MÜSİAD KDZ. EREĞLİ ŞUBESİ 21. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MÜSİAD KDZ. EREĞLİ ŞUBESİ 21. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MÜSİAD Karadeniz Ereğli Şubesi’nin 21. Olağan Genel Kurulu Tatoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 


Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak ilinin ülkeye kattığı enerji konularını aktardığı kürsü konuşmasında, geçmiş yüzyılda olduğu gibi gelecek yüzyılda da Zonguldak’ın enerji kaynaklarında öne çıkan bir şehir olacağını ile sürdü. Tutulmaz, şu ifadeleri kullandı:   
“Zonguldak kömür ile var olmuş bir şehrimizdir. Gerek Ereğli ilçemiz gerekse Zonguldak’ımızın 100 yıldan fazla süreçteki serüveni kömür ile doğrudan bağlantılıdır. Başlangıçta kömür ile birlikte kömürün bağlantılı alanlarda iş ve üretim oluşmaya başlamıştır. Bunlar, Karadeniz Ereğli ilçemizde bulunan ERDEMİR, Karabük ilimizde bulunan KARDEMİR, yine Kilimli ilçemizde ÇATES ve ülkemizin değişik bölgelerindeki kömür ve delir-çelik ile ilgili alanlardaki üretimin temelinde ilimiz rol oynamıştır. Ancak zamanla, gerek küreselleşmenin etkisi gerekse de ekonominin yön değiştirmesi ile kömürün etkisi azalınca bu alanda da Zonguldak kan kaybetmeye başlamıştır. Anacak Ereğli ilçemiz, ERDEMİR’in bu alandaki gerek Devlet’te bulunduğu dönem gerekse özelleşmesi ile yeni iş ve imkanlarını oluşturmuştur. Son zamanlarda ülkemiz adına sevindirici olan hususlardan biri de, bilhassa elektrik enerjisi alanında şuanda ülkemizde üretim kapasitesinin yüzde 7.4’ünü ÇATES ve EREN Enerji olarak ilimiz karşılamaktadır. Bu çok önemli bir orandır. Şuanda Türkiye’nin kurulu ihtiyacının yüzde 7.4’ünü ilimiz karşılamaktadır. Önümüzdeki yüzyılda da inşallah yine Zonguldak doğalgazla da ülkemizin ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Zonguldak açıklarında üretime başlanılması planlanan bir doğalgaz rezervine ulaşıldı ve bunun karaya ulaşması, ilimizin Filyos bölgesinde olacak. Bu aynı zamanda bu bölgenin hem enerji üssü olması yönünde ilerlemişine vesile kılacak hem de doğalgazın yan ürünlerini ve diğer alanlarında da ilimizin yeni iş imkanları ve yeni üretim fırsatlarını beraberinde taşıyacaktır. Bu da önümüzdeki yüzyılın inşallah ilimiz açısından önemli bir kazanımı olacaktır.”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, Karadeniz Ereğli’nin büyümesinin ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın ilçeye kurulması ile başlamadığın söyledi. Tutulmaz, “Türkiye’nin sanayi ve doğası ile iç içe bütünlük içinde yaşadığı ender bölgelerinden birisi olan Karadeniz Ereğli’nin sanayi kimliğine rağmen güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından hiçbir şey kaybetmediğini de ifade edebiliriz” dedi. Kovid-19 sonrası ülke gündemine ilişkinde konuşan Kaan, “git gide alıştığımız ve adeta yeni normalimiz olan bu süreç bizlere, yeni yaşam ve çalışma biçimleri verdiği kadar yeni tehdit ve fırsat algıları da oluşturdu” diye konuştu.

GENEL BAŞKAN KAAN; "GELECEĞİN DÜNYASINDA ŞEHİR EKONOMİLERİ YARIŞACAKTIR"

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Karadeniz Ereğli’nin marka şehir olması geçin gerekli yapıya sahip olduğunu da söyledi. Bu yönde yapılması gerekenleri belirten Kaan, şunları kaydetti:
“Geleceğin dünyasında devletler değil şehir ekonomileri yarışacaktır. Bugün baktığımızda, pek çok devletin milli gelirini katlayan iç üretim ve gayri safi yurtiçi hasılasını katlı ile öne çıkan şehirler, birer marka değeri olarak dünya global üretiminde kendi ülkelerinden bile daha fazla söz sahibi olabilmektedirler. Zonguldak ve Karadeniz Ereğli bu bağlamda hem kültürel, tarihi ve yeraltı kaynakları hem de bu kaynakları değere çevirebilme özelliği oldukça büyük bir potansiyeli barındırdığını ifade etmek isterim. Her şehrin kendine özgü değerleri vardır. Bunların katma değere yüksek varlığa dönüşmesi o şehri markalaştırır ve gayri safi yurt içi hasılasına da katkı yapar. Kıyas kriterinin en önemli olanı ise o şehrin sahip olduğu firma gücüdür. Doğru bir sanayileşmesi politikası belirlemek adına şehir ekonomileri oluşturmak ve bu ekonomiyi ayakta tutacak olan, gelecek vaat eden firmaları bulmak, desteklemek, ölçeklerini büyütmek, sermaye güçlerini artırmak, yerli ve milli üretim hamlesini hem şehirleri markalaştırmak hem de firmaları güçlendirmek şeklinde yapmaktan geçer. Burada Ereğli Ticaret ve Sanayi Odamıza da bizlerle beraber hareket etme konusunda görev düşüyor. Biz buna ‘sanayileşmenin icrası ve şehir ekonomilerini çalıştırmak’ diyoruz. Şimdi, Karadeniz Ereğli’nin sahip olduğu varlıklara baktığımızda da böylesi bir çalışma için ne kadar uygun ve pilot olan bir ilçemiz olduğunu da ifade etmek istiyorum. Çünkü gerçekten bir ilçe olarak ilk şubemizdir ama bugün birçok projede Türkiye’ye örnek olmuştur.Son birkaç gündür, finansal piyasalarda oldukça hareketli günler yaşamaktayız. Bu durumun başta reform paketi eylem planı harekete geçirmesi ve bizlerin Devletimize duyduğumuz güvenin hiçbir koşulda sarsılmadan devam etmesi ile bertaraf edileceğinden de kuşkumuz yoktur. Sonuçta, dışarıdan yapılan açıklamalara rağmen Türkiye hala yabancı fonlar açısından oldukça cazip bir ülkedir. Ne kadar finansal piyasalarda olan işlemler de son haftalarda kilitlenmiş olsak ta bu işin özü üretimdir.”

POSBIYIK, ONUR DUYDUĞUNU BELİRTTİ
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise, konuşmasında şunları söyledi: MÜSİAD’ın kuruluşundan itibaren en büyük şahitlerinden biri beni ki o yıllardan beri belediye başkanlığı yapıyorum; şehrin gelişmesi, ticaretinin ve ekonomisinin gelişmesi, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin hep geliştirmek adına el ele vererek onlarla birlikte çalışmaktan büyük onur duyduğumu özellikle ifade etmek isterim.”
MÜSİAD Şube Başkanı Abdülkadir Çınar da şubenin kuruluşundan buyana emeği geçenlerin isimlerini de söyleyerek teşekkür etti.

LİSTE ŞU EKİLDE:

MÜSİAD Karadeniz Ereğli Şubesi’nin 21. Olağan Genel Kurulu’na tek liste ile gidildi. Yeni listede şu isimler yer aldı. Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Abdulkadir Çınar, Rafet Kılıç, Kemal Gülbay, Fevzi Turan, Mehmet Remzi Alim, Yavuz Sesli, Recep Vural, Zafer Sucu, Mahmut Doğan ve Özkan Malhatun. Yedek Üyeler: Bilel Eren, Gürkan Çalışkan, Baran Demirçin, Ahmet Ziya Yasıcı, Yunus Akay, Nurullah Özdemir, Eyüp Uludağ, Mustafa Öztürk, Aytaç Karakaya ve Yaşar Utku.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2021, 17:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER