“Altı ayda bir bakım şart”

Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının artması bilgisayar arızalarının artmasına sebebiyet veriyor. Uzmanlar ise fan temizliğinin önemine dikkat çekti.

“Altı ayda bir bakım şart”
Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının artması bilgisayar arızalarının artmasına sebebiyet veriyor. Uzmanlar ise fan temizliğinin önemine dikkat çekti. 
Zonguldak’ta bilgisayar teknisyeni Recep Balta, yaz mevsiminde hava sıcaklıkları ve nemin artması sebebiyle bilgisayar kullanıcılarını uyardı. Fan temizliğine dikkat çeken Balta, zamanında bakım ve onarım yapılmaması halinde bilgisayarların ana kartlarının yanabileceği uyarısında bulundu.
Bilgisayarların yaz mevsiminde daha çok ısındığını ifade eden Recep Balta, “Dizüstü bilgisayarlarımızın kullanımı esnasında içerisinde bulunan termal macunları, fan bölümlerinde hava sirkülasyonu esnasında toz birikmesi söz konusu oluyor. Bu birikme ile ısı transferi yapamayan bilgisayarımızda sıcaklıklar meydana gelir. Havadaki nem de buna etken olarak bilgisayarımızın hem performans olarak düzgün çalışmamasına hem de sıcaktan dolayı ana kartımızın yanmasına kadar sebebiyet verebiliyor” dedi.

“ALTI AYDA BİR BAKIM ŞART”

Bilgisayar bakımlarının periyodik olarak 6 ayda bir yapılması gerektiğini dile getiren bilgisayar teknisyeni Recep Balta, yaz aylarında sıcaklıkların daha da artmasıyla bilgisayar performanslarında da düşüşler yaşanabileceğine dikkat çekti.
Hava dolaşımıyla bilgisayar fanlarının tozlanabileceğini ifade eden Balta, şu ifadelere yer verdi:
“Bunun için rutin olarak ortalama 6 ayda bir bilgisayarlarımızın termal bakımlarının ve fan bakımlarının yapılması, ileriye dönük olarak bilgisayarımızı daha uzun vadeli kullanmamızı hem de bizim veri kaybımızı önleyecek olan çözüm yöntemidir. Dolayısıyla ortalama olarak altı ayda bir bilgisayarlarımızın termal bakımlarının ve fan bakımlarının yapılması hem ekonomik olarak cebimize hem de veri kaybımızın önüne geçmek açısından çok faydalı olacaktır. Bilgisayarlarımızın çalışma esnasında, fanın dönme esnasında hava sirkülasyonu yaptığı için toz zerreleri girer, peteklerin etrafını doldurur. Hava sirkülasyonu olamadığı için ısı seviyesi düşmez. İşlemcimizin yanmasına varana kadar soruna sebebiyet verir. İşini bilen teknisyen tarafından bilgisayarların bakımlarının yapılıp aldığımız ilk günkü performansında çalışır. Yaz aylarında hava sıcaklıklarının biraz daha artması sebebiyle yaz aylarında daha fazla sıcaklık durumu söz konusu olabilir. Bilgisayarımızın yanmasına daha çok sebebiyet verebilir. Bunun için özellikle yaz aylarında ve sıcak havalarda bunu daha çok hissederiz.”
Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 13:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER