Tarihi Varagel Turizme Kazandırılacak...

Tarihi Varagel Turizme Kazandırılacak...

Tarihi Varagel Turizme Kazandırılacak...

Kandilli Beldesi'nde, 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süre işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren ve 6 yıldır atıl durumda olan raylı sistemle TTK'ya ait eski binaların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

- Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş: - "Zaman içerisinde çıkarılan kömür, maden daha içeriye ve daha alt kotlara indiği, başka mekanizmalarla taşındığı için buralar kullanılmaz olmuş. Kullanımdan çıktıkça da Karadeniz’in güçlü dalgaları buraları yavaş yavaş tahrip ediyor ama burada bir tarih, bir endüstriyel miras yatıyor"

- "Uygulayabileceğimiz pratiklikte, ayakları yere basan bir proje arıyoruz. Bulursak inşallah buradaki endüstriyel mirası, 100-150 yıllık insan izlerini misafirlerimize, ziyaretçilerimize izletmek istiyoruz" 

Kandilli Beldesi'nde, 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süre işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren ve 6 yıldır atıl durumda olan raylı sistemle Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait eski binaların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

VALİ VE BERABERİNDEKİLER İNCELEDİ

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş beraberinde Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın'ın da aralarında bulunduğu heyet, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen ve TTK'ya ait varagelin (eğimli arazilerde vagonların çift yönlü taşındığı nakliyat yolu) çalıştığı alanda incelemelerde bulundu.

Vali Bektaş ve beraberindekiler incelemelere 150 metrelik eğimli alanı halatlara tutunarak, kayalar üzerine konulan merdivenlerden inerek başladı. Vali Bektaş, incelemelerin ardından yaptığı açıklamasında, varagel başta olmak üzere bölgedeki önemli değerlerin ülke turizmine kazandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kandilli Beldesi'nde 150 yıldır kömür çıkarıldığını ve bölgenin kültür açısından önemli değerleri barındırdığını anlatan Bektaş, şunları söyledi: "Kandilli'deki Armutçuk müessesesi biliyorsunuz neredeyse 150 yıldır kömür çıkarılan bir yer. Burası da zamanında kullanılmış, ocaklarda çıkarılan kömürlerin deniz yoluyla nakledilmesi için vaktiyle 1900’lü yıllarda 1905’lerde çoğunlukla yabancılar tarafından yapılan kıyı yapıları bunlar. Zaman içerisinde çıkarılan kömür, maden daha içeriye ve daha alt kotlara indiği için başka mekanizmalarla taşındığı için buralar kullanılmaz olmuş. Kullanımdan çıktıkça da Karadeniz’in güçlü dalgaları buraları yavaş yavaş tahrip ediyor ama burada bir tarih, bir endüstriyel miras yatıyor. Bu çerçevede Kandilli Belediye Başkanımızın ısrarla üzerinde durduğu bazı projeler var. Doğrusu biz de bu projelerden uzak kalamıyoruz. Ama uygulayabileceğimiz pratiklikte, ayakları yere basan bir proje arıyoruz. Bulursak inşallah buradaki endüstriyel mirası, 100-150 yıllık insan izlerini misafirlerimize, ziyaretçilerimize izletmek istiyoruz. Bugün gezimizin amacı budur. Daha önce de benzer bir geziyi yapmıştık. Bakıyoruz, yokluyoruz, zorluyoruz. Umarım bir proje çıkarmayı başarırız"


 

Gündem

YORUM EKLE
YORUMLAR
Arzucoskun
Arzucoskun - 5 yıl Önce

Kandillidogup buyudugumyer çocukluğum varageldegecti orda okudum soyadıyla deniziyle harikabiryer keskecocukolsamveorda ogunleredonsem

SIRADAKİ HABER