AİLELER YARDIM BEKLİYOR

AİLELER YARDIM BEKLİYOR
gundemeregli.com-Ereğli´de selde evleri oturulamaz hale gelen aileler yardım bekliyor.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu ve Yaraşlıyörük köylerinde dün meydana gelen sel felaketinde evlerini sular altında kalan aileler, yaralarını sarmaya çalışıyor. Kdz. Ereğli Belediyesi’ne bağlı Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri cadde ve sokaklardaki çamurları temizlemeye çalışırken, evlerindeki eşyaları su ve çamur nedeniyle kullanılamaz hale gelen aileler ise yardım bekliyor.
CANLARINI ZOR KURTARDILAR
Sabah saatlerinde eşini işe göndermek için kalktığında evde sel sularına yakalandıklarını belirten Çaylıoğlu Köyü sakinlerinden Kübra Aldırmaz, önce çocuklarını, ardından da eşini uyandırarak evden çıktıklarını söyledi. Evinin içerisine sel sularının dolduğunu ve eşyaların kullanılamaz hale geldiğini söyleyen Aldırmaz, yetkililerden yardım beklediğini ifade etti. Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Kübra Aldırmaz, “Çok kötü durumdayız. Her şey belli. Sabah hepimiz evdeydik. Ben eşimi göndermek için kalkmıştım. Dere o zamanlar az yükseliyordu. Eşimi kaldırmak için içeri girip çıkar çıkmaz hemen geldi. Evin içinde bir şey almaya zamanımız olmadı. Yukarıya çıkmaya çalıştım. Aşağıda eşim kaldı. Onu kurtarmaya çalıştım. Çocuklarımı uyandırdım. Çocuklarıma sel oldu diye gösterecektim. Su zaten evimize girdi. Hiç bir eşyamız kalmadı. Kızımın 2 hafta sonra düğün vardı. Çeyizi de gitti. Gitti kızımın her şeyi. Evimin eşyası gitti. Yatacak yerim yok. Yukarı da ağabeyimin evi var. Orada kalacağız dedi.
“YATACAK YERİMİZ YOK”
Kdz. Ereğli’de selin en fazla zarar verdiği köylerden bir tanesi de Yaraşlıyörük Köyü. Yaraşlıyörük Köyü’nde 6 ev sel sularından dolayı kullanılmaz hale gelirken, seralarda sel sularından nasibini aldı. Evlerinin içerisindeki eşyalar çamur içerisinde kalan ve kullanılamaz hale gelen mağdurlardan Şerife Şahin, en büyük sıkıntılarının içme suyu ve temizlik suyu olduğunu söyledi. Şahin gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Perişan haldeyiz. Evlerimizde yatamıyoruz. Evimizde yılanlar yarış atıyor. Çamaşır makinemiz gitti, buzdolabımız öyle. Bir tek canımızı kurtarabildik. Ben kalmak için Köse Köyü’ne gidiyorum. Kızlarımın, damatlarımın yanında kalıyorum. Biz ev eşyası istiyoruz. Yatak, yorgan yok, yatacak yer yok. Suyumuzda yok. Ne ile temizlik yapacağız?”
ELEKTRİK BORCU YÜZÜNDEN KÖYÜN SUYU KESİLDİ”
Yaraşlıyörük Köyü Muhtarı İbrahim Çalık, selden canlarını zor kurtardıklarını belirterek, en büyük sıkıntılarının ise elektrik borcu nedeniyle sularının kesik olmasını gösterdi. Suların kesik olması nedeniyle temizlik yapmakta zorlandıklarını belirten Çalık “Şu anda 6 tane ev çok mağdur durumda. Şu ana kadar vatandaşın ne yiyeceği ne içeceği var. Şu anda suda yok. Vatandaşın evinde temizlik yapacak, çamaşır yıkayacak affederseniz tuvalete gidecek suyu dahi yok. Su eski elektrik borcundan dolayı mühürlü. Elektrik idaresine gittim ‘Siz sayacı açın ben size bunu aydan aya ödeyeyim’ dedim. ‘Yok, yüzde bilmem kaçını yatırırsan anca öyle açarız’ dediler. Ben 2 aylık muhtarım, bende para yok. Ben bunu nerden ödeyeyim. 66 bin TL’nin ben hepsini birden nasıl ödeyeyim? Sayacı rehin almaları ve başka şebeke açmalarını istedim halen cevap yok.”
BARAJIN ALT KISMINDA TEHLİKE SÜRÜYOR
Ailelerin kendilerine bir çözüm sunulmadığı için barajın alt kısmında yaşamaya devam ettiklerini söyleyen Muhtar Çalık “Biz ölümle yüz yüzeyiz. Alt kısıma yapılan fabrikalar ırmak kanalını doldurduğundan dolayı su geri geliyor. İkinci olarak Erdemir’in barajın kapaklarını aniden açması ve tek bekçi, olması vatandaşı bu hale getirdi. Biz Erdemir tarafından bu dere yatağının ıslah edilmesi ve fabrikaların bulunduğu bölgedeki kanalların açılması gerekir. Biz 3-4 senede bir bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evler lağım içerisinde. Burada vatandaş nasıl yatacak? Köyü nereye taşıyacağız? Gerekirse taşıyalım ama nereye gideceğiz? Evimiz, yurdumuz, vatanımız burası. Dün yememizi içmemizi Valimiz, Kaymakamımız ve belediye başkanımız geldi, onlar karşıladı. Şu ana kadar Erdemir tarafından bizi arayan soran olmadı. Suçlu vatandaş olarak burada biz miyiz?” diye sordu.
HER YAĞMUR YAĞDIĞINDA TEHLİKE ALTINDAKİ ANNESİNE KOŞUYOR
Mağdur ailelerden Şerife Şahin’in kızı Ayla Erdoğdu, kendisinin evlendiğinden dolayı şehir merkezinde ikamet ettiğini ve her yağmur yağdığında duyduğu endişeden dolayı annesine koştuğunu ifade etti. Dün yaşanan sel felaketi sırasında da köye geldiğini ancak köprünün sular altında kalması nedeniyle annesinin evine ulaşamadığı için büyük bir korku yaşadığını dile getiren Ayla Erdoğdu, bu soruna artık bir çözüm bulunmasını istedi.
Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2014, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER