POSBIYIK; "EREĞLİ HALKININ 10 DÖNÜMLÜK YERİNİ BEDAVA KULLANMAK YOK"

POSBIYIK; "EREĞLİ HALKININ 10 DÖNÜMLÜK YERİNİ BEDAVA KULLANMAK YOK"

Karadeniz Ereğli Belediye Meclis Toplantılarının şubat ayı ilk birleşimi Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıda gündem dışı bir konuşma yapan Posbıyık geçtiğimiz dönemde yağan kar yağışının çok şiddetli olduğunu söyledi.

Posbıyık bu yaşına kadar Ereğli’de böyle bir kar yağışı görmediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Eskiden kar yağardı, bir saat yağardı, güneş açardı, kar topluyor derdik ama bu sefer kırk saat sürekli olarak kar yağdı. Aynı gün, Erzurum ve Ereğli en fazla kar yağan yer olarak gösterildi. Alaplı ve Zonguldak’ta bu kadar yoktu. Çok zorlandık. Makineler açmıyor. Greyder bıçağı belli bir yükseklikten sonra zorlanıyor, saplanıyor. Buna rağmen çok büyük mücadele verdik. Şantiyede yatakhane kurduk. Operatörleri evlerine göndermedik. Büyük sıkıntılar çektik. Aslında hazırlığımızın tümünü yapmıştık, tuzumuz, araçlarımız, kamyonlarımızı hazırlamıştık.

Belediyede kar toparlayıcı olarak yaklaşık 18 araç var. Bizde 31 mahalle var biliyorsunuz. Bir an için müteahhitlerden aldığınız araçlarla 31 mahalleye girdiniz ama Kepez Mahallesi, diğer mahalleler gibi beş mahalle ediyor. Sarıkorkmaz altı tane mahalle ediyor. Vatandaş ara sokakların da açılmasını istiyor aynı anda. Arabaların önü açılsın istiyor. Erdemir caddesinde arabaların sahiplerini aradık, sahipleri İstanbul’da, başka yerlerde. Buna rağmen büyük bir mücadele oldu. Çalışan arkadaşlarımıza, emekçilerimize, halkımıza, meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Müteahhitlerimiz araç verdiler. Erdemir daha sonra genel müdür aradı, bir atlama oldu, bundan sonraki karda araçlarımız emrinde şeklinde bir ifade kullandı. Kendisine teşekkür ediyorum. Duyarlı davranan Ereğli halkına, özellikle basın mensuplarımıza, siyasi partilerimize teşekkür ediyorum.

Ben zor durumda kaldığım için sevinenler de oldu. Ereğli’de bir Halil Posbıyık düşmanlığı desem ayıp olur ama sevmeyenler vardır. Onları mutlu ettiğim için ayrıca memnunum. Yazdılar, çizdiler falan ama onların hiçbiri gazeteci falan değildi. Biri Ereğli dışından, biri çomar. Yani ben herkese gerçekten teşekkür ediyorum. Yine kar gelsin, evvel Allah her şeyimizle hazırız.”

"EREĞLİ HALKININ 10 DÖNÜMLÜK YERİNİ BEDAVA KULLANMAK YOK"

Erdemir’le on dönümlük bir otopark alanı sorunu bulunduğunu, Gülüç kapısı kesimindeki otoparkın ruhsatı falan olmadığını belirten Posbıyık şunları söyledi:

“Gülüç’teki on dönümlük park alanı şu anda Erdemir tarafından kullanılıyor. Ersem yanında kesme dilme yapılıyor, kamyonlar buraya park ediyor, sevkiyatlarını buradan yapıyorlar. Erdemir beleş yeri bulmuş, burada durumu idare ediyor. Bugüne kadar bekledik, ya yeri satın alın, almıyorsanız el koyacağız dedik. Önümüzdeki ay meclise getireceğiz. Buraya bir tarife yapacağız. Kendi çöp tesislerimizi buraya taşıyoruz. Çöp kamyonlarını buraya koyacağız. Yine Erdemir’in aracı falan varsa, belediye meclisinden bir tarife çıkaracağız, araç başına park parası alacağız. Bunu bugünden duyuruyorum ki Erdemir yarın ‘aa, sürpriz oldu’ falan demesin. Ereğli halkının on dönüm yerini bedava kullanmak yok. Ya satın alacaksın, ya da gelen arabaların otopark ücretini vereceksin. Ayrıca temizlik işlerinin kamyonları buradan hareket edecek.

Bir yerimiz de Ekomar hastanesinin karşısında var. Duvarla çevirmişler, içeri sokmuyorlar bizi. Orada 2 bin 500 metrekare yerimiz var. Hemen yanında da bin metrekarelik bir park var. Vatandaşın park olarak kullanacağı bir alan. Girmek mümkün değil ki. İşgal etmiş. Bir duvar yapmış, içeri sokmuyor. Orayla da uğraşıyoruz, bir şekilde halledeceğiz.”

Erdemir’in imar cezaları ile ilgili kararı gazetelerin manşetlerine taşıdığını belirten Posbıyık şöyle devam etti:

“ Haber Erdemir’den geliyor. Biz devamlı mahkeme kazanıyoruz Erdemir’e karşı. Barajdaki elektrik santraline karşı kazandık ama gazeteye demeç vermedik. Yargı konusudur bu. Ecrimisil davalarımız vardı onları da kazandık, üst mahkemeye gitti orada da kazandık. Ama hiç birini gazetelere falan demeç vermiyoruz. Yargıya karşı saygısızlık olur, Erdemir’e karşı saygısızlık olarak düşünüyoruz. Ama Erdemir yargı cezaları iptal oldu diye günlerce gazetelere demeç verdi, bunu da hoş karşılamıyorum. Dünya çapında bir şirkete hiç yakışmıyor.

İmar cezalarının iptali mümkün mü? Kaçak inşaatları yapmış. Belediye meclis üyelerini bilgilendireyim. 600 yapı kayıt belgesi almış. Bu niye alınır? Kaçak göçek işi varsa, imar affı çıktı, oraların affedilmesi için müracaat yapar. Şartları uygunsa bu belediyeye, il çevre müdürlüğüne verilir. İl çevre müdürlüğü 2007 öncesindeyse bunu kabul eder. Hava hatlarından görüntüler alır, o şekilde tespit eder. Olmayanları da iptal eder. Ama vatandaşı evrakını il çevre müdürlüğüne, belediyeye vermesi lazım. Vatandaş verdi, Erdemir verdi mi? 600 kayıt aldı.  Yerinde kaçak inşaat yapmadıysa, büyütme, ilave kat yapmadıysa, ruhsat almadan bina almadıysa 600 yapı kayıt belgesi almasına gerek var mı? Ama erdemir bize yapı kayıt belgelerini vatandaşın vermesi gerektiği gibi vermiyor. Türkiye’de çok güçlüler, elleri her yere uzanıyor. Bizimle mücadele ediyorlar, bu mücadele nereye kadar gidecek göreceğiz.”

"ERDEMİR BÖYLE HAYALLERLE YAŞAMA"

İl Çevre Müdürlüğü’nün Erdemir’in yapı kayıt belgelerini Ereğli Belediyesi’ne vermediğini belirten Posbıyık şunları kaydetti:

“İl çevre müdürlüğüne müracaat ediyoruz, cevap yok, vermiyorlar bize. Valiliğe müracaat ediyoruz, il çevre müdürlüğüne vermeniz lazım diyor, niye vermedin diyor, il çevre müdürlüğü yine dinlemiyor, vermiyor bize. Niye? Erdemir üst kademeleri her gün İl çevre müdürlüğünde, baskı yapıyorlar onlara. İl çevre müdürlüğü bağımsız, başlı başına çalışan bir kurum mudur? O da kamu kurumu, belediye olarak ben de kamu kurumuyum. Bize yardım etmesi lazım, Ereğli halkına, vatandaşlara, vergi ödeyen yurttaşlara yardım etmesi lazım. İl Çevre müdürlüğüne beş altı tane üst yönetici gidiyor, bize vermiyorlar. Hala bize yapı kayıt belgelerini vermediler. Böyle adalet olur mu, böyle hak hukuk olur mu? Peşini bırakacağımızı zannediyorlar, bırakmayız. O yapı kayıt belgeleri bize gelecek.En son İl Çevre Müdürlüğü’nün verdiği yazı, bakanlığa soracağız, ver derse vereceğiz şeklinde. Yahu kanun açık, verme demiyor. Dolayısıyla imar cezaları affedilmedi, üst mahkemede devam ediyor. Elimizde çok büyük belgeler var. Ne oluyor, Erdemir işleri uzatıyor. İşleri uzatıyor, belki Halil Posbıyık giderse, seçime girmezse, ondan sonra gelenle hallederiz diyor ama  Allah bana sağlık verecek, ben burada bir dönem daha belediye başkanıyım. Erdemir, böyle hayallerle yaşama. Nokta.

“KENT MEYDANINI YAPARSAK TARİHE GEÇERİZ”

Ereğli Belediye Başkanı ilçede devam eden çalışmalara ilişkin ise şunları kaydetti

Restoran ihalesi belli oldu, 3 mart’ta büyük restoranın ihalesi yapılıyor. Eski belediye binasının yerine yapacağımız kültür binası da bugün yarın ihale tarihi bize teslim edilir. Onu da ayrıca duyuracağım. Büyük projelerin hepsi yapılıyor. Bir tek kent meydanı kalıyor. Onda da çözüm bende değil, belediye meclisinde. Nasıl vatandaş mağdursa, toplu para bulmamız mümkün değil, belediyeye ait mülkiyetlerden biri veya birkaçını satmak suretiyle vatandaşa diyeceğiz ki, ‘burayı şu kadar paraya satıyorum, karşılığında Ereğli’nin çok büyük ihtiyacı olan otopark ve trafik düzenlemesi için buraya kent meydanını veya otoparkını yapacağız diye bildirimde bulunacağız. Bunu hep beraber yapacağız. Ya yapacağız, ya yapmayacağız. Yapmazsak belediye başkanı da belediye meclisi üyeleri de kent meydanını yapamayan belediye meclis üyeleri ve başkanı olarak geçecek. Yaparsak geriye çok büyük bir eser bırakacağız.”

KADIN KOOPERATİFİ HAZIRLIĞI

Posbıyık konuşmasında, “Ben bunların hepsini tek tek yaşadım. Devlete borçlarımı zamanında ödeyeyim, doğru işler yapayım diye uğraştım.Vatandaş onlara bakmıyor, Ereğli’ye ne yaptın diyor. Posbıyık b ak sahili yapmış diyor, kafalardan silemezsin bunu. Yapmadıysan da yapmadın diyor. Ufak tefek sosyal olaylar hikaye. Bunları ilerleyen zamanlarda görürsünüz.” Dedi.

Belediye Başkanı şöyle devam etti:

“Ereğli’de tarım kooperatifi kurulması iç in büyük bir destek veriyoruz. Çok güzel bir şey olacak. Kadın kooperatifi, hem de kadın kooperatifi. İşlemleri hemen hemen bitti, yerleri hazır. Oraya bağışlarla dondurucular alıyoruz. Oranın üreticiler için çok iyi bir ortam olacağını hayal ediyoruz.”

Alemdar gemisinin yüzüncü yılı kutlamaları çok güzel oldu. Ben de çok mutlu oldum. Bu arada arkadaşlarımız çok çalıştı. Büyük tablolar yaptık. Bu tablolardan beş milletvekilimiz için ayırdık. Beş milletvekilimize bu tabloları maketleri ile birlikte takdim etmek istiyoruz. İstiklal Madalyamızı da bekliyoruz. Arkadaşlarımız bir klip yaptı. İçlerinden geldiği gibi yaptılar, muhteşem oldu. Her bölümden arkadaşlar muhteşem bir klip yaptılar. Alemdar’a, Ereğli’ye saygılarından dolayı ayrı ayrı kutluyorum, gözlerinden öpüyorum.

Alemdar Gemisinin bulmaca kitaplarını, magnetlerini, tanıtım belgeselini ve klibi meclis üyelerine dağıtacağız. Ereğli hemşerilerimize de magnet ve klip dağıtılacak onu da duyurmuş olayım.

 Görev sırasında vefat eden Yaşar Balcı için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Herhalde evinin etrafında bir caddemiz var orayı düşünüyoruz. Böyle bir şey olduğu zaman iki grup sözcüsü meclis üyelerine de imzalatır. Bir sonraki meclise gelir. Ön çalışmalarını yapıyoruz.

GÜNDEMDEKİLER

CHP’li üyelerden Tarkan Atik’in bulunmadığı toplantıda gündemdeki maddeler ele alındı.

Belediyenin 2021 mali yılı gelir tarifesine ilave yapılmasının görüşülmesine ilişkin gündem maddesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Ticari taksi ek durak yeri verilmesinin görüşülmesine ilişkin gündem maddesi gereğince, şehirlerarası otobüsler için indirme noktası olarak belirlenen Devrek Yol ayrımı bölgesine ticari taksi durak noktası verilmesi isteniyor.  Maddenin Hukuk İşleri komisyonuna havale edilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

Ege Belediyeler Birliğine üye olunması konusuna ilişkin gündem maddesi görüşülürken söz alan AK Parti Grubundan Numan Korkmaz, “tüzüğünde bölgeye faydalı bir şey göremediğimizden, bir de bu birlikte bize yakın bir belediye bulunmadığından, b ize katkı sağlamayacağınızı düşündüğümüzden red oyu vereceğiz” dedi. Gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi. Posbıyık, Korkmaz’a cevaben, “gene politika yaptın ya, İzmir CHP’li belediye diye. Şu politikayı silin kafanızdan, yoksa bu Ereğli’yi kalkındıramazsınız. Hep böyle politik saplantılara girerseniz, belediye başkanı bir teklif getirdiyse altında bir şey vardır, açıklıyor da, belediye başkanıyla ilişkilere girip, oradaki danışmanların bize tavsiyesi diyorum. Buna politik bakmayın ya, etmeyin ya. Politika batıracak bu Ereğli’yi. Anlatıyorum, yalvarıyorum, politik olarak bakmayın, Ereğli meselesi olarak bakın buna. Politika politika, sabah yatıyoruz politika. Ben belediye başkanı olarak CHP’liyim ama Ereğli için politika yapmam diyorum.”

Korkmaz bunun üzerine, “Biz tartışmasız her şeye evet demek için burada değiliz.  Biz sadece tüzüğü inceledik, diğer belediyelere baktık. İki üç gün önce bize böyle bir istişaremiz var derseniz ona göre değerlendirme yaparız ama ben dün akşam tüzüğe baktım, üye bir tane Karadeniz belediyesi yok. Biz de buna göre değerlendirme yaptık” dedi.

Posbıyık bunun üzerine, “Ereğli kimsenin peşine takılmaz,  Ereğli öncülük yapar. Yakında bizim peşimize takılmalar başlar. Niye red verdiniz demiyorum. Verdiniz geçti. Ben politikaya takılmayın diyorum. Geçtiğimiz dönem bu kadar politika yoktu. Sizde politik hareketler görüyorum, çok üzülüyorum. Ben Ereğli için söylüyorum, yapmayın bunu, ben sizin abinizim, benim lafım batmasın size” diye konuştu.

Şahısların imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporu OSB’nin bir imar değişikliği talepleri ele alındı. Değişiklik talebini kabul eden komisyon raporu, komisyondan geldiği haliyle kabul edildi.

İlçenin Bağlık Mahallesi Şehit Rıdvan Sokak No:48’de bulunan mülkiyeti Belediyeye ait taşınmazın Türk Hava Kurumu Kdz. Ereğli Şubesine Tahsisi konusundaki gündem maddesi oybirliğiyle kabul edildi.

İlçenin Kepez Mahallesinde bulunan mülkiyeti Belediyeye ait 1979 ada, 1 parselin Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğüne bedelsiz olarak 29 yıllığına, iki yıl içinde inşaata başlanmak kaydıyla tahsisinin görüşülmesi konusu oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemde bulunan diğer maddelerin bir gün sonraki toplantıda görüşülmek üzere toplantıya son verildi.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2021, 15:54
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ereğlili
Ereğlili - 3 yıl Önce

Başgan geldiğinden beri ağlıyorsun. Hiç bir şey yapmıyor yapmadığım gibi hep suçluyucu ifadeler kullanıyorsun. İş makinen yok Erdemir ve müteahhitlerle hep kavgalısın yardım etmiyorsun. Sevgi barış dostlukdan bahsediyorsun ama sen hiç uymuyorsunuz. Lafla olmuyor.

Ereğlili
Ereğlili - 3 yıl Önce

Bu kış sınıfta kaldığını kabul et. Hiç bir mahhallede çalışmadım. Belediyeye giden yolu bile açamadım bırak mahalleleri

İsmail y.
İsmail y. - 3 yıl Önce

Fazla uğraşmaya gerek yok kapat tin gitsin.

SIRADAKİ HABER