´´Tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.´´

´´Tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.´´

´´Tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.´´

CHP Zonguldak Mv.Ünal Demirtaşın Zonguldakın düşman işgalinden kurtuluşu ve Uzun Mehmetin kömürü buluşuile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Demirtaş yaptığı yazılı  açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

BirinciDünya Savaşı’nı kaybeden Osmanlı Devleti, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros AteşkesAntlaşması’nı imzalayarak savaştan çekilmiş, toprakları da galip devletlertarafından işgal altına alınmıştır. Başta İngiltere olmak üzere, Fransız veİtalyan kuvvetleri, yeraltı ve yer üstü kaynaklarıyla iştah kabartan vejeo-stratejik konumuyla göz dolduran Anadolu’da nüfuz bölgeleri oluşturarakişgal faaliyetlerine başlamıştır. Anadolu’da işgal edilen yerlerden biri dezengin kömür rezervlerine sahip olan ve önemli stratejik konumuyla dikkat çekenZonguldak ve havalisi olmuştur.

Fransızlarınbölgede geniş çaplı işgal planlarını gören Zonguldak halkı, bazı kıdemliaskerlerin de desteğiyle 1920’lerin ilk yarısında Zonguldak ve çevresindeKuvayımilliye birlikleri oluşturmuştur. Bölgedeki Kuvayımilliye hareketininönderlerinden birisi de Yüzbaşı Cevat Rifat Bey olmuştur. Bugünden tam 96 yılönce, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatanımızın düşman işgalindenkurtarılarak cumhuriyetimizin kurulmasında emeği geçen silah arkadaşları,Zonguldak’taki Fransız işgalini sona erdirmiştir.

 Osmanlı Devleti’nin son yıllarında, donanmanınkömür ihtiyacını karşılaması nedeniyle çok büyük bir öneme sahip olanZonguldak, cumhuriyet kurulduktan sonra da uzun yıllar boyunca Türkiyesanayisini sırtında taşımıştır. “Zonguldak’ın derin toprakları altındakiMaden-i Serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak da o kadarçok kıymetli bir vilayetimizdir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak’ıayrıca onurlandırmıştır ve cumhuriyetin ilk ili Zonguldak yapmıştır.Zonguldak’ımızın hem Osmanlı hem de cumhuriyet döneminde çok büyük bir önemesahip olması ve ekonomiyi sırtında taşımasındaki en önemli pay, kuşkusuz 8Kasım 1829 tarihinde Zonguldak’ın altında yatan milli servetimiz olantaşkömürünü bulan Uzun Mehmet’tir. Taşkömürü hem askeri donanmanın hem desanayinin en önemli girdi maddesi olması sebebiyle, bulunduğu yer olanZonguldak’ımıza ayrı bir önem atfedilmesini sağlamıştır. Zonguldak’ımız buyönüyle Türkiye sanayisinin lökomotifi görevini üstlenmiş, zamanla da Zonguldakbölgesinde kurulan demir-çelik sanayi tesisleri, Zonguldak’ımızı ve Türkiye’yidaha da kalkındırmıştır.

Zonguldak’ımızın ve tüm vatanımızın düşmanişgalinden kurtulmasında canlarını ve kanlarını feda eden başta Ulu ÖnderimizGazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi,gazilerimizi, büyük bir saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. dedi. 



Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 06:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER