Türkmen, ata tohumunu geliştirmeye çalışan aileyi kutladı…

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, ata tohumlarını geliştirme mücadelesi veren ve genetiği ile oynanmamış siyez buğdayından ekmek üreten aileyi ziyaret etti.

Türkmen, ata tohumunu geliştirmeye çalışan aileyi kutladı…

Dünyanın ilk buğdayı olarak bilinen ve 10 bin yıllık olduğu tahmin edilen genetiği ile oynanmamış siyez buğdayı Zonguldak bölgesinde de üretilmeye başlandı.
Kdz. Ereğli’de tarihe olan ilgisi ile tanınan Erdemir işçisi Recep Somuncu, ata tohumumuz olan siyez buğdayını kendisi üretmeye başladığı gibi Bolu bölgesinde de kiraladıkları yüzlerce dönüm arsa üzerinde de üretiyorlar.
Somuncu siyez buğdayından ekmek de üretmeye başladı. Şeker hastalarının rahatça yiyebileceği ve yüzde yüz siyez buğday unundan yapılan ekmek şimdilir bakkal ve fırınlarda satılmıyor.
HEDEF 200 TON
Erdemir işçisi Recep Somuncu, şu anda 15 ton ürettikleri siyez buğdayında önümüzdeki yıl hedeflerinin 200 ton olduğunu söyledi.
Somuncu, yıllar önce Çevlük köyünde satın aldıkları bir arsanın içerisinde bulunan çok eski evde cam şişeler içerisinde buldukları bu tohumu Gen Bankası’na gönderdiklerini ve yapılan incelemeler sonucunda tohumun yüzde 100 ata tohumu olan siyez buğdayı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
Recep Somuncu, Siyez tohumu ile birlikte Gen Bankasına domates-biber gibi çeşitli tohumlar gönderdiklerini ve gönderdikleri tüm tohumların genetiği ile oynanmamış ata tohumu olduklarının ortaya çıktığını belirterek, Gen Bankası’nın kendilerine teşekkür belgesi verdiğini vurguladı.
TÜRKMEN TEBRİK ETTİ
Kdz. Ereğli’nin Çayırlı köyünde yaşayan Erdemir İşçesi Recep Somuncu’yu Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen, İlçe Başkanı Fatih Çakır ve Belediye Başkan aday adayı Yüksel Balcı ziyaret ettiler.
Tohumu inceleyen ve taş fırında yapılan ekmeği yiyen Polat Türkmen, Somuncu ailesini tebrik ederek gereken her türlü desteğin verilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.
Hükümet olarak ata tohumunun geliştirilmesine çok büyük önem verdiklerini vurgulayan Polat Türkmen, Türkiye’de ilk defa Ak Parti tarafından kurulan Gen Bankası’nın da bu anlamda çok önem arzettiğini söyledi.
Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen, ata tohumlarını çoğaltma mücadelesi veren Recep Somuncu ile eşi Semiha Somuncu’yu kutladı.

Haber Kaynağı, Hüseyin Orhan

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2018, 21:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER