Çaturoğlu, Alemdar Gemisi, Tersaneler ve Muharip Gazilerin sorunlarını dile getirdi

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının Bütçesi ile ilgili konuşma yaptı.

Çaturoğlu, Alemdar Gemisi, Tersaneler ve Muharip Gazilerin sorunlarını dile getirdi

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının Bütçesi ile ilgili konuşma yaptı. Konuşmasında Savunma Sanayi, Alemdar Gemisi, Tersaneler sorunu ve Muharip Gazilerin sorunları üzerinde duran Çaturoğlu’nun konuşmasının tamamı şu şekilde;

Sayın Bakanım, öncelikle başsağlığı diliyorum. Ayrıca, bütün şehitlerimize de Allah´tan rahmet dileyerek sözlerime başlamak istiyorum.

SAVUNMA SANAYİ

Öncelikle, savunma sanayimizin 2015 yılında gelmiş olduğu kapasiteden dolayı bir Türk vatandaşı olarak mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum çünkü bu çok önemli bir konu. Dünyada gelişmiş ülkelere baktığınız zaman, bunların tamamının aynı zamanda savunma sanayisi üretiminde söz sahibi oldukları da görülmektedir. Hiçbirimiz savaş istemiyoruz ama böyle de bir realitesi var bu işin. 2002 yılında 60 milyon dolar olan ihracatın bugün 5 milyar dolar seviyesine üretim olarak gelmesi ve 1,6 milyar dolar ihracat kapasitesine ulaşması önemli, cari açık açısından da önemli ama bunun daha da artırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Örnek vermek gerekirse, ATAK Helikopteri, Altay Tankı, Kirpi Aracı, MİLGEM savaş gemileri, modern piyade tüfeği, Hisar füze projeleri, Anka insansız hava araçları, havuzlu çıkarma gemisinin yanı sıra, bunlarla da yetinilmeyip, millî savaş uçağı ve millî uçak gemisi üretme projeksiyonuna sahip bir ülke hâline gelmemize vesile olan çalışmalardan dolayı başta zatıâliniz olmak üzere, emeği geçen herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Peki, bu yeterli midir? Bana göre, yeterli değil. Bakın, bütün ekonomik göstergeleri dip yapmış olmasına rağmen, bugün, Rusya Federasyonu´nun gerek Ukrayna gerek Suriye ve gerekse bölgede diğer yaptığı operasyonlarda güvendiği taraf nokta konvansiyonel silah kapasitesi değil nükleer silah kapasitedir. Türkiye, nükleer enerji tartışmaları bir tarafa, nükleer silah yapabilme kapasitesine de ulaşmalıdır. Bu konuda da geç kalınmıştır.

ALEMDAR GEMİSİNE İSTİKLAL MADALYASI VERİLMESİ

Kurtuluş Savaşı hep karada yapılmış gibi addedilir ancak Kurtuluş Savaşı´nın bir tek deniz savaşı vardır, 9 Şubat 1921 tarihinde Karadeniz Ereğli açıklarında meydana gelen deniz muharebesidir. Bu muharebe sonundaKopenhag ismiyle anılan bir gemiye Osmanlı Hükûmetince el konmuş. İsmi Kopenhag, önce Denmark ismi verilmiş, daha sonra Alemdar ismini almış bu gemi. 7 kahraman denizci tarafından İstanbul´dan Ereğli´ye kaçırılmış, Millî Mücadele´ye katılmış. Bu arada bunu takip eden Fransız C27 gambotu ile bir deniz muharebesi yaşanmış, Fransızlardan 3 ölü, 5 yaralı, 5 esir alınmış ve biz bunda da Kurtuluş Savaşı´nın tek deniz şehidini vermişiz. Rize doğumlu Serdümen Er Recep Kâhya adlı şehidimiz bütün Ereğli´nin katıldığı büyük bir cenaze merasimiyle defnedilmiştir.

Ayrıca bu gemi Ereğli´de tabii ki faydalı olamayacağından Trabzon Limanı´na hareket etmiş. Trabzon Limanı´ndan da Rusya´nın Novorossiysk Limanı´na intikal ederek oradan ülkemize silah ve mühimmat taşımıştır.

Yunan Averof zırhlısı ile 2 torpido botunu üzerine çekerek bu sayede Yunan gemileri onu ararken Şahin Vapuru´nunNovorossiysk´den yüklediği 22 adet uçağın Trabzon´a kestirme bir rota ile ulaşarak uçakların Büyük Taarruz öncesi ordumuza katılmasına da vesile olmuştur. Bu gemi aynı zamanda Pontus çetelerine de karşı da amansız bir mücadelede önemli bir rol oynamış, Sinop açıklarında da Sarı Yani çetesiyle mücadele edilmiş, orada o çeteyi çökertmiş.

Kurtuluş Savaşı´nda ve sonrasında çok önemli hizmet gören Alemdar donanmamızın envanteri çıkarılarak deniz yollarına devredilmiş. 1951 yılında büyük onarım görmüş, kazanları yenilenmiş, 1959 yılında deniz yolları tarafından hizmet dışı bırakılmış, 1960´da özel bir armatöre satılmış, su tankeri yapılmış, 1964´te Isıkurt Denizcilik Şirketine devredilmiş.Gemi, 1980´de Garzan Aksoy Denizcilik Şirketine devredilmiş, 1982´de İstanbul´da sökülmüş. Maalesef bunu koruyamamışız ama Karadeniz Ereğli´deki donanma komutanlığımız, yani bölge komutanlığımız ve Karadeniz Ereğli Belediyesi, tersanecilerin ve iş adamlarının işbirliğiyle bu gemi bütün ölçülerine sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş ve şu anda müze olarak hizmet veriyor. Sayın Bakanım, biz bu şanlı gemiye “İstiklal Madalyası” verilmesini istiyoruz. Nasıl yapılması gerekiyorsa o konuda desteklerinizi bekliyoruz.

TERSANELER SORUNU

Zonguldak ilimizde birçok tersane var, bunlar faaliyet gösteriyor, özellikle Ereğli´de konuşlanmış vaziyette. Siz de bunların açılışına ve gemi indirme törenine katıldınız. Ancak 2008-2009 global krizinden sonra daha önce 6 bin, 7 bin kişinin çalıştığı bu tersanelerde şu anda -en son istatistik Değerli Bakanım- 287 kişi ancak çalışıyor. Buralardan 5.550-6 bin civarında ekmek yiyen işçiler işsiz kalmış durumda. Bu tersanelerin bir kısmı suyla çalışırken bir kısmı da faaliyetini durdurmuş vaziyette. Zaten henüz dünya krizi çözülemediğinden, ticaret hacmi de oldukça az olduğundan dolayı yeni siparişler de gelmemektedir. Biz burada Millî Savunma Bakanlığımızdan bu tersanelerimizi tekrar ayağı kaldırmak için millî gemi projelerinden bir tanesinin orada üretilmesini öneriyoruz, bu konuda sizlerden yardım bekliyoruz. Bu bizim bölgemiz için çok önemli.

MUHARİP GAZİLERİN SORUNLARI

Türkiye Muharip Gaziler Derneği bize geldi Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olmamız hasebiyle, bize sorun ve taleplerini iletti. Onların birçok sorun ve talebi var ama ben 3 tane önemli olanını siz ileteceğim ve bu dosyayı da bütün bilgilerle birlikte size takdim edeceğim: Bunlardan bir tanesi İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtına katılan muharip gazilere verilen şeref aylığında farklı uygulamaların olduğundan bahsediyorlar ve bunun ortadan kaldırılmasını talep ediyorlar ve bunun tüm muharip gaziler için asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyorlar. İkinci talepleri, konutu olmayan bu muharip gazilerimiz için Toplu Konut İdaresinden faizsiz kredi verilmesini talep ediyorlar. Üçüncüsü de muharip gazi çocuklarına, kamu kurum ve kuruluşlarında veya belediyelerde iş talep ediyorlar .Bunları bilgilerinize sunuyor, gereğinin yapılmasını arzu ediyor, 2016 bütçenizin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah´tan temenni ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2016, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER