Turpçu, Zonguldak artık bu kapasitesini çoktan doldurmuştur

CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, &147;Zonguldak&146;ta mevcut olan ve yeni yapılmak istenen termik santrallere ilişkin&148; bir basın açıklaması yaptı.

Turpçu, Zonguldak artık bu kapasitesini çoktan doldurmuştur

CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, Zonguldak’ta mevcut olan ve yeni yapılmak istenen termik santrallere ilişkin” bir basın açıklaması yaptı.

Turpcu açıklamasında şunları söyledi:

“Bilindiği üzere Zonguldak termik santrallerin yoğun olarak bulunduğu, buna ek olarak da yenilerinin yapılmasının planlandığı bir il durumundadır. Hükümetin Zonguldak`a biçtiği rolün, Batı Karadeniz’de devam eden termik santraller zincirinin merkezi olduğunu görüyoruz.

Kömür havzasının başkenti Zonguldak’ın ülkemizin enerji üretimi ile ilgili hedeflerinin dışında kalması tabii ki beklenemez. Ancak bu durum, belirli bir çevreyi boğacak düzeyde, bu kadar yoğun ve birbirine çok yakın mesafede termik santraller yapılmasını da haklı çıkarmaz. Zonguldak artık bu kapasitesini çoktan doldurmuştur. Yaptığımız çalışmalarda dünyada bu kadar dar bir bölgede bu kadar fazla termik santralin yapıldığı bir örneğe rastlayamadık.

Sorun sadece belirli bir bölgede yoğun şekilde termik santral yapılması değil, kömür havzasına ithal kömür getirmek ve hali hazırda mevcut santrallerin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkilerini minimum indiren modernizasyonları ve filtreleme işlemlerinin yapılmamasıdır. Zonguldak`ın partikül madde kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli bölgelerinden birisi olması bununla doğrudan bağlantılıdır.

Ülkemiz, yerli enerji kaynağı diye yola çıktığı serüvende, dışa bağımlılığı yükselten ve ithal kömüre açılmış bir piyasa haline getirilmiştir. Yerli kömüre dayalı kurulan termik santraller de bir yolunu bulup ithal kömüre yönelmişlerdir.

Burada, bazı kritik soruları sormanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum:

Mevcut termik santraller kurulurken, yerli kaynak sağlama konusunda gerekli fizibilite çalışmaları yapılmış mıdır? Bu noktada yılda ne kadar kömüre ihtiyaç duyulduğu, bunu hangi ocaklardan temin edeceği, bu ocakların rezervlerinin bu termik santrala kaç yıl boyunca kömür temin edebileceği, bunun için yeterli rezervlere sahip olup olmadığı ile ilgili hangi çalışmalar yapılmıştır?

Yapıldı ise, yerli kömüre dayalı kurulan Termik santraller daha sonra nasıl olup da ithal kömüre yönelmişlerdir?Yeni yapılması düşünülentermik santrallerde değerlendirilebilir rezervlerimiz ile ilgili olarak bağımsız kurumlarca ve üniversitelerce (Jeoloji Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, ODTÜ, MTA vb.)desteklenmiş fizibilite raporları var mıdır?Zonguldak’ta üretim yapan iki firmadan biri ithal kömürle çalışmaktadır. Yeni kurulmak istenen santrallerin de ithal kömüre göre dizayn edildiği bilinmektedir.Hali hazırdaki yerli üretimin bu kadar fazla sayıda termik santrale yetmesi de mümkün görünmemektedir. Bu nedenle yapılması planlanan yeni termik santral projeleri ithal kömüre mecbur mantıkla düzenlenmektedir. Şunu çok net olarak ortaya koymak gerekir ki, ithal kömüre dayalı termik santral projeleri doğru değildir. Yerli rezerve bağlı olarak yüksek teknolojili filtreleme teknikleriyle enerji üreterek hem ülke kaynakları boşa harcanmaz hem de istihdam ve katma değer sağlanmış olur.Zonguldak bir kömür havzasıdır ama aynı zamanda ithal kömürü kolay temin etmek açısından uygun bir liman olarak görülmektedir. İthal kömür kullanan termik santrallere lisans sınırlaması getirilmeli, önce öz kaynaklarımız değerlendirilmelidir. Bu yatırımların gerçekleşmesi dışa bağımlığı daha da arttıracaktır. Bunun yanı sıra, bütün ülkelerin karbon salımını azaltmaya çalıştığı bir ortamda Türkiye’nin büyük bir kısmı ithal olan kömür yakarak bunu artırmaktadır. Bu durum, gelecekte Türkiye’nin karbon salımı kısıtları konusunda ciddi sorunlar yaratabilecektir. Türkiye ve Zonguldak ithal kömür yakmanın adresi olmamalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2015, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER