Alemdar Ereğli için büyük bir onur

Kdz. Ereğli’de İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kâhya’yı anma ve Alemdar’ın Karadeniz Ereğli’ye İntikalini Kutlama Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Alemdar Ereğli için büyük bir onur
 
 
Kdz. Ereğli ilçesinde Kurtuluş Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya vefatının 95. yılında düzenlenen törenle anıldı. Recep Kahya’nın torunlarının katıldığı törende, kurtuluş savaşının ilk deniz şehidinin mezar yeri bulunamadığı ifade edildi.
Kdz. Ereğli ilçesi Kaymakamlığı tarafından Gazi Alemdar Gemisi’nde Fransızların eline esir düştükten sonra kurtulmayı başaran ancak Fransız donanmasından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Kurtuluş Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’nın 95. vefat yılı nedeniyle ilk kez anma töreni düzenlendi. Recep Kahya için ilk tören Alemdar Gemisi´nin 1921 yılında karaya oturduğu Süleymanlar Mahallesi İstasyon Caddesi’nde düzenlendi. Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge Komutan Vekili Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk ile Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Alemdar Anıtı´na anıtına çelenk koydu. Saydı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu törene Gazi Alemdar Gemisi Mürettebatı Gazilerin torunları da katıldı. Buradaki tören günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapılmasının ardından sona erdi.
Recep Kahya’yı 2. Anma töreni ise Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde yapıldı. Buradaki törene Recep Kâhya’nın İstanbul’da yaşayan torunu Mehmet İpek ve eşi ile bazı akrabaları da katıldı. Törende konuşan Gazi Alemdar Müze Gemisi Yaşatma Derneği Başkanı Durmaz Demiroğlu, Recep Kahya’nın İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi olduğunu söyledi. Törende konuşan Tarihçi Yazar Can Canver, Gazi Alemdar Gemisi mürettebatı ve İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’nın mezarının şu anki Kız Yetiştirme Yurdu ile eski PTT binası arasında kalan şehitlikte olduğunun söylendiğini, 1960’lı yıllarda bölgede yapılan imar sonucu şehitliklerin kaldırıldığını ancak mezarların nereye taşındığının bilinmediğini söyledi. Canver konuşmasında şu anda boş olan Eski PTT binasının bulunduğu yere Recep Kahya için anıt mezar yapılmasını önerdi. Yapılan konuşmaların ardından TURKUAZ Sanat Derneği tarafından kahramanlık türküleri seslendirildi. Tören konserin ardından sona erdi.
Recep Kahya’nın torunu Mehmet İpek gazetecilere dedesinin verdiği mücadele ile gurur duyduğunu belirterek, Alemdar Gemisi’nde yaşananları anlattı. Dedesi Recep Kahya’nın 7 yıl İngilizlerin elinde esir kaldıktan sonra 1920 yılında serbest kaldığını ve İstanbul’a döndüğünde Alemdar Gemisi’nde çalışmaya başladığını belirten Mehmet İpek, “Alemdar Gemisi ve mürettebatı Fransızlar tarafından esir alınıyor. ‘Öl esir olma’ lafı dedemin lafıdır. O sırada dedem ‘bunlara bir oyun yapalım’ diyor. ‘Biz nasıl olsa ölçeğiz, şunlara söyleyelim bize izin versinler horon oynayalım’ diyor ve başlıyorlar horon oynamaya. Osman Kaptan Fransızca biliyor ve onların söylediklerini tercüme ediyor. Horon oynarken askerleri içki ile sarhoş ediyorlar. Sarhoş olunca hemen ellerindeki tüfekleri alıyorlar. Kamaralardaki kendi arkadaşlarını serbest bırakıyorlar ve Kdz. Ereğli’ye doğru geliyorlar. Fransız gemileri işe uyanınca düşüyorlar Alemdar’ın peşine. Dedemin düşüncesi Alemdar ile birlikte peşinden gelen gemileri karaya oturtmak. Ama işe uyanıyorlar ve geri dönüyorlar. O zaman Ereğli halkı da kazma, kürek ve yabalarla Fransız donanmasına hücum ediyorlar” dedi.
Dedesi Recep Kahya’nın mezar yerinin belli olmadığını dile getiren Mehmet İpek, babasının anlatımlarına göre dedesinin mezarının Kdz. Ereğli’de olduğunu bildiklerini ifade etti.
Recep Kahya’nın torunlarını Kdz. Ereğli ilçesine getiren Tarihçi Yazar Recep Çetin de mezarın tam yerinin net olmadığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 15:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER