’nde kan alamıyorlar. Araştırma Hastanesi veya Zonguldak Kan Merkezine gitmeniz gerekiyor. Sağlıkla ilgili konularda en yakına gidilmesi şeklinde hareket etmek gerekir. Ereğli’ye bir kan merkezi, bir aşevi, belki bir yurt kazandırmak, orta, uzun ve kısa vadeli planlarımız var. Bunları öncelik sırasına göre belirleyip hareket edeceğiz ” dedi.

“KAN BAĞIŞINDA ALIRKEN DE VERİRKEN DE PARA İSTENMİYOR”

Ciğer, bir soru üzerine, “Kızılay kan konusunda, almaktan da, vermekten de para almıyor. Özel hastanelerdeki durumu bilmiyorum. Kan merkezlerimize talep geldiğinde, talep sahibini en yakındaki kişilere yönlendiriyoruz. Bizde donörlerimizin numaraları ve kayıtları var. Acil lazım olduğunda, az bulunan kanlar için talep sahiplerini donörlerle buluşturuyoruz ama bunun hiçbir şekilde parayla alım satım yok Kızılay’da.”

Kızılay Başkanı, Ereğli’de dönemsel olarak bazı etkinlikler kapsamında kan bağışı aracının geldiğini belirterek, “Cuma günleri sabit olarak Alimolla Camisinin orada sabah on buçuktan, akşam beş buçuğa kadar orada kan alıyoruz. Bazen pazartesi günleri de Özdemirpark önünde oluyoruz” dedi.

Şube başkanı, bağış yapmak isteyenlerin şubelerine ulaşmalarını beklediklerini söyledi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2019, 20:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER