TÜTÜN, “BEÜ’DE DURUM İYİYE GİDİYOR!”

TÜTÜN, “BEÜ’DE DURUM İYİYE GİDİYOR!”

TÜTÜN, “BEÜ’DE DURUM İYİYE GİDİYOR!”

Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi’ndeki (BEÜ) Koronavirüs (Covid-19) vakalı hasta sayısında azalma olduğu bildirildi.

BEÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün, Halk TV’de Ata Arslan’ın sunduğu sabah haberlerinde yaptığı açıklamada, ülke genelinde azalan vakanın artık bitme aşamasında olduğunu söyledi.

Tütün, salgının bulaşılık düzeyinin ülke genelinde 1000’in altına düştüğünü belirterek, “bu da demektir ki, insanların çoğunluğu hastalığı aldı ve immün oldu. O yüzden de bulaşıcılık azaldı” dedi.

Bunda, alınan önlemlerin faydası olduğuna da dikkat çeken Prof. Tütün, şunları kaydetti:

“Ancak ben yine de salgının ve hastalığın Türkiye’de 11 Mart’tan önce başladığını düşündüğüm için artık bitme aşamasında olduğunu düşünüyorum. Ama yine de hastalanmamış, kendini izole etmiş insanlarımız var. Bu süreçte biz, şöyle ya da böyle önlemlerle hastanelerde yığılmayı önledik. Önemli olan da her halde buydu. Bizim korktuğumuz, Avrupa’daki gibi yoğunluğun artması ve hastalara müdahale edememe durumuydu. Bu ise böyle olmadı, Bakanlığımızın söylediği gibi yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranı en fazla yüzde 65’lere kadar çıktı. Bu da demektir ki, yapılan işlemlerde sağlam şekilde tedavi yapmış yada önlemler almışız. Yahut biz çok genç bir toplum olduğumuzdan çok fazla etkilenmemiş de olabiliriz.”

“SÜREÇ OLUMLU GİTTİ…”

Gelinen noktada bir kısım başarı olduğunu da savunan Tütün, şunları söyledi:

“Biraz da bu süreç olumlu gitti. Çünkü biz, bunu fark ettiğimizde bana göre kontrol dışı çıkmış bir durum söz konusuydu. Yani hastalık almış başını gitmişti. Sınırlarımıza gelenlerin, gidenlerin haddi, hesabı yoktu. Hastanelerde ölenlerin adı sanı yok. O dönemler test yok, hastalığın adını koyamıyoruz. Ama11 Mart’ta, Dünya pandemi ilan ettiği gün biz de ‘hastamız var’ dedik. Şu anda bence Türkiye’de birçok kişi immün olmuştur. Belki de hastaların yüzde 90’ı hastaneye gitme ihtiyacı duymadan bu hastalığı geçirdi, yüzde 70’i ise belki hiç hissetmeden ayakta geçirdi. Yüzde 20’i belki evde yatarak geçirirken yüzde 10 kadarı hastanelerde geçirdi. O yüzden ben, olayın çok hızlı yayıldığını ve bunların fark edilmediğini düşünüyorum.”

“BEÜ’DE DURUM İYİYE GİDİYOR!”

Prof. Dr. Ufuk Tütün, BEÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesindeki Covid-19’lu hasta sayısının da iyiden iyiye azaldığına dikkat çekerek, “bu hafta başında hastanemizdeki yoğun bakımda yatan Covid-19 testi pozitifli sanıyorum ki, 7’si yoğun bakımda olmak üzere 20 kadar hasta sayımız var. Oldukça azaldı. Neredeyse 10 gündür de yeni hasta gelmiyor. Bu iyi bir şey” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2020, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER