15 Temmuz Destanı’nı notalara dökecekler

15 Temmuz Destanı’nı notalara dökecekler

15 Temmuz Destanı’nı notalara dökecekler
Bülent Ecevit Üniversitesi 15 Temmuz Marşları’ndan oluşan bir müzik albümü çıkarmaya hazırlanıyor. 
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer öncülüğünde başlatılan proje ile başarısız darbe girişimi gecesinde ve sonrasında yaşananlar 15 Temmuz marşlarından oluşan bir müzik CD’si ile yaşatılacak. Oluşturulacak bu albümle birlikte 15 Temmuz’da yaşananlar marşlarla hafızalara kazınarak, nesilden nesile aktarılması amaçlanıyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun onuncu yıl kutlamaları için Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar tarafından Onuncu Yıl Marşı’nın da Zonguldak’ta yazıldığına dikkat çeken Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlker Kömürcü konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’in direktifleriyle 15 Temmuz Marşlarının yer aldığı bir müzik CD’si hazırlamak amacıyla Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarından bir çalışma grubu kurduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun onuncu yıl kutlamaları için Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar tarafından 1933 yılında Zonguldak’ta yazılan Onuncu Yıl Marşı gibi dillerden düşmeyecek 15 Temmuz Marşlarının yine Zonguldak’tan çıkacağına inanarak çalışmamızı başlattık.”
Çalışmanın detayları hakkında bilgiler veren Kömürcü şunları söyledi:
“Öncelikle temel bir metin oluşturup kafiye, hece ve prozodi açısından değerlendirme yaparak marşların sözlerine son hali verilecek. Daha sonra ezgisel yapı oluşturularak armonik açıdan değerlendirip piyano eşliğini belirleyeceğiz. Bestelenen marşların daha büyük topluluklarda da seslendirilebilmesi için koro ve orkestra partisyonlarını yazacağız. CD içerisinde marşların sözleri ve notaların olduğu kartonet bulunacak böylece marşların ülkemizdeki tüm koro ve orkestralar tarafından seslendirilmesine olanak sağlayacak. Teknik çalışmaların bitiminde yapılacak olan profesyonel kaydın ardından 15 Temmuz Marşları albümümüz kamuoyuyla paylaşacağız.”

“Yüce milletimizin gösterdiği büyük kahramanlığın nesilden nesile aktarılması için çalışacağız”
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi:
“Milletimizin yüzyıllara sığmayan tarihinde vuku bulmuş, tarihimizde dönüm noktası olmuş olan olaylar şarkılarla türkülerle ve marşlarla nesilden nesile aktarılmış ve böylece bu hadiselerin hatıraları toplumsal hafızamıza unutulmamak üzere kazınmıştır. 15 Temmuz 2016 gecesi ülkemiz tarihinin en ağır ve en hain saldırılarından birine maruz kaldı. Ağır silahlarla ve tanklarla kendi halkını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Sayın Cumhurbaşkanımızın kaldığı oteli bombalayan hainler Türk milletine hafızalardan silinmeyecek son yüz yılın en karanlık ve kanlı gecesini yaşatmaya çalıştılar. Millet iradesini ve vatan sevgisini hesaba katamayan cunta zihniyetleri başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Türk milletinin dik duruşu karşısında başarısızlığa uğradı. 15 Temmuz gecesi yaşanan kanlı girişimde Türk milletinin çektiği acıları, karşı karşıya kaldığı ihaneti ve üstün kahramanlıklarını anlatacak metinlerin oluşturulması ve bu metinlerin Türk milletinin duygularını ifade edebilecek müzik dokusuyla bütünleştirilerek marşların bestelenmesine karar verdik. O gece yaşanan hain darbe girişiminden ve yüce milletimizin gösterdiği büyük kahramanlıktan sonra özellikle sosyal medyada birlik ve beraberlik çağrısı yapan pek çok müzik yer aldı. Biz de Bülent Ecevit Üniversitesi olarak milletimizin tankların altına yatarak, kurşunların karşısında dimdik durarak sarsılmaz iradesinin gücüyle kendi kaderini belirlediği o en uzun gecenin ve ikinci kez verdiği istiklal mücadelesinin hiç unutulmaması, bu kahramanlık mücadelesinin nesilden nesile aktarılmasının sağlanabilmesi adına Devlet Konservatuvarımızla 15 Temmuz Marşları”nı besteleme görevini gururla yerine getirmek için çalışmalara başladık. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yaşanan bu kanlı darbe girişiminin ilk günlerinden itibaren demokrasimize, vatanımızın bütünlüğüne, milli birlik ve beraberliğimize kasteden bu hainlere karşı milletimizle birlikte omuz omuza olduk. Demokrasi mitinglerine tüm akademik ve idari personelimizle birlikte katılım göstererek demokrasimize sahip çıktık. Bu doğrultuda kendimize milli bir görev olarak addettiğimiz ve hazırlayacağımız “15 Temmuz Marşları Albümü en kısa sürede tamamlayacak ve kamuoyu ile paylaşacağız. Projede emeği geçen Devlet Konservatuvarı Müdürümüz Sayın Yrd. Doç. Dr. İlker Kömürcü’nün şahsında projede yer alan çalışma grubu üyelerine teşekkür ediyorum. Ayrıca projeyi kendileriyle paylaştığımızda heyecanlanan ve her türlü desteği vereceğini ifade eden Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a şükranlarımı sunuyorum.”
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2016, 06:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER