489 işçiyi işten çıkarma kararı aldı

Ereğli ilçesinde özel bir maden ocağında görevli 16 arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren madenciler, 50 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaştıklarıZonguldak´ta iki gündür sürdürdükleri eylemi sona erdirdi.

489 işçiyi işten çıkarma kararı aldı

Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde16 kişinin iş akitlerinin feshedilmesi üzerine iki gün eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışanmadencilerin çalıştığı özel kömür işletmesi,489 kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

Bir hafta önce arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki göstererek ilçeden50 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaştıkları Zonguldak´ta 2 gün oturma eylemi yapan madencilerin, torba kanunun getirdiği yüklerle ilgili düzenleme yapılmaması veilgili şirketin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ileyaşadığı problemlerin çözülmemesi durumunda işsiz kalacağı öğrenildi.

İlgili kanun gereği toplu işten çıkartmaları biray öncesindenÇalışma ve İş Kurumuna bildirme zorunluluğu olmasından dolayı Kandilli´deki özel işletmenin yetkilileri, 686 personelden 489´unun işten çıkartılacağı yönünde müdürlüğe bilgi verdi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusuişten çıkarma kararına başvurunun 19 Eylül´de kendilerine ulaştığını, gerekçe olarak da torba kanunun sunulduğunu söyledi.

Şirketin, 686 personelden 197´sini maden ocaklarının güvenlik ve bakımıiçin çalıştırmaya devam edeceğini anlatan Demirsu, Geri kalanının toplu olarak işten çıkartılacağı belirtildi.Firma kararında vazgeçmezse işten çıkarmalar22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek dedi.

Şirkette örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası´nın genel başkanı Eyüp Alabaş dakömür işletmesininhazırlık çalışmaları için süre verilmemesi gibi nedenlerle TTK ile arasında başlayan uyuşmazlığın çözülemediğini,torba kanunun yürürlüğe girmesiyle artan maliyetler eklenince işten çıkarmaya yönelik kararın alındığını kaydetti.

Yasa gereği toplu işten çıkarmalarda 1 ay önce ilgili müdürlüğe ve örgütlü olunan sendikaya haber verilmesi gerektiğine işaret edenAlabaş, Tebliği aldıktan sonra işçilerimizi bilgilendirdik. Şirket yaşadığı problem çözülmediği takdirde 22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde söz konusu personeliniş akitleri feshedecek. Yaşanan sorunların çözüleceğini ve işten çıkartmaların yaşanmayacağını umuyoruz. Girişimlerimiz de sürüyor diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 11:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER