Alabaş,görüş ve önerilerini anlattı

medencilerle bir araya geldi

Alabaş,görüş ve önerilerini anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da Marriott Otel’de 6 Kasım 2014 tarihinde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Konfederasyonlarının Genel Başkanları ve bu konfederasyonlara bağlı maden sendikalarının Genel Başkanları ile uzmanları, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) yöneticilerinin katıldıkları ve madencilik sektöründeki sorunların ele alındığı bir toplantı düzenledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş toplantıya katıldı ve Sendikanın görüş ve önerilerini anlattı.

Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ve bazı CHPli Milletvekilleri de hazır bulundu.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, toplantıda Soma ve Ermenek’teki izlenimlerini anlattıktan sonra şu önerileri sıraladı:

“1- Yeraltında çalışan maden işçileri için başlangıç ücreti, tartışmasız en az 2 Asgari ücret olmalıdır.

2- Yılbaşında yürürlüğe girecek olan yeraltında günde 6 saat çalışma süresi, haftalık çalışma süresi 45 saat olarak kaldığı için uygulamada sorunlar yaratacaktır.

Bu yasa maddesi, haftalık çalışma süresinin 36 saate indirilmesi ve günlük 6 saatten 4 vardiya çalışma yapılırsa uygulanabilir.

Yer altı madenciliğinde haftalık çalışma süresi 37.5 saate indirilerek günlük çalışma süresi 7.5 saat olarak kalırsa haftada 2 gün izin uygulanabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik düzenlemenin bu şekilde yapılacağını kamuoyuna açıkladı.

3- Soma’daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklar tüm maden şehitlerine tanınmalıdır.

4- Yeraltında taşeron uygulamasına son verilmelidir.

5- Riski yüksek kömür havzaları devlet tarafından işletilmelidir. Havza madenciliği uygulanmalı, sahalar küçük parçalara bölünmemelidir.

6- Örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. Sendikalaşmayı engelleyen şirketlerin ruhsatları iptal edilmelidir.

7- Maden Bakanlığı kurulmalıdır.

8- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının madencilik sektöründeki denetlemeleri daha etkin hale getirilmeli, kadrolar deneyimli elemanlarla güçlendirilmelidir.

9- Türkiye; kendi doğal kaynaklarını kullanmak, kurumsal hafızayı kaybetmemek için Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlarımızı korumak ve geliştirmek, kendi madencilerini yaşatmak, istihdam yaratmak, üretmek ve kömür ithalatını azaltmak mecburiyetindedir.”

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER