Nisan’da Altın kazandırdı

Cebinde az bir parası olanlar bunu en iyi şekilde değerlendirmek arzusundalar.
Bu en tabii hakları!
Bunun için de banka faizi, altın, dolar, Euro gibi yatırım araçlarına yönelenler çok.
Artık para yastık altında saklanmıyor, çünkü enflasyon bu parayı eritiyor.
Fakat her ay da değişik yatarım araçları para kazandırıyor, bu arada para kaybettiğimiz zamanlar da oluyor…
Nisan ayında en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,89, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %6,61 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %2,30 ve Amerikan doları %1,85 oranlarında kazandırırken; mevduat faizi (brüt) %2,96, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %6,44 ve BIST 100 endeksi %10,40 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde Euro %4,98 ve Amerikan doları %4,51 oranlarında kazandırırken; mevduat faizi (brüt) %0,42, DİBS %3,99 ve BIST 100 endeksi %8,05 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Amerikan doları, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %0,29, TÜFE ile indirgendiğinde ise %6,35 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %17,01, TÜFE ile indirgendiğinde ise %11,99 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; TÜFE ile indirgendiğinde %9,30 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise %0,75 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Aynı dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %20,80, TÜFE ile indirgendiğinde ise %12,78 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %7,21, TÜFE ile indirgendiğinde ise %23,72 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro %3,05, külçe altın %8,03, Amerikan doları %11,82, mevduat faizi (brüt) %18,81 ve DİBS %24,66 oranlarında kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde Euro %11,87, külçe altın %6,13 ve Amerikan doları %1,75 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; mevduat faizi (brüt) %6,32 ve DİBS %13,06 oranlarında kaybettirmiştir.
Doğru yatırım nedir?
Yatırım yapmak için gerekli temel nokta elbette önce tasarruf yapabilmektir. Tasarruf yaparak ya da farklı şekillerde paranızı biriktirdikten sonra yatırım yapmak istiyorsunuz. Peki doğru yatırım nedir ve doğru yatırım yapabilmek için birikiminizi nasıl kanalize etmelisiniz?
Yatırımın Amacı
Önce yatırımınızı ne amaçla yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Ek gelir mi elde etmek istiyorsunuz, büyümek mi istiyorsunuz yoksa bireysel emeklilik sistemi gibi bir sistemle emelilik döneminizi daha rahat mı geçirmek istiyorsunuz? Bu soruların cevabıyla neye neden yatırım yapmak istediğiniz üzerine düşünmelisiniz.
Yatırım Planı
Hedeflerinizi en basit düzeyde de olsa mutlaka yazın. Yatırım amacınıza yönelik olarak ne kadar kazanmak istiyorsunuz, ne kadar sürede kazanmak istiyorsunuz planlayın. İstatistikleri inceleyin ve kesinlikle anlamadığınız bir alana yönelmeyin.
Yatırımın Miktarı ve Risk Düzeyi
Yatırımınızın haricinde belli bir miktar para ayırdıktan ve borçlarınızı kapattıktan sonra, elinizdeki tutarın ne kadarıyla yatırım yapacağınıza karar verin. Yatırım yapacağınız alanı inceleyin ve risk düzeyinizi belirleyin. Yaşam standardınızı bozacak bir risk seviyesinden kaçının. Yatırım yapacağınız sektörde yeni iseniz yatırım danışmanından faydalanmaktan kaçınmayın. Ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı ve ödeme planınızı mutlaka yazılı hale getirin. Eğer planınız yazılı olursa, yönetmeniz ve analiz etmeniz daha kolay olacaktır.
Yatırım Araçları
Riskli ve risksiz olmak üzere çeşitli yatırım araçları mevcut. Bunları inceleyerek bütçenize, finansal karakterinize ve yaşam tarzınıza en uygun yatırım aracınızı seçebilirsiniz. Yatırım aracını seçerken risk ve gelir arasındaki orantının önemini unutmayın. Gözü kara bir şekilde risk alamayacağınız gibi, düşük risk almak da gelirinizde pek fark edilir bir sıçrama yapmayacaktır.
Altın, Türk insanının en sevdiği ve uzun yıllardır tercih ettiği bir yatırım aracıdır. Fiyat takibinin de kolay olması tüketiciyi altına yönlendirmiştir. Altına yatırım yapacaksanız piyasayı bir süre takip etmeli, altının fiyatı düşükken satın almalısınız.
Döviz, altından sonra en çok tercih edilen yatırım aracıdır. Dolar ve euro yu hem kişisel olarak birikim yaparken hem de iş kurarken girişimcilikte çok kullanıyoruz. Son yıllarda dolar ve euro TL karşında oldukça yükseldi. Bu nedenle dövize yatırım yaparken bir kez daha düşünmek gerekiyor.
Faiz, birikiminizi mevduat faizi veren banka hesaplarında değerlendirebilirsiniz. Vadeli hesaplarda değerlendirebileceğiniz gibi, günlük faiz veren hesaplarda da değerlendirebilirsiniz.
Hisse senedi ve borsa yatırımları, riskli yatırım araçları arasında yer alıyor. Eğer bu alanda bir yatırım yapmaya kararlıysanız, yatırım uzmanına danışmanızda fayda var. Borsanın temel mantığı hisse senedi alım satımıdır. Hisseler alınır ve değeri yükselince satılarak kar elde edilir. Borsada  biraz ileri görüşlü olmak ve piyasayı takip etmek önemli. Borsada para kazanmak sabır gerektirir, çeşitli faktörler borsayı etkilediği için dalgalanmalar da olacaktır.
Yatırım fonu bir kolektif yatırım aracıdır. Yatırımcıların birikimleri bir havuzda toplanır ve profesyoneller tarafından yönetilir. Hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını, çeşitli portföyleri yönetirler. Katılım belgesiyle fona ortak olabilirsiniz. Katılım belgesi hisse senedi gibidir, ortaklık payınızı gösterir, müşteri hesabınızda kayıtlı olur.
Emlak, gayrimenkul alım satımı da önemli bir yatırım aracıdır. Özellikle gelişmekte olan yerleri takip ederek ucuza konut ya da arsa satın alarak, ilerleyen zamanlarda satabilir ya da kiraya verebilirsiniz. Gayrimenkul alırken, bunun uzun vadeli bir yatırım olduğunu unutmayın. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin, yeni projeleri takip edin. Bu konuda yapacağınız masrafları da göz önünde bulundurun.
Devlet tahvili, risksiz yatırım araçlarından biridir. Devletin 1 yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan borçlanma senetleridir. Kısa vadeli borçlanmak senedidir. Hazine bononu aldığınızda devlete faiziyle borç vermiş oluyorsunuz, devlet bunu size faiziyle geri ödüyor. Oldukça risksiz ve geliri hesaplanabilir bir yatırım aracı.
Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet katkısı sayesinde oldukça talep görmeye başladı. Ancak bunun için ilk üç yıl sistemde kalmanız gerekiyor. Sistemde kaldığınız yıl sayısına göre katkı payının yüzdesi değişiyor. İstediğiniz zaman sistemi dondurabiliyorsunuz, yatırdığınız ana paradan vergi alınmıyor, sadece getiriler üzerinden stopaj alınıyor. Getirilerinizi inceleyerek fonunuzu değiştirme hakkına da sahipsiniz.
Birikiminizi ister riskli yöntemler kullanarak isterseniz daha kontrollü yollar seçerek mutlaka yatırım haline dönüştürün. Aksi halde, paranız bölünecek ve verimsiz bir şekilde harcanacaktır.
“ Zengin ve fakirin felsefesi şöyledir: zengin parasıyla yatırım yapar ve geri kalanını harcar. Fakir ise, parasını harcar ve geri kalanıyla yatırım yapar.

YORUM EKLE