PAZARLAMA VE PARAKENDE ALANI UYGULAMA MAĞAZASI AÇILDI

PAZARLAMA VE PARAKENDE ALANI UYGULAMA MAĞAZASI AÇILDI

Karadeniz Ereğli Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde ‘Pazarlama ve Perakende’ bölümü öğrencilerinin pratik yapabileceği Pazarlama ve Perakende Alanı Uygulama Mağazası’nın açılışı törenle gerçekleştirildi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, törende yaptığı konuşmada, ailelerin önceki yıllarda çocuklarını meslek liselerine vermek istemediğini söyledi. Şimdi ise iş bulabilmede meslek liselerinin daha etkin durumda olmasından dolayı bu okulların yeniden favori hale geldiğini ifade etti.

Vali Ttutulmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizin uzun yıllardır en önemli problemlerinden birisi nitelikli eleman sıkıntısıdır. Çalıştığımız her ortamda, her il ve ilçede şunu görüyorduk: Çalıştıracak eleman bulamıyorduk. Bakıyoruz; işsizliğin çok oluğunu, her hangi bir alanda iş alımı ilanı yapıldığında başvuru için binlerce kuyruk oluştuğunu görüyoruz. Burada bir dengesizlik oluştu. Özellikle 28 Şubat süreci ve sonraki dönemde meslek liselerinin değerinin düşmesi ile beraber ihtiyacın giderilmesi için iş insanlarımız büyük sıkıntılar yaşadılar. Son zamanlarda yeniden meslek liselerine yönelmesine dönük bir ilginin artıyor olmasından da mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. İş alemindeki sivil toplum kuruluşlarının da bu işin bir tarafı olduğunu görüyoruz. Başarının temelinde de belki bunun etkisi var. Gerek MÜSİAD gerek diğer STK’lar ve başta Odalar Birliği olmak üzere, çok sayıda okulumuzun hamiliniğini üstlendiler. Bunlar, burada öğrencilerin bir şekilde pratik yapmasını ve daha sonrada iş alanına atılmalarını sağladılar. Bu tür etkinlikler bu imkanların sunulması ile tercih edilen okullar konumunu da geliyor. Bu yönü ile de bunu çok önemsiyoruz. Çünkü son zamanlarda birazda sosyolojinin de etkisi ile aileler çocuklarını meslek liselerine yönlendirmemeye başlamıştı. Şimdi, iş bulmanın daha kolay olduğu ve daha üreteci olunabilen meslek liselerine yönelmenin artma eğiliminde olduğunu görüyoruz.”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, toplumda dilinde ‘ara elaman’ olarak bilinen tanımın yanlış kullanıldığını; doğru tanımın ise ‘nitelikli eleman’, ‘beyaz yakalı’ olduğunu söyledi.

Açılışını yaptığı bölümün öğrencilere hayırlı olmasını da dileyen Kaan, şu sözlerle konuştu:

“Türkiye’ye bir model olması amacı ile ortaya attığımız ‘tematik lise’ kavramı içinde bir model ortaya koyduk. Biz ara elaman demiyoruz, nitelikli ya da beyaz yakalı da yetiştirmek dediğimiz konuda bir çalışma yapalım diye ortaya çıktık. O zaman meslek liselerine yönelik olarak bir komite de kurduk. Bu modeli o zaman 90 sayfalık bir müfredat yazdık. İlk alanımız da perakende ve pazarlama üzerineydi. O zaman bize, Türkiye’nin en büyük perakendecileri ‘nitelikli elaman lazım’ demişlerdi. O zaman Bağlarbağşındaki okulumuzda 4 tane sınıf açmıştık. Yine İstanbul Kartal'daki Atalay Meslek Lisesi'nde mobilya sektörüne yönelik çalışmamız oldu, burada atölye kurduk.

Böylelikle Türkiye genelinde bin 200 tane bir model oluştu.  Ereğli'de de bunun gerçekleşmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Burada yetişen kardeşlerimiz iş sektörlerinde tercih edileceklerdir. Bunu öğrencilerimizin de bilmesi gerekir.”

Vali Tutulmaz, MÜSİAD Genel Başkanı Kaan ve Ereğli Şube Başkanı Abdülkadir Çınar'a desteklerinden ötürü plaket verdi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından katılımcılara mağazanın kuruluş süreci ve çalışmalarına yönelik bilgiler verildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2021, 17:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER