“TERCİHİMİZ GÜÇLÜ BİR ADALET”

“TERCİHİMİZ GÜÇLÜ BİR ADALET”

“TERCİHİMİZ GÜÇLÜ BİR ADALET”

Kdz. Ereğli'de 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan Hukukçular Derneği Başkanı Av. Eren Demircan, "5 Nisan sadece biz Avukatların değil; asli unsuru olduğumuz adalet mekanizmasında hak arayan bütün herkesin günüdür. Savunmanın ve hak arayan, hakkını arayan vatandaşlarımızın günüdür. Yargı tüm milletindir!"dedi. 

Kdz. Ereğli'de 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Devrim Bulvarı üzerindeki Atatürk anıtı önünde düzenlenen törene saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı'nın söylenmesi ile başladı. 

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Hukukçular Derneği Başkanı Av. Eren Demircan, yargının temek unsurlarından biri olan savunma makamı olarak; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği aydınlık yolda ilerlemeye ve Anayasanın temelinde yer alan hukukun üstünlüğünün sağlanması yolundaki mücadelelerine devam ettiklerini belirterek; "Bu günün anlamı ile ilgili olarak önemle belirtilmesi gerekir ki, 5 Nisan sadece biz Avukatların değil; asli unsuru olduğumuz adalet mekanizmasında hak arayan bütün herkesin günüdür. Savunmanın ve hak arayan, hakkını arayan vatandaşlarımızın günüdür. Yargı tüm milletindir! Saygıdeğer meslektaşlarım, Bilindiği üzere adalete olan ihtiyaç insanlık var olduğundan beri mevcuttur. Bağımsızlık ve tarafsızlık ise bu ihtiyacın temel karakterleridir. İlk çağlardan bu yana adalet ile yönetilme ve masumiyetin korunması insanlığın özlem' olmuştur. Bu uğurda nice fedakarlıklara katlanılmış ve nice bedeller ödenmiştir. Bir toplumda adaletten söz edebilmenin ön şartı da hukukun üstünlüğüdür. Hukukun üstün olduğu toplumlarda, kuralsızlık ve keyfilik var olamaz. Böyle bir toplumda kuvvetli zayıfa, zengin fakire üstünlük taslayamaz. Kimse kimseyi ırk, dil din, mezhep, renk, cinsiyet itibarı ile ayrıma tabi tutamaz, ötekileştirmez."dedi. 

"AVUKATIN SESİ KESİLİRSE, HALKIN DA SESİ KESİLİR"

Kuralsızlık ve keyfiliğin olduğu toplumlarda hukukun üstünlüğünden söz edilemeyeceğini ifade eden Demircan, "Hukukun an üstünlüğünden bahsedebilmek için yönetenler ile yönetilenlerin yasa önünde eşit olması kadar, yargılamanın adil olması ve tarafsızlığın sağlanması da önemli bir şarttır. Adil ve tarafsız yargılamanın olmazsa olmaz koşulu da bağımsız savunmadır. Savunma temel hakların öncelikli olanlarındandır. Savunma hakkının, etkin ve gereği gibi kullanılmasında ise avukatlık hizmetinin önemi ve bağımsızlığı tartışmasızdır. Unutulmamalıdır ki Avukatsız bir yargının, yargı olamayacağı aşikârdır. Adil yargılanma hakkı, hukuka bağlı devlet ilkesi gibi en temel evrensel ilkeler her daim "Avukatlık" mesleği ile özdeşleşmiştir. Cübbemizi giyerken ettiğimiz yemine sadık kalarak evrensel hukuk ilkelerinin yerleşmesi için insan haklarının her daim yılmaz savunucusu olacağız. Yargılama faaliyeti sırasında önümüze çıkan tüm zorluklarla yılmadan mücadele edeceğiz ve köklerini tarihin derinliklerinden alan mesleğimizi; meslek ilke ve kura kalarak onurlu bir şekilde icra etmeye devam edeceğiz. Avukatlık mesleği, halkın hak arama; insanlık tarihinin derinlerine kök salmış, bu köklerden beslenerek bugünlere gelmiş özgürlüğünün somutlaşmış hali olmuştur. Unutulmamalıdır ki avukatın sesi kesilirse, halkın da sesi kesilir. Bizler her zaman halkın sesi olmaya devam edeceğiz."diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla tören son buldu.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2019, 20:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER