Çaturoğlu,Ereğli´ye Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasını talep etti

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda Adalet Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada “Kdz. Ereğli’ye Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasını talep etti.

Çaturoğlu,Ereğli´ye Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasını talep etti

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda Adalet Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada “Kdz. Ereğli’ye Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasını talep etti. Çaturoğlu’nun konuşmasının tamamı şu şekilde;

Öncelikle, Sayın Bakanım, size ve şahsınızda tüm Bakanlık çalışanlarına yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.

ADALET HİZMETLERİNDE ALT YAPININ GÜÇLENDİRİLMESİ

Adalet hizmetlerinde altyapının güçlendirilmesi çalışmaları takdire şayan olmuştur. Adalet hizmetlerinin kiralık binalarda son derece olumsuz ortamlarda verilmesi usulü terk edilerek merdiven altı adalet anlayışına son verilmesi son derece önemlidir. Bunu, kendi ilimden ve kendi ilçemden bir örnekle izah etmek istiyorum.
Zonguldak Alaplı ilçesi adliyesinde, kiralık olarak tutulmuş çok katlı bir binanın en son katında, penceresi camı olmayan, ışığı dahi görmeyen, rutubetli ve karanlık bir ortamda adalet hizmetleri vermeye çalışılırken, 2002´den sonra yapılan adliye, adalet saraylarıyla birlikte, gelecek elli yılın planlamaları yapılarak güzel bir hizmet binası inşa edilmiştir. Yani adalet çatı katından yapılan yeni bir binaya yani saraya taşınmıştır, emeği geçen herkese bu konuda teşekkür ediyorum.
MAKUL BİR SÜREDE YARGILAMA
Bu çok önemli bir konu, bu konuda çok önemli çalışmalar yapılarak yargılama süreleri kısaltılmıştır ancak bunlar takdire şayan bir durum olmakla birlikte, geciken adalet adalet sayılamayacağı için yargılama sürelerinin daha da kısaltılması gerektiği kanaatindeyim.
Sayın Bakanım, sizin de sunumunuzda bahsettiğiniz gibi, bu konudaki kanun tasarılarının Türkiye Büyük Millet Meclisine acilen getirilmesi ve Bakanlığınız tarafından yapılacak diğer çalışmalara da acilen başlanması gerektiği hususunu dikkatlerinize arz ediyorum.

ÇEK YASASI

Sözlükte çek, Kıymetli evrak niteliğine sahip bir kambiyo senedi olup, bir havalenin ödenmesi için çıkarılan teyit emridir. Çek bir borç senedi ya da senetlerde olduğu gibi belirli bir süre sonunda senet bedelinin ödenmesi vaadi değildir. diye tanımlanmaktadır.
Ülkemizde de yıllarca çek konusunda bir uygulama oluşmuş, vade olmamasına rağmen borçlu ile alacaklı arasında bir güvene dayalı olarak bu kullanılmıştır. Çekin ödenmediği durumlarda da bunun caydırıcı müeyyideleri vardı ancak yapılan düzenlemelerle önce bu müeyyideler kaldırılmış, daha sonra da çeke vade getirilmiş ve çek, kırtasiyeciden alınan senet olarak değil de bankaların dağıttığı bir senet hükmü hâline gelmiştir.
Evet, belki konjonktür gereği çek davalarının olağanüstü sayılara ulaşmasından dolayı bu düzenleme yapılmış olabilir, oysa bu düzenlemenin anlık olması gerekirdi, fakat bu uygulama uzun zamandan beri sürdürülmektedir.
Sonuçta, çek kıymetli bir evrak olmaktan çıkmış ve ticari işlemlerde de hiçbir itibarı kalmamıştır. Onun için, çek mevzuatının uluslararası normlara uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve çekin daha önce olduğu gibi kıymetli ve ciddiye alınır bir evrak olması sağlanmalıdır. Uluslararası literatürde karşılıksız çek keşide etmek dolandırıcılık sayılmaktadır ve bunun ağır cezai müeyyideleri vardır.

KİŞİLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR

Diğer konu da -kendi yaşadığım bir tecrübeden de biliyorum- kişilere karşı işlenen suçların affedilmesi hakkında olacaktır. Devlet, devlete karşı işlenen suçları affedebilir, benim buna bir diyeceğim yok, belki bu da tartışılabilir, ancak kişilere karşı işlenen suçların affı konusunda, kendisine karşı suç işlenen kişinin veya o kişi hayatta değilse yakınlarının mutlaka muvafakati olmalıdır diye düşünüyorum.

EREĞLİ ADLİYESİNDE AĞIR CEZA MAHKMESİ KURULMASI

Kdz. Ereğli Adliyesi yaklaşık 150 çalışanı, 25 hâkim ve savcısıyla güçlü bir yargılama kadrosuna sahip, yeni adliye binasına 2014 yılında taşınmıştır. Kdz. Ereğli yeni Adliye Sarayında ağır ceza mahkemesi başkan ve üye odaları, mahkeme kalemi ve duruşma salonu mevcut olup, tüm teknik altyapısı ve tefrişatı Adalet Bakanlığının onayıyla tamamlanmıştır. Yeterli sayıda da dosya mevcuttur, bu konudaki dosyamızı Sayın Bakanımıza sunmuş bulunmaktayız. Karadeniz Ereğli adliyesinde ağır ceza mahkemesi kurulması hususunda yardımlarınızı talep ediyoruz. Bu kurulacak ağır ceza mahkemesi, Alaplı, Ereğli ilçelerimize yani toplam 220 bin nüfusa hizmet edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle 2016 yılı bütçenizin hayırlı hizmetlere vesile olmasını Cenab-ı Allah´tan temenni ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER