OSMANLI ÇİLEĞİ, İLK ÜRÜNLERİNİ VERMEYE BAŞLADI

OSMANLI ÇİLEĞİ, İLK ÜRÜNLERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Mustafa Kemal Bektaş: Kdz. Ereğli'de pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileği, ilk ürünlerini vermeye başladı. FARKLI SEKTÖRLERDEN TALEP YAĞIYOR İlçedeki 3 köyde 15-20 yetiştirici tarafından üretilen, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, istenilen oranda üretilemiyor. Mayıs ve haziran aylarında sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor.

5 DÖNÜM ALANDA GÜVENLİK KAMERALARI İLE KONTROL EDİLİYOR

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, yaptığı açıklamada, kilogramı 60 liradan satışa sunulan çileğe yurt içi ve dışından tonlarca talep geldiğini söyledi.

"HIZLI ARTIŞ PAZARA İNMEDİĞİ İÇİN HİSSEDİLEMİYOR"

İlçedeki kurum ve kuruluşların desteği ile 5 dönüm alan üzerine kurulan ve güvenlik kameraları ile takip edilen Osmanlı çileği fide üretim merkezinin devreye girmesi ile üretimde artışın başladığını anlatan Çetinkaya, "Hasad dönemi başladı. Bugüne kadar yapılan başarılı çalışmalar sayesinde çok daha iyiye doğru yol almaya başladık. Geçtiğimiz yıla oranla Ereğli'deki toplam rekolte artarak devam etmektedir. Hızlı artışı halk olarak pazara inmediği için hissetme şansımız yok. Genel değerlendirme yaptığımızda bunu görebiliyoruz. Osmanlı çileği değerli bir meyve, bana göre dünyanın en güzel meyvesi. Yurt içi ve dışından gelen taleplere cevap verme şansımız yok. Arzu ettiğimiz şey Ereğli bölgemizde Osmanlı çileğinin bütün boş alanlara ekilmesi yönünde düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Yüzlerce ton üretsek yine de ihtiyaca cevap verecek durumda değil. ERDEMİR'E TEŞEKKÜR Erdemir'e buradan teşekkür ediyorum. Çünkü bu projenin başlayıp başarıya gitmesinde en büyük etken Erdemir'dir. Erdemir bu projeye destek vermemiş olsaydı, Osmanlı çileğimiz bu konulara gelmemiş olacaktı. Bizler Osmanlı çileği ile ilgili yıllardır gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yürütüyoruz.

REKOLTE 2 TONUN ÜZERİNDE

Osmanlı çileğinden bu yıl 2 tonun üzerinde bir rekolte beklediklerini belirten Çetinkaya, şöyle konuştu: "Bizim proje alanımızın dışındaki üreticilerimiz 60 liradan arzu edenlere ulaştırmaya çalışıyorlar. Telefonlarla gelen siparişleri birebir karşılıyorlar, çarşıya veya pazara gidip satmalarına gerek kalmıyor. Bizlere de telefonlarla ulaşan talep edenler var, cevap veremiyoruz. Bu yıl rekoltemiz 2 tonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu yağışların bu sezonda olması açık sahadaki çilek üreticisini olumsuz etkiledi."

PANDEMİDE ÇİLEK EKİMİ ARTTI

Bağı ve bahçesi olanların salgın sürecinde toprakla uğraşmaya başladığını anlatan Çetinkaya, "Pandemi süreci gerçekten yaşamı olumsuz etkiledi. Evde kapalı kalmak zorunda kalan insanlarımız toprakla daha fazla uğraşmaya zaman ayırdılar. Bunu biz, bizleri sıklıkla arayarak Osmanlı çileği taleplerini gelince anlamaya başladık. İnsanlar topraklarını Osmanlı çileği ekmeye başladı. Bu da bizler için son derece güzel bir gelişme" diye konuştu.



 

Gündem

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2021, 12:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER