Aşure etkinliği düzenlendi

Aşure etkinliği düzenlendi

Aşure etkinliği düzenlendi

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, Alevi Kültür Dernekleri Karadeniz Ereğli Şubesi’nce aşure etkinliği düzenlendi.
Muharrem ayının 12’nci gününde geleneksel olarak yapılan etkinlik, Kavaklık Mahallesi Cem Evi bahçesinde gerçekleştirildi.
Etkinlikte Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı söylendi.

“YA BİRİLERİ YEZİT OLMAKTAN VAZGEÇER YA DA BİZ HÜSEYİN OLUP KARŞISINA DİKİLİRİZ”

Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi Başkanı Mehmet Taştan, açılış konuşmasında, Hazreti Muhammet’in torunu Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da katledilişi nedeniyle yas tutuklarını söyledi. Taştan, insanlığa barış, huzur temennisinde bulunarak, “dünyanın neresinde olursa olsun güçlünün güçsüzü ezdiği, zalimin zulüm yaptığı her yer Kerbeladır. Zalime, haksızlığa, hukuksuzluğa boyun eğmeyen, hak mücadelesi veren herkes birer Hüseyindir” dedi.
Yaşadığımız bugün ise Yezit zihniyetinin devam ettiğini öne süren Taştan, şu sözlerle konuştu:
“Din adına insanla vahşice katledilmektedir. Yezit soyu devam ettiği sürece onların karşısında sen haksızsın diyebilecek Hüseyin evlatları da var olacaktır. Bugün Aleviler üzerinde oynanan oyunların yapılan hesapların farkındayız, ancak ülkemizin birliği ve beraberliği adına gösterdiğimiz hassasiyetin ve sağduyunun da herkesin farkında olmasını istiyoruz. Yıllarca asılarak kesilerek yakılarak bugüne kadar yaşamış bir inancın mensuplarıyız. Susuz bırakılarak katledilen bir neslin devamı evlad-ı Kerbeladayız. Ya birileri Yezit olmaktan vazgeçer ya da biz Hüseyin olup karşısına dikiliriz.

“MUHARREM ORUCU BİR ALEVİ ORUCU GİBİ KALMIŞTIR”

Ardından söz alan Alevi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu da, Muharrem orucunun aslında bir Alevi orucu olmadığını savundu. Hazreti Hüseyin’in katledildiği günde aşure pişirilmesinden dolayı duyduğu rahatsızlığı da anlatan Dedekargınoğlu, şunları kaydetti:
“Muharrem orucunun Alevilik ile ilgisi ise şudur; Muharrem orucunun aslı 10 gündür. 10ncu gününe yani Aşur gününe imam Hüseyinin Kerbele’da şehit edilişi denk geldiği için Aleviler bu orucu daha fazla benimsemiştir ve 12 imam aşkına bu orucu 12 gün tutmuştur. Muharrem orucu bir Alevi orucu gibi kalmıştır, sahipsiz kalan orucu özünde Kerbela olayından dolayı Aleviler sahiplendiği için Muharrem orucu bir alevi orucu olarak kabul edilmektedir ama tarihsel gerçeği böyle değildir.”

KATILIM YÜKSEKTİ

Konuşmalarının ardından Alevi Kültürüne ait deyişler ve mersiyeler bağlama eşliğinde seslendirildi. Etkinlik katılımcılara aşure dağıtımı ile son buldu. Etkinliğe Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Adil Ateş, Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Kaplan ve çok sayıda Alevi vatandaş katıldı.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2016, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER