"UCUZ BALIK İÇİN ENDÜSTRİYEL BALIKÇILIK SEKTÖRÜNE İHTİYAÇ VAR"

"UCUZ BALIK İÇİN ENDÜSTRİYEL BALIKÇILIK SEKTÖRÜNE İHTİYAÇ VAR"

Kozlu Su ürünleri kooperatifi başkanı Ergün Kayhan, Karadeniz'de balık katliamını yapıldığını söyledi.

Ergün Kayhan yaptığı açıklamada Karadeniz'de büyük balıkçı teknelerinin dökme balıkçılık yaparak yem fabrikalarına un fabrikalarına balık gönderildiğini ve bu şekilde katliamı yapıldığını ifade etti.

Ayrıca Zonguldak balıkçısının teşvik edilmesi gerektiğini de ifade eden Kozlu Su ürünleri kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan şunları söyledi:

"Bugün işlediğimiz günahlar yarın ahirette karşımıza çıkacak. Bugün dökme hamsi olarak ufak balıklar avlanıyor Bu da bir katliamdır. Dökme Hamsiyi açıklamamız gerekirse şöyle oluyor, Yem fabrikaları ve balık unu fabrikaları genellikle Doğu Karadeniz'de bulunuyor. Bir teknenin bir günde aldığı dökme balık 100 ton, 1 liradan 100 bin lira eder. Dökme balıkta avlanılan bir balığın ölçüsü normalde 9 santim olmalı ancak 9,10,11 santim Normalde gelişmemiş hamsidir. Bir balıkçı teknesinin fiyatı ortalama 25-30 milyon liradır. Bu kadar masraf yapmış balıkçı küçüğüne büyüğüne bakmıyor kar etmek istiyor. Balığı avlamadıkları zaman balığın Gürcistan'a kaçacağını düşünerek bunu yaptıklarını savunuyorlar. Bu son derece yanlıştır. Doğrusu Gürcistan'daki balık ve un  fabrikalarda Türklerindir. Gürcistan Normalde Balıkçı sektöründe çok gelişmiş bir ülke değildir. Tekne balıkçının hem işçiliği yok Hem de tekne sahipleri açısından oldukça kar getirecek ancak balık Nez açısından oldukça tehlikelidir.  Yani Karadeniz'de balık katliamı yaşanıyor resmen. Tabii ki Bunun cezası var ama cezalar caydırıcı değil"

"ZONGULDAK HALKIMIZ BALIĞI PAHALI YİYOR"

Zonguldak halkının ucuz balık yiyebilmesi için Endüstriyel Balıkçılık sektörüne ihtiyaç olduğunu belirten Kozlu Su ürünleri kooperatifi başkanı Ergün Kayhan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Zonguldak halkının ucuz balık yiyebilmesi için endüstriyel Balıkçılık sektörüne ihtiyaç var. Çünkü kıyı balıkçılığı da 1 kişi ancak 50-60 kilo tutuyor Oda ve Zonguldak ekonomisine bir katkısı olmuyor. Ancak bir endüstriyel teknenin tuttuğu 50 60 ton balık Zonguldak piyasasında balığın bir anda ucuz olmasına sebep oluyor. Aynı zamanda balıkçı teknelerinde çalışanların ekonomiye katkısı da büyük.  Örneğin ben bir gecede sadece 1000 tane ekmekti soğanıydı,. meyvesiydi satıldığını biliyorum. Kısaca Zonguldaklıların ucuz balık yemesi için endüstriyel balıkçılık şarttır. çünkü kıyı balıkçılığı yeterli değil. Zonguldak'ta endüstriyel Balıkçılık yapılmadığı için ve endüstiriyel balıkçı tekneleri olmadığı için Zonguldak halkımız balığı pahalı yiyor. Hangi balık olursa olsun. Balıkçılar Mecburiyetten balığı pahallıya satmak zorunda kalıyorlar çünkü onlarında masrafları var bu masraflar balık fiyatlarına yansıyor. Balığı  dışarıdan alıyorlar balığı şu anda bir hamsinin kasası 400 lira Biz bunu bir ay önce 80 90 liraya kadar düşmüştü.  Kasası 400 lira olan Hamsiyi kaç liradan satacak ki kar etsin,  en az kilosunu 25 30 liraya satmak zorunda kalıyor" dedi.

ZONGULDAK'TA BALIKÇILIK TEŞVİK EDİLMELİ

Zonguldak'ta balıkçılığın valilik ve tarım müdürlüğü tarafından teşvik edilmesi gerektiğini belirten Kozlu Su ürünleri kooperatifi başkanı Ergün Kayhan, "Zonguldak balıkçılığı teşvik edilmesi lazım. Küresel ısınma ve mevsim değişiklikleri Balık sezonunu doğrudan etkiliyor mesela hamsinin Zonguldak'ta çok olması lazım ancak şu anda İğneada'da ve Hopa'da çıkıyor.Bu durumda Zonguldak'a yansıması Nakliyesi, mazotu ve diğer masrafları kilo başına 25 30 lira fark yansımasına neden oluyor." şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2020, 15:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER